Kaszotto z pęczaku

Kaszotto z kaszy pęczak nazywa się także pęczottem. Kaszy nie gotuje się wcześniej, a jedynie dusi się ją na niewielkim ogniu w winie lub bulionie warzywnym do miękkości, podlewając płynem. Następnie do rondelka albo na patelnię z pęczakiem dodaje się półplasterki selera naciowego, dynię, marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostki. Smak kaszotta wzbogacą sos sojowy, rodzynki, zielony groszek, suszone grzyby, szparagi, młoda kapusta. Wybór składników jest ogromny, a najważniejsze jest doprawienie pęczotta ulubionym zestawem przypraw oraz solą i pieprzem.

Kaszotto z kaszy gryczanej

Potrawy z kaszy gryczanej rozgrzewają i dostarczają magnezu, błonnika oraz witamin. Najpopularniejsza jest kasza gryczana prażona, o intensywnym, lekko orzechowym smaku. Warto spróbować również kremowej kaszy niepalonej, najwartościowszego produktu wytwarzanego z ziaren gryki. Do kaszotta używa się mięsa mielonego, drobiowego lub szynki. Z dowolnymi warzywnymi dodatkami (np. cebulą, kalafiorem, szpinakiem) danie to będzie smacznym rodzinnym obiadem. Podaje się je z surówkami i sałatkami z lekkimi dressingami.

Kaszotto drobiowe – z kurczakiem i indykiem

Drobiowe kaszotto to sycący obiad dla mięsożerców. Można je przyrządzić w wersji meksykańskiej, z czerwoną fasolą, awokado, kukurydzą, papryczką chilli i sokiem z limonki albo z pieczonymi burakami, jarmużem i płatkami migdałów. Przed smażeniem lub pieczeniem mięso kurczaka lub indyka rozdrabnia się na malutkie kawałeczki, aby jak najlepiej połączyło się z wybranym rodzajem kaszy i warzywami. Resztki potraw można przechowywać w lodówce przez kilka dni i odgrzewać na patelni lub w mikrofalówce.

Kaszotto z warzywami

Wegetariańskie i wegańskie kaszotta z warzywami są popularnym daniem całorocznym, które nigdy się nie znudzi. Używa się do nich warzyw sezonowych, dostępnych zawsze jarzyn korzeniowych, mrożonek w stylu chińskim bądź mrożonych warzyw na patelnię. Warzywne kaszotto warto wzbogacić serem feta pokrojonym w kosteczki albo startym na tarce parmezanem, dodanym na patelnię pod koniec duszenia potrawy. Podaje się do nich surówkę z kiszonej kapusty, sałatkę z pomidorów, cebuli i bazylii albo sałatę z dressingiem winegret.

Kaszotto ze szpinakiem

Do kaszotta wykorzystuje się świeże i mrożone liście szpinaku, bogatego w magnez i witaminę C. Kaszotto ze szpinakiem przyprawia się obowiązkowo przesmażonymi na patelni cebulą i czosnkiem. Można je poddusić z kapustą pekińską, porem, kawałkami piersi kurczaka i sosem sojowym. Potrawę skrapia się sokiem z cytryny i dekoruje uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni lub słonecznika, liśćmi mięty albo bazylii, mieszanką ulubionych orzechów, np. włoskich, laskowych i nerkowców.

Kaszotto z cukinią

Z idealnym do przyrządzenia latem kaszottem z cukinią doskonale komponują się świeże pomidory, różnokolorowa papryka i pieczarki. Dobrym pomysłem jest dołożenie na patelnię młodego bobu ze skórką, kawałków żółtej i zielonej fasolki szparagowej oraz cebuli dymki lub czerwonej cebuli. Kaszotto z cukinią przyprawia się wyraziście – słodką wędzoną papryką, curry, pieprzem cytrynowym i ziołowym, kminkiem, cynamonem, odrobiną papryczki chilli bez pestek oraz sosem sojowym.
Kasza pęczak

Kasza pęczak

Znaczną popularnością cieszy się kasza pęczak, którą najczęściej zestawia się z rozmaitymi warzywami. Świetnym pomysłem na obiad dla miłośników pikantnej kuchni jest meksykańskie kaszotto z pęczaku z dodatkiem kurczaka, pomidorów, kukurydzy i czerwonej bądź czarnej fasoli. Wśród dań z kaszą pęczak znajdują się również smaczne sałatki przygotowywane, np. z pieczoną dynią, szpinakiem i z dodatkiem orzechów włoskich.

