Porzeczki są popularnymi krzewami jagodowymi uprawianymi w ogródku, ponieważ ich kultywacja jest prosta, a z kwaskowatych owoców można przyrządzić wiele dań. W Polsce występuje
porzeczka zwyczajna (czerwona),
czarna oraz
biała. Z owoców najczęściej robi się sok, który przynosi ukojenie w upalne dni. Porzeczki zawierają również wiele witamin. Czarna porzeczka zawiera flawonoidy, który pomagają pozbyć się toksyn z organizmu, spowalniają proces starzenia oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Porzeczki czerwone i czarne
Czerwone i białe porzeczki są słodsze od czarnych, dlatego częściej wykorzystuje się je jako składniki do przygotowania pysznych ciast i ciasteczek. Wybornie smakują
eklerki z kremem capuccino, białą czekoladą i porzeczkami,
sernik z jeżynami i czerwoną porzeczką,
kawowe muffiny z malinami i czerwoną porzeczką,
tarta z czerwoną porzeczką i bezą czy
galaretka z czerwonej porzeczki i
zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki. Porzeczki idealnie komponują się z malinami, agrestem, jeżynami, poziomkami oraz wiśniami. Wybornie smakują torty, w których znajduje się dużo czerwonych i białych owoców, ponieważ ich lekko kwaskowaty smak uzupełnia słodkie ciasto.
Porzeczki czarne
Czarna porzeczka jest również składnikiem wielu deserów.
Sernik z czarną porzeczką,
pianka z czarnych porzeczek,
placek z czarnymi porzeczkami,
porzeczkowa tarta z białą czekoladą,
ucierane ciasto z rabarbarem i porzeczką - to tylko niektóre z wielu propozycji, które można przygotować w domu.
Potrawy z porzeczkami
Porzeczkowa konfitura z pomarańczą, czosnkiem i cytryną pasuje do różnych mięs (wołowiny, kurczaka), nadając potrawie wyjątkowy aromat. Z porzeczki robi się również dżemy, kompoty oraz kisiel. Popularne są również
nalewki porzeczkowe, które przypominają o lecie w zimowe wieczory.