Jak zrobić jajka w koszulkach?
Ich ugotowanie wymaga pewnej wprawy, ale takie jajka są mniej kaloryczne od sadzonych
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Ich ugotowanie wymaga pewnej wprawy, ale takie jajka są mniej kaloryczne od sadzonych
Kto z nas nie lubi fasolki szparagowej polanej zrumienioną na maśle bułką tartą? Niestety to danie jest bardzo kaloryczne :(
Sklepowe wędliny nigdy nie poleżą w lodówce zbyt długo, ale dobrze przechowywane pozostaną dłużej świeże
Makaron ugotowane al dente, czyli "na ząb" jest zdecydowanie mniej kaloryczny od tego rozgotowanego
Jajka nie należą do zbyt trwałych produktów i przechowywane nieprawidłowo szybko mogą się popsuć
Kukurydza najbardziej kojarzy się nam z tą z puszki. My jednak proponujemy spróbować świeżych gotowanych kolb!
Ryby łatwo się psują, bo zawierają dużą ilość wody. Jak więc je przechowywać?
Jak przechować warzywa i owoce kupione na zapas? Najlepiej w chłodnym miejscu!
Przesolona zupa przytrafia się dosyć często. Jak ją uratować?
Nawet jeśli polewasz podczas pieczenia piersi kurczaka sosem, mogą stać się suche i włókniste.