Okonomiyaki - prosty przepis na placki z młodej kapusty

Wypróbuj prostego przepisu na okonomiyaki, których bazą jest młoda kapusta, mąka i jaja. Pyszne placki z młodej kapusty smakują wyśmienicie z dodatkiem sosu jogurtowego, tzatzików lub podane klasycznie z majonezem i ketchupem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Okonomiyaki - prosty przepis na placki z młodej kapusty
fot. Adobe Stock
Młoda kapusta dostępna jest aż do sierpnia. To pyszne warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Najpopularniejsze danie to z pewnością bigos z młodej kapusty z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub bez w wersji z koperkiem i kiełbasą.

Kolejnym topowym w porze letniej przepisem są z pewnością gołąbki z młodej kapusty. Warto jednak nie poprzestawać wyłącznie na tych klasycznych przepisach na młodą kapustę i zrobić coś prostego, a jednocześnie mniej popularnego w sezonowej kuchni – okonomiyaki.

Co to są okonomiyaki?

Okonomiyaki to danie wywodzące się z kuchni japońskiej, którego bazą jest kapusta. Podaje się je w formie dużego placka z dodatkiem specjalnych sosów lub majonezu. W skład grubego naleśnika wchodzą najróżniejsze dodatki, takie jak mięso, krewetki, tofu czy boczek. Często posypuje się wierzch okonomiyaki suszonymi płatkami tuńczyka.

Japońskie okonomiyaki
fot. Adobe Stock

W rodzimych warunkach wyśmienicie smakują okonomiyaki z młodej kapusty, podane z dodatkiem ulubionych sosów.

Przepis na okonomiyaki z młodej kapusty

Składniki:
  • 300 g posiekanej w drobne paski młodej kapusty,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 2 szalotki,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • ½ łyżeczka sosu sojowego.
Wykonanie:
  1. Kapustę wymieszaj z solą i odstaw na kilka minut, aby zmiękła.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. W dużej misce wymieszaj jajka z solą i pieprzem. Dodaj odsączoną z nadmiaru wody kapustę i dymkę. Dodaj sos sojowy i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po ok. 4 minuty z każdej strony. Okonomiyaki powinny być zwarte i przyrumienione.
  5. Podawaj z ulubionym sosem.

Jak zrobić okonomiyaki? Placki z młodej kapusty
fot. Adobe Stock
 
Okonomiyaki doskonale smakują podane w najprostszej formie z ketchupem lub majonezem bądź też gęstą śmietaną. W towarzystwie placków z młodej kapusty sprawdzi się doskonale domowy sos czosnkowy albo orzeźwiający, grecki sos tzatziki.

Jeśli lubisz pikantne smakitruskawkowy sos chilli doskonale podkreśli łagodność młodej kapusty. Chrupiące okonomiyaki to zdecydowanie jedna z lepszych propozycji na szybki, letni obiad – prosta do zrobienia, do której nie potrzeba wielu składników.