Mięso to dla wielu nieodłączny składnik diety, uwzględniany w codziennym jadłospisie. Dania mięsne są doskonałym źródłem białka, witaminy B12 oraz innych związków odżywczych. Oczywiście ilość składników odżywczych zależy od rodzaju mięsa i od sposobu jego przygotowania. Większość z nas nie wyobraża sobie tradycyjnej kuchni polskiej bez dań mięsnych.

Zdajemy sobie sprawę z tego, że mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, królik czy cielęcina są o wiele zdrowsze niż bogata w tłuszcze golonka wieprzowa, kaczka lub gęś. Zdecydowanie lepiej też wybierać mięso gotowane niż smażone. Jednak trudno się oprzeć soczystej karkówce czy pieczonej kaczce nadziewanej jabłkami.

Warto wiedzieć, że duże ilości pełnowartościowego białka, które dodatkowo jest łatwo przyswajalne znajdziemy w dziczyźnie.

Tutaj znajdziecie znakomite przepisy na potrawy mięsne. Zobaczcie pomysły m.in. na faszerowane roladki, znakomite polędwiczki i pulpety w różnorodnych sosach. Zainspirujcie się przepisami na mięsa grillowane, smażone, pieczone, duszone i inne. Całe bogactwo potraw mięsnych czeka na odkrycie!

Zdjęcie: Fotolia

Mięso Kategorie

Znaleźliśmy 18886 przepisów w kategorii Mięso

Zrazy trdycyjne

Zrazy trdycyjne

Papaja Papaja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy staropolskie

Zrazy staropolskie

Anusia Anusia
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy Radziłłowskie

Zrazy Radziłłowskie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy po warszawsku

Zrazy po warszawsku

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy po polsku

Zrazy po polsku

blagro1 blagro1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy po nelsońsku

Zrazy po nelsońsku

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy po gdańsku

Zrazy po gdańsku

Bahus Bahus
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy piwne

Zrazy piwne

Persik Persik
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy parówkowe

Zrazy parówkowe

lipka02 lipka02

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zrazy Nelsona

Zrazy Nelsona

tomasz1988 tomasz1988

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: