Koktajl z jarmużu na 5 sposobów

Przepyszny i zdrowy koktajl z jarmużu przygotujesz w chwilę przy pomocy blendera. Potrzebujesz jedynie liści jarmużu i ulubionych składników oraz dowolnego płynu - może to być woda, mleko, jogurt albo napój roślinny.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Koktajl z jarmużu na 5 sposobów
fot. Adobe Stock
Jarmuż jest warzywem określanym jako superfood. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów jak witamina C, K, A, magnez czy potas czy żelazo. Jest bogaty w kwas foliowy i ma niewiele kalorii, dlatego jest idealnym składnikiem diety odchudzającej.

Lista korzyści jakie daje spożywanie jarmużu jest długa – poprawia stan skóry, usprawnia działanie mózgu, działa przeciwzapalnie. Jeśli nie lubisz spożywania jarmużu w formie surowych liści, dobrym sposobem na przemycenie jego wartości odżywczych jest koktajl z jarmużu. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko blendera.

Najprostszy koktajl z jarmużu

Proste składniki, które każdy znajdzie w swojej lodówce.

Składniki:
  • 1 szklanka jarmużu,
  • 3 łodygi selera naciowego,
  • 1 jabłko,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 szklanka wody.
Wykonanie:
  1. Jarmuż oraz seler naciowy umyj i pokrój łodygi selera na mniejsze części.
  2. Jabłko umyj i podziel na ćwiartki pozbywając się pestek.
  3. Do misy blendera wrzuć jabłko, selera, następnie jarmuż i dodaj sok z cytryny oraz wodę.
  4. Zmiksuj wszystkie składniki koktajlu z jarmużu na gładką konsystencję.
Odchudzający koktajl z jarmużu
fot. Adobe Stock

Tropikalny koktajl z jarmużu

Połączenie mango, ananasa i wody kokosowej sprawi, że koktajl z jarmużu będzie miał egzotyczny smak.

Składniki:
  • 1 szklanka jarmużu,
  • 1 szklanka szpinaku baby,
  • ½ szklanki obranego ananasa,
  • ½ obranego mango,
  • ½ szklanki mleka migdałowego
  • ½ szklanki wody kokosowej
Wykonanie:
  1. Liście jarmużu i szpinaku dokładnie umyj i delikatnie osusz.
  2. Mango i ananasa obierz i pokrój na mniejsze części.
  3. Do misy blendera dodaj najpierw owoce, później liście i na końcu wlej wodę i mleko.
  4. Miksuj wszystko, aż koktajl z jarmużu osiągnie gładką konsystencję.
Przepis na tropikalny koktajl z jarmużu
fot. Adobe Stock

Odchudzający koktajl z jarmużu

Imbir posiada właściwości rozgrzewające i przyspieszające metabolizm, do tego duża zawartość chlorofilu w zielonych owocach i warzywach dostarczy organizmowi cennych antyoksydantów. Z kolei seler naciowy w połączeniu z zielonym ogórkiem i jabłkiem wspaniale detoksykuje organizm, pomagając pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i opuchlizny.

Składniki:
  • 1 szklanka jarmużu,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 zielone jabłko,
  • ½ zielonego ogórka,
  • sok z ½ cytryny,
  • 1 mrożony banan,
  • 3 cm imbiru,
  • 1 szklanka wody. 
Wykonanie:
  1. Warzywa i owoce umyj oraz osusz. Łodygi selera pokrój na mniejsze części, jabłko podziel na ćwiartki i pozbądź się nasion.
  2. Ogórka nie musisz obierać, wystarczy go dokładnie umyć. W ten sposób zachowasz cenne witaminy obecne w skórce.
  3. Imbir obierz łyżeczką, zeskrobując skórkę ruchem „do siebie”.
  4. Wszystkie owoce i warzywa zblenduj z dodatkiem wody.

Śniadaniowy koktajl z jarmużu

Dzięki dodatkowi płatków owsianych i jogurtu ten koktajl z jarmużu będzie świetną propozycją na sycące i zdrowe śniadanie.

Składniki:
  • 1 szklanka jarmużu,
  • 1 banan,
  • 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
  • ½ szklanki borówek,
  • 4 łyżki płatków owsianych.
Wykonanie:
  1. Jarmuż umyj i pozbądź łodyg, zostaw same liście.
  2. Wszystkie składniki umieść w misie blendera i dokładnie zmiksuj.
  3. Jogurt powinien nadać koktajlowi z jarmużu dosyć gęstą konsystencję, podobną do smoothie bowl
Śniadaniowy koktajl z jarmużu
fot. Adobe Stock

Czekoladowy koktajl z jarmużu

Ta wersja koktajlu z jarmużu smakuje jak deser. Jest to jednak wspaniała opcja na rozpoczęcie dnia.

Składniki:
  • 1 szklanka jarmużu,
  • 1 mrożony lub świeży banan,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych.
Wykonanie:
  1. Jarmuż umyj i pozbądź się zdrewniałych łodyg – wykorzystaj jedynie liście.
  2. Wszystkie składniki zblenduj razem na gładką masę. Jeśli wolisz koktajl z jarmużu o rzadszej konsystencji, dolej więcej mleka lub wody.

Jak przechowywać liście na koktajl z jarmużu?

Chcesz mieć jarmuż zawsze pod ręką? Liście jarmużu nie mogą być długo przechowywane w lodówce, najlepiej jeśli w otwartym opakowaniu spędzą maksymalnie 3 dni.

Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość umyj, porządnie osusz liście jarmużu oraz pozbądź się łodyg, a następnie włóż do torebki strunowej i przechowuj w zamrażalniku. W ten sposób zawsze masz dostęp do warzywnej bazy, z której przygotujesz pyszny koktajl z jarmużu.

Krojenie liści jarmużu
fot. Adobe Stock

Jeśli nie masz czasu, aby codziennie rano przygotowywać wszystkie składniki na koktajl z jarmużu, świetnym rozwiązaniem jest umieszczenie pokrojonych i umytych kawałków warzyw i owoców w torebce strunowej lub pojemniku. Gotowe składniki wystarczy wyciągnąć rano z lodówki i od razu wrzucić do blendera, dodając jedynie odpowiedni płyn.

Szukasz ciekawych pomysłów na jarmuż? Zobacz jak zrobić chipsy z jarmużu