Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18886 przepisów w kategorii Mięso

Gulasz (Żydowska)

Gulasz (Żydowska)

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Królik faszerowany

Królik faszerowany

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wereszczaka

Wereszczaka

Babcia Halinka Babcia Halinka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wątróbka po żydowsku

Wątróbka po żydowsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz Adama

Gulasz Adama

Babcia Halinka Babcia Halinka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mięso słodko-kwaśne

Mięso słodko-kwaśne

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schabowy z solanki

Schabowy z solanki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: