Grzyby jadalne to doskonały dodatek do mięs, warzyw i przekąsek. Podkreślają smak wielu potraw i dodają im wyjątkowego charakteru. Grzyby marynowane i
grzyby suszone to produkty, których nie może zabraknąć w żadnej polskiej spiżarni nikogo przekonywać nie trzeba. Nie wyobrażamy sobie naszego
menu bez pierogów z grzybami, jajecznicy z kurkami czy tradycyjnej i aromatycznej zupy grzybowej.
Gdy sezon na
grzyby w pełni, z przyjemnością oddajemy się grzybobraniu i z zaangażowaniem zapełniamy kosze
borowikami,
podgrzybkami,
rydzami,
kurkami,
kaniami i innymi leśnymi grzybami. Chociaż niesie to za sobą konieczność późniejszego ich czyszczenia, gotowania lub suszenia to wiemy, że warto poświęcić na te czynności trochę czasu.
Smak rewelacyjnych potraw i dań z grzybami wynagrodzi nam ten trud i podbije niejedno podniebienie. Wachlarz potraw, które możemy przygotować z grzybami jest bardzo szeroki.
Zupa grzybowa i zupa z kurek (tradycyjna lub krem) to dania, które nie przysporzą nam wiele kłopotów. Podobnie będzie jeśli chodzi o kurki w śmietanie, smażone maślaki,
faszerowane pieczarki i sos grzybowy.
Grzyby leśne doskonale komponują się z mięsem.
Karkówka, schab i kotlety mielone z grzybami idealnie sprawdzą się jako danie obiadowe.
Grzyby dają też duże pole do popisu jeśli chodzi o przetwory. W sezonie warto zatroszczyć się o to, by zimą nie zabrakło nam
pysznych słoiczków z grzybami marynowanymi,
grzybami suszonymi czy chociażby grzybami duszonymi w maśle.
W tej kategorii oprócz przepisów na dania z grzybami leśnymi, znajdziecie też pomysły na potrawy z
pieczarkami, truflami, a nawet z grzybami chińskimi i japońskimi. Zapraszamy!