Kuchnią litewską zachwycą się wszyscy miłośnicy mięsa i solidnych, treściwych potraw, które są wystarczające, by zaspokoić głód na wiele godzin. Charakter i kształt tradycyjnych, litewskich potraw zdeterminowany jest skomplikowaną historią Litwy. Z tego też powodu w kuchni litewskiej można odnaleźć smaki, właściwe dla kuchni polskiej, tatarskiej, białoruskiej oraz żydowskiej.
Podstawą w jadłospisie każdego Litwina są mięsa, produkty zbożowe i mleczne, dary lasu oraz miody. Północno-wschodni sąsiedzi Polski cenią sobie lokalne produkty i to z nich najczęściej przygotowują swoje ulubione dania.
Litwini szczególnie upodobali sobie różnego rodzaju przystawki, wśród, których królują warzywa i ryby. Tradycyjnej kuchni litewskiej nie sposób sobie wyobrazić bez takich warzyw, jak:
ziemniaki,
buraki,
fasola,
kapusta czy
rzepa. Jedną z ulubionych, litewskich, przystawek jest
chłodnik (barszcz po litewsku), który podawany jest na zimno.
Ważnym komponentem kuchni litewskiej są
potrawy mączne, wśród, których należy wyróżnić
pierogi czy tzw.
ceppellin, będący swojego rodzaju wariantem na temat polskich pyz. Innymi, typowo litewskimi, daniami mącznymi są czebureki (pierogi) czy kołduny (uszka z surowym nadzieniem). Innym daniem również ziemniaczanym jest kugiel, to nic innego jak
babka ziemniaczana ze skwarkami, popularna także w niektórych regionach naszego kraju.
Kuchnia Litewska różni się w zależności od danego regionu, Auksztota słynie z
blinów, zup, chleba, miodu. Dzukija – z kiełbasy, potraw z grzybów (zupy, sery), z kiełbas, rolada mięsnych. Suwalszczyzna –
dań z kaczki, skruzdelynasu (deser). Żmudź - to Kastinys , dania smakiem przypominające masło. Mała Litwa - to potrawy z ryb i kaczki.
Kuchnia litewska słynie z doskonałej jakości
wędlin, produkowanych z wieprzowiny z dodatkiem czosnku, kolendry i czarnego pieprzu. Przypadną one do gustu szczególnie tym, którzy upodobali sobie wędliny suche, twarde i mocno wędzone.
Typowe
litewskie desery przygotowywane są z lokalnych owoców, w tym przede wszystkim jabłek. Jedną z popularniejszych słodkości z Litwy są tzw.
Sakotis, czyli ciasto, które swoim kształtem przypomina drzewo.