Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Do wykonania prostego ciasta marchewkowego potrzebujemy szklankę startej marchewki, mąkę, jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Po wymieszaniu pieczemy ok. 40 min do „suchego patyczka”.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Do wykonania prostego ciasta marchewkowego potrzebujemy szklankę startej marchewki, mąkę, jajka, olej, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne. Po wymieszaniu pieczemy ok. 40 min do „suchego patyczka”.
Ten przepis na ketchup z cukinii to absolutny hit lata! Wyjątkowo tani (zwłaszcza w sezonie na cukinię) i smaczny, możesz go przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Według tego przepisu możesz przygotować zarówno pikantną jak i łagodną wersję.
Czy muffinki można nazwać babeczkami, a babeczki muffinkami? Czy to prawda, że babeczka musi być udekorowana kremem, a muffinka nie? Dowiedz się, czym różnią się od siebie muffinki i babeczki - z nami już nigdy się nie pomylisz!
Czy bób jest wysokokaloryczny? Co zrobić, aby podczas gotowania nie stracić cennych witamin i składników mineralnych? Zobacz, ile kalorii mieści się w szklance ugotowanego bobu i przekonaj się, że warto włączyć go do diety!
Szarlotka to ciasto, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Kruche lub półkruche ciasto z jabłkami słodkich lub kwaśnych odmian, najczęściej z kruszonką, serwowane z lodami waniliowymi. Szarlotka smakuje dobrze o każdej porze roku! Zobacz, od czego pochodzi nazwa szarlotki!
Tarta z malinami na czekoladowym spodzie to absolutny hit lata! Zobacz, jak zrobić smaczną tartę na ciemnym spodzie: kakao wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj jajko, masło i szybko zagnieć. Wypróbuj ten przepis!
Kotlety ziemniaczane to bezmięsne danie, które przygotujesz z tego, co masz pod ręką! Podstawą kotletów są oczywiście ziemniaki. Co do nich dodać? Jak usmażyć kotlety ziemniaczane? Sprawdź!
Frytki z batatów są zdrowszą wersją tradycyjnych frytek ziemniaczanych. Zobacz, jak zrobić frytki z batatów w piekarniku - potrzebujesz odpowiednich przypraw i oliwy. To prostsze niż myślisz!
Czy wiesz, że z młodych ziemniaków możesz zrobić pyszną zapiekankę? Trzeba jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach! Wypróbuj nasz przepis na wegetariańską zapiekankę z ziemniakami i brokułem.
Czy z młodych ziemniaków wyjdą dobre placki ziemniaczane? Zobacz, jak smażyć placki ziemniaczane, by były chrupiące i pyszne, czym je przyprawić oraz jak serwować. Wypróbuj nasz przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków!