Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Teriyaki to sposób przygotowywania drobiu polegający na smażeniu lub grillowaniu zamarynowanego wcześniej mięsa. Kurczak w sosie teriyaki to lekko słodkie danie, które najczęściej podaje się z ryżem. Marynatę przygotowuje się z: sosu sojowego, brązowego cukru, cebuli, przyprawy mirin oraz napoju sake. Po kilkugodzinnym marynowaniu się mięsa, smaży się je na rozgrzanej patelni, aż będzie miękkie. Do kurczaka można wlać resztę marynaty.

Kurczak w sosie serowym

Kurczak w sosie serowym

Kurczak w sosie serowym doskonale smakuje podawany z makaronem np. kokardkami oraz brokułami lub zieloną fasolką szparagową. Można go również serwować z ryżem bądź kaszami: kuskus, jaglaną lub jęczmienną. Wyśmienity sos przygotuje się z sera żółtego i camembert, masła, mleka oraz śmietany 18%. Potrawę można również przyrządzić wykorzystując ser pleśniowy, np. typu rokpol. Serowy sos wystarczy doprawić czarnym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Smacznym dodatkiem jest drobno posiekana natka pietruszki.

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie pieczarkowym podawany z ziemniakami lub puree z dodatkiem sałaty np. z rukolą i śmietaną jest smacznym i sycącym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Przygotuje się go z filetów z kurczaka, które można zamarynować w soli, pieprzu, suszonym oregano oraz tartym czosnku. Kurczaka smaży się na rozgrzanym oleju, a następnie dodaje się do niego pokrojone pieczarki. Pyszny sos uzyskuje się przez dodatek bulionu, śmietanki 36%, masła oraz świeżo mielonego, czarnego pieprzu.

Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczaka w sosie śmietanowym to pomysł na szybkie danie. Podstawą sosu jest śmietana 30- lub 18-procentowa. Kurczaka smaży się na patelni z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Mięso po usmażeniu zalewa się śmietaną i dodaje ulubione przyprawy oraz zioła, np. chili, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, curry, natkę pietruszki lub posiekany koper. Aby sos miał gęstą konsystencję, należy połączyć go z odrobiną mąki ziemniaczanej. Do mięsa można dodać warzywa. Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym będzie dobrze smakować z dodatkiem czosnku i oregano.

Kurczak w sosie curry

Kurczak w sosie curry

Aromatyczny sos curry powstaje na bazie pasty lub mieszanki przypraw z dodatkiem śmietany, jogurtu lub mleka kokosowego. Całość poddusza się na patelni z pokrojoną i podsmażoną piersią z kurczaka. Danie dopełnia ryż – zwykły, brązowy lub jaśminowy. Kurczak w sosie curry z dodatkiem warzyw to pomysł na pożywny obiad. Może mieć różne stopnie pikanterii – od bardzo łagodnej po piekielnie ostrą. Tę drugą uzyskuje się poprzez dodanie czerwonej pasty curry lub odrobiny suszonej lub świeżej papryczki chilli.

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala

Kurczak tikka masala jest daniem inspirowanym kuchnią indyjską wywodzącym się z Wielkiej Brytanii. Przygotowuje się go ze smażonych lub grillowanych filetów z kurczaka, które wcześniej zostały zamarynowane. Smaczną marynatę można przyrządzić z jogurtu naturalnego, oliwy, kminu rzymskiego, ostrej papryki, tartego imbiru i cynamonu oraz garam masala, czyli mieszanki mielonych i słodkich przypraw. Kurczaka serwuje się w pikantnym sosie. Można go podawać z białym ryżem lub pieczywem, np. z bagietką.

Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w sosie pomidorowym

Kurczak w pomidorach to pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie można podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem a także warzywnymi sałatkami i surówkami. Sos pomidorowy przygotowuje się ze świeżych pomidorów, cebuli, czosnku, oliwy z oliwek, octu balsamicznego oraz cukru. Całość doprawia się solą i pieprzem. Dresing będzie bardziej aksamitny, jeśli doda się do niego ser mascarpone. Oblanego sosem kurczaka posypuje się świeżymi listkami tymianku, bazylii lub mięty.

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Kurczak w sosie słodko kwaśnym

Delikatne i łagodne w smaku mięso kurczaka bardzo dobrze komponuje się ze smakiem sosu słodko-kwaśnego. Do przyrządzenia potrawy z takim sosem najlepiej wybrać pierś kurczaka. Na początku warto ją zamarynować w sosie sojowym oraz przyprawach: soli, chili, słodkiej papryce lub curry. Mięso polane sosem sojowym i natarte przyprawami należy wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie można usmażyć je na patelni. Kurczak będzie gotowy do jedzenia, kiedy po przekrojeniu jego mięso okaże się białe. Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym podaje się z gotowanym ryżem.

Znaleźliśmy 485 przepisów w kategorii Kurczak w sosie