Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Jaka wołowina na gulasz?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Mięsa

Jaka wołowina na gulasz?

Do wołowego gulaszu warzywnego najlepiej kupić karkówkę, udziec, goleń, pręgę lub łopatkę. Aby mięso było miękkie, należy dusić je dłużej niż inne rodzaje.

Jak zrobić ciasto 3bit?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Ciasta

Jak zrobić ciasto 3bit?

Herbatniki, budyń, masa krówkowa i bita śmietana. Tylko tyle potrzeba, aby przygotować 3bita. Te słodkie ciasto bez pieczenia robi się naprawdę szybko.

Jak zrobić metrowiec?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Ciasta

Jak zrobić metrowiec?

Dwie babki, krem budyniowy i gotowe. Metrowiec to szybki i bardzo efektowny wypiek, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Jest łatwiejszy od tortu a smakuje znakomicie!

Jak wykorzystać chorizo?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Mięsa

Jak wykorzystać chorizo?

Do makaronu, zupy lub hiszpańskiej paelli. Kiełbasa chorizo to aromatyczny dodatek do wielu dań. Pasuje zarówno do dań jednogarnkowych, przystawek, jak i do zwykłej jajecznicy. W jaki sposób wykorzystać chorizo?

Jak upiec ciasto ze śliwkami?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Ciasta

Jak upiec ciasto ze śliwkami?

Baza z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego, do tego nieco cukru i owoce. Ciasto ze śliwkami przygotowuje się szybko i łatwo. Podane z bitą śmietaną skusi nawet największego sceptyka słodkości!

Jak zrobić szarlotkę?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Ciasta

Jak zrobić szarlotkę?

Proste i smaczne ciasto z jabłkami, które nigdy się nie znudzi? Tak! Pachnąca szarlotka jak u babci jest w zasięgu Twojej ręki. Sprawdź jak ją przygotować i zachwycić swoich gości!

Jak przyrządzić szparagi chmielowe?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Warzywa

Jak przyrządzić szparagi chmielowe?

Gotowane, pieczone lub smażone z jajkiem. Młode pędy chmielu przygotowuje się równie szybko co zielone szparagi. A ich smak bez wątpienia wart jest wypróbowania!

Co przygotować z papryki?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Warzywa

Co przygotować z papryki?

Sezon na paprykę w pełni - w domach zaczynają królować leczo oraz gulasze. Jednak dań, w których papryka znakomicie zasmakuje jest znacznie więcej. Sprawdź, do czego jeszcze wykorzystać to warzywo!

Jak upiec rybę na grillu?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Ryby

Jak upiec rybę na grillu?

Masz ochotę na szybkie danie z grilla, jednak nie chcesz sięgać znowu po kiełbasę? W takim razie spróbuj ryb - robi się je błyskawicznie a ich smak potrafi niejednemu zawrócić w głowie. Jak zatem je grillować?