Kasza owsiana

Kasza owsiana

Bogata w antyoksydanty kasza owsiana zapobiega syntezie cholesterolu. Nie trzeba jej płukać przed gotowaniem w osolonej wodzie z odrobiną oleju lub mleku. Gdy ziarna kaszy wchłoną wodę, dodaje się do niej olej i odstawia. Kasza owsiana na słodko to idealna baza owocowych deserów. Jest smacznym dodatkiem do zup (także mlecznych), wzbogaca farsze i dobrze zagęszcza. Warto spróbować kotletów lub pulpetów z kaszy owsianej w warzywnych sosach, zapiekanych w naczyniu żaroodpornym pod serowa skorupką.

Kasza bulgur

Kasza bulgur

Aby ziarenka kaszy bulgur nie posklejały się w trakcie gotowania, należy podsuszyć ziarna przez kilka minut na gorącej patelni lub przepłukać wcześniej zimną wodą. Bulgur gotuje się we wrzątku maksymalnie 8 minut (do wchłonięcia płynu) i nie miesza. Można go skropić sokiem z cytryny, a po odstawieniu używać do zup, sałatek, sosów i warzywnych gulaszy bądź jako składnik kotlecików. Bywa również podawany na słodko z miodem i migdałami, orzechami, owocami, dżemem, gorącym mlekiem i cynamonem.

Kasza jaglana

Kasza jaglana

W kuchni tradycyjnej i wegetariańskiej bogate zastosowanie ma kasza jaglana. Oryginalnym daniem obiadowym są kotlety z kaszy jaglanej przygotowane np. z dodatkiem cukinii, marchewki, natki pietruszki i koperku. Zdrową propozycją deseru są ciastka z kaszy jaglanej lub kasza jaglana z owocami. Przyrządzi się z niej również pyszny budyń jaglany, który doskonale smakuje z dodatkiem owoców leśnych. Sycącym śniadaniem będzie jaglanka na mleku zwykłym bądź kokosowym z dodatkiem jagód i skropiona syropem klonowym.

Kasza kuskus

Kasza kuskus

Lekkostrawna i neutralna w smaku kasza kuskus jest szczególnie zalecana przy problemach z żołądkiem. Nie wymaga gotowania – wystarczy zalać ją zagotowanym bulionem lub wrzątkiem i osolić. Kuskus to podstawowy składnik popularnej w Libii i Tunezji arabskiej sałatki tabule z warzywami, miętą i cytryną. Kasza smakuje wyśmienicie, połączona z mięsem kurczaka, sosem i posypana natką pietruszki. Można robić z niej kotlety, dodawać ją do zup i jeść na słodko, np. z owocami, rodzynkami i cynamonem.

kasza jęczmienna

kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna to kolejny rodzaj kaszy o szerokim zastosowaniu w kuchni. Tradycyjnym polskim daniem przygotowywanym z jej dodatkiem jest krupnik. Gołąbki, które najczęściej przygotowuje się na bazie ryżu, można również wykonać z kaszą jęczmienną. Wśród innych propozycji na wykorzystanie tego produktu jest kasza jęczmienna z warzywami (mrożonymi lub świeżymi), kotlety lub sycące zapiekanki. Często stosowanym rodzajem kaszy jęczmiennej do produkcji wymienionych potraw jest kasza perłowa.

Kasza manna

Kasza manna

Do drobnych kasz zalicza się kaszę manną, która nierzadko wykorzystywana jest w produkcji słodkich wypieków. Pysznym ciastem z kaszy manny jest miodownik w polewie czekoladowej. Urozmaiceniem codziennych śniadań może być kasza manna na mleku lub na wodzie, która doskonale sprawdza się w żywieniu dzieci. Wystarczy zagotować mleko z dodatkiem cukru. Następnie wsypuje się kaszę mannę i całość energicznie miesza za pomocą trzepaczki, aż do pozbycia się wszystkich grudek. Tak przygotowane śniedanie wyśmienicie smakuje z dodatkiem owocowych soków.

Znaleźliśmy 70 przepisów w kategorii Kaszotto

Pęczotto warzywne

Pęczotto warzywne

kar.mal kar.mal
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: