Jak zrobić naleśniki bez jajek?
Alergicy lub weganie mogą przygotowywać naleśniki bez jaj bądź glutenu. Smak pozostanie ten sam, wystarczy zastąpić jajka np. papką z płatków owsianych.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
Alergicy lub weganie mogą przygotowywać naleśniki bez jaj bądź glutenu. Smak pozostanie ten sam, wystarczy zastąpić jajka np. papką z płatków owsianych.
Do wołowego gulaszu warzywnego najlepiej kupić karkówkę, udziec, goleń, pręgę lub łopatkę. Aby mięso było miękkie, należy dusić je dłużej niż inne rodzaje.
Herbatniki, budyń, masa krówkowa i bita śmietana. Tylko tyle potrzeba, aby przygotować 3bita. Te słodkie ciasto bez pieczenia robi się naprawdę szybko.
Dwie babki, krem budyniowy i gotowe. Metrowiec to szybki i bardzo efektowny wypiek, który idealnie sprawdzi się na wszelkie uroczystości. Jest łatwiejszy od tortu a smakuje znakomicie!
Do makaronu, zupy lub hiszpańskiej paelli. Kiełbasa chorizo to aromatyczny dodatek do wielu dań. Pasuje zarówno do dań jednogarnkowych, przystawek, jak i do zwykłej jajecznicy. W jaki sposób wykorzystać chorizo?
Baza z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego, do tego nieco cukru i owoce. Ciasto ze śliwkami przygotowuje się szybko i łatwo. Podane z bitą śmietaną skusi nawet największego sceptyka słodkości!
Proste i smaczne ciasto z jabłkami, które nigdy się nie znudzi? Tak! Pachnąca szarlotka jak u babci jest w zasięgu Twojej ręki. Sprawdź jak ją przygotować i zachwycić swoich gości!
Gotowane, pieczone lub smażone z jajkiem. Młode pędy chmielu przygotowuje się równie szybko co zielone szparagi. A ich smak bez wątpienia wart jest wypróbowania!
Sezon na paprykę w pełni - w domach zaczynają królować leczo oraz gulasze. Jednak dań, w których papryka znakomicie zasmakuje jest znacznie więcej. Sprawdź, do czego jeszcze wykorzystać to warzywo!
Masz ochotę na szybkie danie z grilla, jednak nie chcesz sięgać znowu po kiełbasę? W takim razie spróbuj ryb - robi się je błyskawicznie a ich smak potrafi niejednemu zawrócić w głowie. Jak zatem je grillować?