Jarmuż jest warzywem określanym jako superfood. Zawiera wiele cennych witamin i minerałów jak witamina C, K, A, magnez czy potas czy żelazo. Jest bogaty w kwas foliowy i ma niewiele kalorii, dlatego jest idealnym składnikiem diety odchudzającej.
Lista korzyści jakie daje spożywanie jarmużu jest długa – poprawia stan skóry, usprawnia działanie mózgu, działa przeciwzapalnie. Jeśli nie lubisz spożywania jarmużu w formie surowych liści, dobrym sposobem na przemycenie jego wartości odżywczych jest koktajl z jarmużu. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko blendera.
Składniki:
fot. Adobe Stock
Składniki:
fot. Adobe Stock
Składniki:
Składniki:
fot. Adobe Stock
Składniki:
Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość umyj, porządnie osusz liście jarmużu oraz pozbądź się łodyg, a następnie włóż do torebki strunowej i przechowuj w zamrażalniku. W ten sposób zawsze masz dostęp do warzywnej bazy, z której przygotujesz pyszny koktajl z jarmużu.
fot. Adobe Stock
Jeśli nie masz czasu, aby codziennie rano przygotowywać wszystkie składniki na koktajl z jarmużu, świetnym rozwiązaniem jest umieszczenie pokrojonych i umytych kawałków warzyw i owoców w torebce strunowej lub pojemniku. Gotowe składniki wystarczy wyciągnąć rano z lodówki i od razu wrzucić do blendera, dodając jedynie odpowiedni płyn.
Szukasz ciekawych pomysłów na jarmuż? Zobacz jak zrobić chipsy z jarmużu.
Lista korzyści jakie daje spożywanie jarmużu jest długa – poprawia stan skóry, usprawnia działanie mózgu, działa przeciwzapalnie. Jeśli nie lubisz spożywania jarmużu w formie surowych liści, dobrym sposobem na przemycenie jego wartości odżywczych jest koktajl z jarmużu. Do jego zrobienia potrzebujesz tylko blendera.
Najprostszy koktajl z jarmużu
Proste składniki, które każdy znajdzie w swojej lodówce.Składniki:
- 1 szklanka jarmużu,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 1 jabłko,
- sok z ½ cytryny,
- 1 szklanka wody.
- Jarmuż oraz seler naciowy umyj i pokrój łodygi selera na mniejsze części.
- Jabłko umyj i podziel na ćwiartki pozbywając się pestek.
- Do misy blendera wrzuć jabłko, selera, następnie jarmuż i dodaj sok z cytryny oraz wodę.
- Zmiksuj wszystkie składniki koktajlu z jarmużu na gładką konsystencję.
fot. Adobe Stock
Tropikalny koktajl z jarmużu
Połączenie mango, ananasa i wody kokosowej sprawi, że koktajl z jarmużu będzie miał egzotyczny smak.Składniki:
- 1 szklanka jarmużu,
- 1 szklanka szpinaku baby,
- ½ szklanki obranego ananasa,
- ½ obranego mango,
- ½ szklanki mleka migdałowego
- ½ szklanki wody kokosowej
- Liście jarmużu i szpinaku dokładnie umyj i delikatnie osusz.
- Mango i ananasa obierz i pokrój na mniejsze części.
- Do misy blendera dodaj najpierw owoce, później liście i na końcu wlej wodę i mleko.
- Miksuj wszystko, aż koktajl z jarmużu osiągnie gładką konsystencję.
fot. Adobe Stock
Odchudzający koktajl z jarmużu
Imbir posiada właściwości rozgrzewające i przyspieszające metabolizm, do tego duża zawartość chlorofilu w zielonych owocach i warzywach dostarczy organizmowi cennych antyoksydantów. Z kolei seler naciowy w połączeniu z zielonym ogórkiem i jabłkiem wspaniale detoksykuje organizm, pomagając pozbyć się nadmiaru wody w organizmie i opuchlizny.Składniki:
- 1 szklanka jarmużu,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 1 zielone jabłko,
- ½ zielonego ogórka,
- sok z ½ cytryny,
- 1 mrożony banan,
- 3 cm imbiru,
- 1 szklanka wody.
- Warzywa i owoce umyj oraz osusz. Łodygi selera pokrój na mniejsze części, jabłko podziel na ćwiartki i pozbądź się nasion.
- Ogórka nie musisz obierać, wystarczy go dokładnie umyć. W ten sposób zachowasz cenne witaminy obecne w skórce.
- Imbir obierz łyżeczką, zeskrobując skórkę ruchem „do siebie”.
- Wszystkie owoce i warzywa zblenduj z dodatkiem wody.
Śniadaniowy koktajl z jarmużu
Dzięki dodatkowi płatków owsianych i jogurtu ten koktajl z jarmużu będzie świetną propozycją na sycące i zdrowe śniadanie.Składniki:
- 1 szklanka jarmużu,
- 1 banan,
- 150 ml jogurtu naturalnego bez cukru,
- ½ szklanki borówek,
- 4 łyżki płatków owsianych.
- Jarmuż umyj i pozbądź łodyg, zostaw same liście.
- Wszystkie składniki umieść w misie blendera i dokładnie zmiksuj.
- Jogurt powinien nadać koktajlowi z jarmużu dosyć gęstą konsystencję, podobną do smoothie bowl.
fot. Adobe Stock
Czekoladowy koktajl z jarmużu
Ta wersja koktajlu z jarmużu smakuje jak deser. Jest to jednak wspaniała opcja na rozpoczęcie dnia.Składniki:
- 1 szklanka jarmużu,
- 1 mrożony lub świeży banan,
- 2 łyżki kakao,
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego,
- 1 łyżka wiórków kokosowych.
- Jarmuż umyj i pozbądź się zdrewniałych łodyg – wykorzystaj jedynie liście.
- Wszystkie składniki zblenduj razem na gładką masę. Jeśli wolisz koktajl z jarmużu o rzadszej konsystencji, dolej więcej mleka lub wody.
Jak przechowywać liście na koktajl z jarmużu?
Chcesz mieć jarmuż zawsze pod ręką? Liście jarmużu nie mogą być długo przechowywane w lodówce, najlepiej jeśli w otwartym opakowaniu spędzą maksymalnie 3 dni.Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość umyj, porządnie osusz liście jarmużu oraz pozbądź się łodyg, a następnie włóż do torebki strunowej i przechowuj w zamrażalniku. W ten sposób zawsze masz dostęp do warzywnej bazy, z której przygotujesz pyszny koktajl z jarmużu.
fot. Adobe Stock
Jeśli nie masz czasu, aby codziennie rano przygotowywać wszystkie składniki na koktajl z jarmużu, świetnym rozwiązaniem jest umieszczenie pokrojonych i umytych kawałków warzyw i owoców w torebce strunowej lub pojemniku. Gotowe składniki wystarczy wyciągnąć rano z lodówki i od razu wrzucić do blendera, dodając jedynie odpowiedni płyn.
Szukasz ciekawych pomysłów na jarmuż? Zobacz jak zrobić chipsy z jarmużu.