Jak rozłupać orzech kokosa?
Kupiłaś całego kokosa w łupince i nie wiesz, co teraz z nim zrobić? Przeczytaj!
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Kupiłaś całego kokosa w łupince i nie wiesz, co teraz z nim zrobić? Przeczytaj!
Nigdy nie wiesz, czy ciasto już się upiekło? Jest prosty sposób, by to sprawdzić!
Nie wyrzucaj niedojedzonych resztek chleba czy bułki. Zrób z nich tartą bułkę.
Jak sprawić, by po usmażeniu wątróbka była zawsze pyszna i soczysta?
Często zdarza się tak, że ugotowaliśmy za dużo ryżu lub makaronu. Możemy go wtedy wykorzystać następnego dnia. Podpowiadamy, jak go podgrzać.
Frytki to jedno z naszych ulubionych dań. Jak je przygotować, by były smaczne i zdrowe?
Nie musisz wydawać fortuny na ulubione jogurty. Możesz zrobić je sama w domu.
Filet z kurczaka będzie bardziej soczysty, jeśli dzień wcześniej zanurzysz go w marynacie
Prawie każdy lubi jeść steki, Nie każdy jednak wie, jak je dobrze usmażyć...
Świeży ananas jest znacznie smaczniejszy od tego z puszki. Ale jak go obrać?