Wieprzowina jest mięsem, które w Polsce i Chinach spożywane jest w bardzo dużych ilościach. W obu tych miejscach znajdziemy wiele ciekawych pomysłów na przygotowanie pysznych wieprzowych dań.
W kulturze żydowskiej i muzułmańskiej, względy religijne zakazują spożywania tego gatunku mięsa.  Mięso 
wieprzowe, jak większość mięs ma dużą zawartość białka. Musimy jednak pamiętać, że niektóre jego części są dość tłuste i ciężkie.
Najchudszy jest 
schab i 
polędwica. W polskiej kuchni wieprzowina to nie tylko tradycyjny 
schabowy z kapustą, mięso to potrafi być wykwintnym daniem!
Z
 mięsa wieprzowego wytwarza się różnego rodzaju 
wędliny i 
kiełbasy, które w okresie letnim zjadane są najchętniej z grilla. Pyszna i krucha 
karkówka, upieczona w aromatycznym sosie to wspaniałe danie obiadowe.
Ryż, kasza czy ziemniaki idealnie smakują z 
gulaszem, a 
mięso mielone świetnie sprawdzi się w postaci 
pulpetów.
Roladki wieprzowe mają wiele wielbicieli, można je nadziewać grzybami, warzywami, a nawet innym rodzajem mięsa. Tradycyjna 
golonka smakuje fantastycznie i można ją serwować na wiele sposobów: golonka w piwie, glonka pieczona czy golonka w kapuście. Pozwól sobie na kulinarną rozpustę i zasmakuj wieprzowiny w różnych wydaniach!
Zdjęcie: Fotolia