W kuchni polskiej flaki występują jako tradycyjna gęsta zupa rozgrzewająca.

Podawane są często jako pierwsze danie obiadowe podczas przyjęć weselnych, chrzcin, komunii i innych uroczystości, gdzie stanowią wyśmienity "podkład" do biesiadowania. Najczęściej przyrządzamy flaki wołowe z żołądków, jednak w ostatnich latach na świątecznym stole mogą się również znaleźć flaki drobiowe, wieprzowe a nawet z boczniaków.

Flaczki bogate są w: kolagen odpowiedzialny za młody i zdrowy wygląd skóry, witaminę B2 wzmacniającą odporność organizmu, pozytywnie wpływającą na nasz nastrój i sprawność intelektualną, wapno, którego niedobór źle wpływa na skurcze stawów i mięśni, oraz żelazo poprawiające wydolność i metabolizm.

Jak zrobić domowe flaki ?

Należy je oczyścić, minimum trzykrotnie obgotować aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, następnie pokroić w cienkie paseczki i dodać do wywaru rosołowego z mięsa i warzyw. Dodać zasmażkę i przyprawy (majeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz). Wśród naszych przepisów z pewnością znajdziecie coś dla siebie! Smacznego!

Znaleźliśmy 138 przepisów w kategorii Flaki

Flaczki cielęce

Flaczki cielęce

Henia Henia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki wieprzowe

Flaczki wieprzowe

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki cielęce

Flaczki cielęce

anulkadh anulkadh

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki drobiowe

Flaczki drobiowe

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki wg Zub3r'a

Flaczki wg Zub3r'a

zub3r zub3r

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Drobiowe flaczki

Drobiowe flaczki

ami91 ami91

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaczki  wołowe

Flaczki wołowe

margarytka margarytka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Flaki na rosole

Flaki na rosole

olkaaa olkaaa
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: