Flaki

Flaki

Przepisy na flaki

Tradycyjna potrawa, gęsta jak na zupę znana i lubiana w Polsce od dawien dawna. Mimo, że jest znana w krajach europejskich oraz azjatyckich, a różni się sposobem doprawiania, to nasze polskie flaki, są w ścisłej czołówce zup kojarzonych z naszym krajem.

Jak tradycja głosi, oryginalne są tylko flaki wołowe, a przyjmowanym zamiennikiem są flaki jeleniowate.

Dziś przygotowujemy tą słynną zupę z żołądków nie tylko wołowych czy jeleniowatych.

Na sklepowych pólkach czekają na nas już gotowe produkty, choć nie ma to jak samodzielnie przygotowana, domowa zupa. Flaki wieprzowe, flaki drobiowe, głównie z kurczaka czy cielęce, zdobyły już uznanie.

Często spotykamy się ze szczególnymi odmianami tej potrawy. Flaki po zamoysku, flaki po polsku czy flaki po angielsku, ty tylko nieliczne przykłady zupy podawanej wg ściśle określonej receptury.

Miłośnicy flaków chętnie eksperymentują podczas ich przygotowywania. Flaki z zasmażką, a może z boczniaków?

Jeżeli już wiecie, podzielcie się z nami przepisami. W tym dziale znajdują się inspirujące przepisy, które zachwycą miłośników i niedowiarków. Zapraszamy! 
 

Przepisy (112): kategoria: Flaki    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane