
Młoda kapusta dostępna jest aż do sierpnia. To pyszne warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Najpopularniejsze danie to z pewnością bigos z młodej kapusty z dodatkiem koncentratu pomidorowego lub bez w wersji z koperkiem i kiełbasą.
Kolejnym topowym w porze letniej przepisem są z pewnością gołąbki z młodej kapusty. Warto jednak nie poprzestawać wyłącznie na tych klasycznych przepisach na młodą kapustę i zrobić coś prostego, a jednocześnie mniej popularnego w sezonowej kuchni – okonomiyaki.

fot. Adobe Stock
W rodzimych warunkach wyśmienicie smakują okonomiyaki z młodej kapusty, podane z dodatkiem ulubionych sosów.

fot. Adobe Stock
Kolejnym topowym w porze letniej przepisem są z pewnością gołąbki z młodej kapusty. Warto jednak nie poprzestawać wyłącznie na tych klasycznych przepisach na młodą kapustę i zrobić coś prostego, a jednocześnie mniej popularnego w sezonowej kuchni – okonomiyaki.
Co to są okonomiyaki?
Okonomiyaki to danie wywodzące się z kuchni japońskiej, którego bazą jest kapusta. Podaje się je w formie dużego placka z dodatkiem specjalnych sosów lub majonezu. W skład grubego naleśnika wchodzą najróżniejsze dodatki, takie jak mięso, krewetki, tofu czy boczek. Często posypuje się wierzch okonomiyaki suszonymi płatkami tuńczyka.
fot. Adobe Stock
W rodzimych warunkach wyśmienicie smakują okonomiyaki z młodej kapusty, podane z dodatkiem ulubionych sosów.
Przepis na okonomiyaki z młodej kapusty
Składniki:- 300 g posiekanej w drobne paski młodej kapusty,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 2 szalotki,
- szczypta soli i pieprzu,
- ½ łyżeczka sosu sojowego.
- Kapustę wymieszaj z solą i odstaw na kilka minut, aby zmiękła.
- Cebulę drobno posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj jajka z solą i pieprzem. Dodaj odsączoną z nadmiaru wody kapustę i dymkę. Dodaj sos sojowy i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż placki po ok. 4 minuty z każdej strony. Okonomiyaki powinny być zwarte i przyrumienione.
- Podawaj z ulubionym sosem.


fot. Adobe Stock
Okonomiyaki doskonale smakują podane w najprostszej formie z ketchupem lub majonezem bądź też gęstą śmietaną. W towarzystwie placków z młodej kapusty sprawdzi się doskonale domowy sos czosnkowy albo orzeźwiający, grecki sos tzatziki.
Jeśli lubisz pikantne smaki, truskawkowy sos chilli doskonale podkreśli łagodność młodej kapusty. Chrupiące okonomiyaki to zdecydowanie jedna z lepszych propozycji na szybki, letni obiad – prosta do zrobienia, do której nie potrzeba wielu składników.
Jeśli lubisz pikantne smaki, truskawkowy sos chilli doskonale podkreśli łagodność młodej kapusty. Chrupiące okonomiyaki to zdecydowanie jedna z lepszych propozycji na szybki, letni obiad – prosta do zrobienia, do której nie potrzeba wielu składników.