Ciasto z bezą to delikatny, kruchy i bardzo słodki deser. Bezy są podstawą ciasta. W formie lekkich ciasteczek to wyroby cukiernicze, które robi się z białek jaj i cukru pudru. Po zmiksowaniu składników masę na bezy piecze się w piekarniku, w niskiej temperaturze. Masę bezową jako nadzienie do ciasta przygotowuje się z tych samych składników oraz odrobiny mąki ziemniaczanej. Ciasto bezowe robi się z mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajek, proszku do pieczenia i odrobiny soli. Po wyrobieniu składników na jednolite ciasto, zapieka się je w piekarniku. Na placek bezowy wykłada się owoce, np. maliny, morele, wiśnie, jabłka oraz masę bezową. Po upieczeniu beza z wierzchu zrobi się chrupka, a w środku będzie puszysta. Ciasto bezowe z kremem nie zawiera owoców, a nadzienie przygotowuje się z serka mascarpone, masy kajmakowej, słodkiej śmietanki oraz orzechów włoskich. Ciasto z porzeczkami i bezą będzie miało słodko-kwaśny smak. Do owoców można dodać jeszcze rabarbar, co dodatkowo wzmocni kwaskowatość deseru.

Ciasto z bezą na wierzchu

Ciasto bezowe składa się z 3 części: kruchego placka, owoców oraz słodkiej masy bezowej. Bezy można używać do różnych ciast np. tradycyjnej szarlotki. Kruchy spód i jabłkowe nadzienie z cynamonem będzie się dobrze komponować z lekką i chrupiącą bezą na wierzchu.

Ciasto z bezami w środku

Bezy można łączyć z nadzieniem ciasta. Do biszkoptu kawowego z musem czekoladowym wystarczy włożyć kilka bez, które będą chrupiącą niespodzianką w czasie jedzenia. Ubite białka jajek z cukrem pudrem można też dodać do kremu, np. z adwokatem, truskawkami, wiśniami, jagodami lub porzeczkami.
Ciasto z rabarbarem i bezą

Ciasto z rabarbarem i bezą

Efektownym deserem, który sprawdzi się przy różnych okazjach z pewnością jest ciasto rabarbarowe z bezą, odznaczające się ciekawym, słodko-kwaśnym smakiem. Dodatkiem do kruchego ciasta z rabarbarem i bezą, który nada wypiekowi owocowego akcentu jest malinowa konfitura. Bezę, którą wykłada się na wierzch wypieku, przygotowuje się z białek jaj, drobnego cukru i mąki ziemniaczanej. Białka należy ubić na sztywną pianę za pomocą miksera na wysokich obrotach. Do ubitych białek stopniowo dodaje się cukier, kontynuując miksowanie. W momencie, gdy uzyskana piana stanie się gęsta i błyszcząca, do masy wsypuje się mąkę i całość jeszcze przez chwile miksuje.

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Idealny sernik z rosą na kruchym lub półkruchym spodzie to deser na każdą okazję. Ciasto smakuje wyśmienicie a złota rosa sprawia, że sernik wygląda zachwycająco. Sekret złotych kropelek na cieście tkwi w odpowiednim przygotowaniu piany białkowej. Pianę ubij z białek i stopniowo dodawaj do niej cukier. Kiedy masa białkowa jest gładka i sztywna, rozsmaruj ją na powierzchni ciasta i wstaw na kwadrans do piekarnika. Białka nie powinny się spiec na chrupiącą bezę, a jedynie lekko ściąć. Złota rosa pojawi się na serniku podczas studzenia. Dla zwiększenia liczby słodkich kropelek, ciasto możesz przykryć bawełnianą ściereczką.

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to eleganckie ciasto na kruchym spodzie. Najpopularniejszą wersją tego deseru jest tarta cytrynowa z bezą. Ciasto zachwyca idealną kompozycją smaków: kwaśne nadzienie uzupełniają słodki spód oraz chmurka z białek i cukru. Tartę cytrynową przygotowuje się też w wersji na szybko – na spodzie zrobionym z pokruszonych herbatników. Wykonanie takiego ciasta zajmuje zaledwie 40 minut. Miłośnicy cytrusów mogą wypróbować też tartę pomarańczową o łagodniejszym smaku lub limonkową, która jest jeszcze kwaśniejsza niż cytrynowa.

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą

Ciasto ze śliwkami i bezą stanowi smaczny deser. Wypiek można przygotować na rodzinny obiad albo wykwintne przyjęcie. Świeże śliwki należy umyć, przepołowić i pozbyć się pestek. Następnie owoce układa się na surowym cieście drożdżowym, kruchym albo biszkoptowym. Na wierzch wylewa się pianę bezową. Robi się ją z ubitych białek jaj i cukru. Całość piecze się przez blisko godzinę. Ciasto ze śliwkami i bezą można udekorować bitą śmietaną albo oblać polewą czekoladową.

Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą

Ciasto z truskawkami i bezą jest smaczne, słodkie, delikatne i łatwe w przygotowaniu. Do przyrządzenia wypieku najlepiej jest użyć świeżych owoców, choć sprawdzą się również mrożone. Do truskawek dodaje się cukier, budyń, śmietanę kremówkę lub jogurt naturalny. Następnie całość należy zblendować. Gotowy krem wykłada się na biszkopt, biszkopty, herbatniki albo ciasto kruche, drożdżowe bądź francuskie. Na wierzchu wypieku wylewa się piankę bezową.

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Żaden wielbiciel słodkości nie odmówi sobie delikatnej pomarańczowej szarlotki, której wierzch utworzony jest z puszystej, miękkiej bezy. Spód jabłecznika z bezą przygotowuje się z mąki pszennej, cukru, zimnego masła, żółtej jaj oraz proszku do pieczenia. Niezbędnymi przyprawami są cukier wanilinowy, starta skórka z pomarańczy, cynamon i gałka muszkatołowa. Dodatkowym składnikiem, który dorzuca się do jabłkowej masy jest miąższ pomarańczy. Ciasto piecze się przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie przygotowuje się bezę, którą wykłada się na podpieczony jabłecznik i ponownie całość wstawia do piekarnika na kolejne 20 minut.

Ciasto z malinami i bezą

Ciasto z malinami i bezą

Ciasto z malinami i bezą, nazywane również malinową chmurką, przygotowywane jest żółtek, cukru pudru, proszku do pieczenia, ekstraktu z wanilii, mąki pszennej i masła. Krem śmietankowy do wypieku robi się z śmietany kremówki (schłodzonej), serka mascarpone oraz cukru pudru. Ponadto do ciasta z malinami dodawana jest galaretkę malinową ze świeżymi malinami. Na wierzch wypieku układa się bezę z migdałami, przygotowaną z płatków migdałów, mąki ziemniaczanej, drobnego cukru do wypieków i kilku białek.

Tort bezowy

Tort bezowy

Biszkopt do tortu możemy też zastąpić bezą. Klasyczną odmianą jest rozpływająca się w ustach beza Pavlova – w formie dwupiętrowego ciasta przełożonego słodkim kremem. Z zewnątrz chrupiące a w środku puszyste piankowe wnętrze bezy, doskonale komponuje się z serkiem mascarpone oraz w wydaniu francuskiego dakłas (Dacquoise)– wypełnione masą śmietanową, orzechami i daktylami.

Znaleźliśmy 249 przepisów w kategorii Ciasto z bezą

Muffinki z bezą

Muffinki z bezą

gosia239 gosia239

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto z bezami

Ciasto z bezami

aga-25 aga-25

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

mysza75 mysza75
5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: