Trudno sobie wyobrazić bardziej klasyczne danie obiadowe od kotletów. Obok tradycyjnego schabowego, podawanego z ugotowanymi ziemniakami i surówką, można znaleźć mnóstwo odmian tego dania, w tym także wegetariańskie. Kotlety ziemniaczane, jaglane, gryczane, ryżowe czy warzywne stanowią doskonałą alternatywę dla tych z mięsa. Jeśli posiadamy dużo ugotowanych na twardo jajek, możemy skusić się na pyszne kotlety jajeczne, które znakomicie smakują z sosem pomidorowym. Jeśli wolimy mięsne wersje kotletów, wówczas warto sięgnąć po te zrobione na bazie kurczaka, indyka, ryb lub wołowiny. Lubiący eksperymenty powinni wypróbować unikalnych przepisów na cordon bleu a tradycjonaliści powinni sięgnąć po pyszne de volaille.

Sprawdź przepisy na pyszne kotlety - tradycyjne i wegetariańskie!
Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Kotlety z jajek to prosta i znakomita propozycja na obiad. Wystarczy ugotowane jajka rozgnieść i wymieszać z surowymi. Bułka tarta i przyprawy sprawią, że kotlety będą jeszcze lepsze w smaku. Kotlety z jajek na twardo warto urozmaicić również pieczarkami, szczypiorkiem, papryką lub innym ulubionym dodatkiem. Usmażone podaje się z sosami lub surówkami. Tego rodzaju kotlety można także wykorzystać do bezmięsnych hamburgerów.
 

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Do przygotowania tradycyjnych kotletów mielonych wystarczy zmielone mięso (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub indycze), namoczona bułka, cebula, jajko i przyprawy oraz składniki na panierkę (roztrzepane jajko i bułka tarta). Tą klasyczną wersję można wzbogacać o różnorodne dodatki, które nadadzą potrawie oryginalności i nowego smaku. Smaczną propozycją są kotlety mielone z pieczarkami, serem, boczniakami lub marchewką. Aby uniknąć smażenia, można przygotować kotlety mielone pieczone w piekarniku. Uformowane kotlety umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, a następnie na każdym z kotlecików kładzie się małą kosteczkę masła. Potrawę wstawia się do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecze przez około 50 minut.

Cordon bleu

Cordon bleu

Cordon bleu to panierowane danie, które składa się z sera, szynki i sznycla cielęcego lub drobiowego. Bardziej znana nazwa dania do kotlet szwajcarski, ponieważ pierwsze wzmianki o nim pojawiły się w latach 40. XX wieku w Szwajcarii. Dopuszczalne jest smażenie mięsa na głębokim lub płytkim tłuszczu oraz pieczenie go w piekarniku. Takie danie podaje się z parmezanem i grillowaną cukinią. Kotlet cordon bleu świetnie łączy się też z warzywami strączkowymi, jak zielony groszek lub kasza pęczak.

De volaille

De volaille

De volaille to nadziewana rolada drobiowa. Potrawa jest soczysta oraz chrupiąca i dobrze sprawdzi się na elegancki obiad. Kotlet de volaille przygotowuje się z filetu kurczaka bądź indyka. Mięso należy rozbić i doprawić. Następnie kładzie się na nie dowolny farsz, na przykład masło czosnkowe, ser żółty, szynkę lub zmielone pieczarki. Całość zawija się w rulon, panieruje w jajku i bułce, po czym smaży. De volaille świetnie komponuje się z gotowanymi albo pieczonymi ziemniakami, sosem śmietanowym i surówką.

Kotlety z kurczaka

Kotlety z kurczaka

Delikatną odmianą są kotlety z kurczaka, najchętniej jedzone przez dzieci. Przygotuje się je z piersi kurczaka, jajek, mąki tortowej i bułki tartej. Do smażenia można użyć oleju słonecznikowego. W ramach urozmaicenia tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka można do nich dodać różnych warzyw. Do zrobienia kotletów z kurczaka z warzywami wykorzystuje się najczęściej marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Innym pomysłem na smaczne danie mięsne jest zrobienie kotletów z kurczaka z serem żółtym, które doskonale smakują z dodatkiem listków świeżej bazylii przyprawione solą, pieprzem i słodką papryką.

Kotlety z indyka

Kotlety z indyka

Jednym z rodzajów dań drobiowych są kotlety mielone z indyka, które doskonale komponują się z dodatkiem pieczarek. Świetnie smakują w towarzystwie ziemniaków i gotowanej marchewki. Kotlety z indyka w panierce można przygotować z indyczego mięsa mielonego, jaja, cebuli, bułki tartej, majonezu oraz dodatku przypraw (ostra i słodka papryka, sól i pieprz). Rozwiązaniem dla tych, co chcą uniknąć jedzenia smażonych potraw są pieczone kotlety z indyka. Wyśmienitym pomysłem na obiad będą również kotlety z indyka w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek i pora.

Kotlety rybne

Kotlety rybne

Kotlety rybne smakują wyśmienicie smażone na gorącym oleju lub zapiekane w piekarniku bez panierki i tłuszczu. Kotlety mielone z ryby robi się z łososia, karpia albo mintaja, z których usunięto skórę i ości. Do masy do kotletów rybnych z ziemniakami bądź boczkiem można dodać świeże zioła, skórkę otartą z cytryny, pieprz cytrynowy. Zapieczone kotlety rybne w sosie i pod serową pierzynką dobrze komponują się z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Znaleźliśmy 1609 przepisów w kategorii Kotlety

Kotlety z boczniaka

Kotlety z boczniaka

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: