Pasta z awokado
Awokado doskonale smakuje jako dodatek do pieczywa. Można z niego przygotować smakowite pasty kanapkowe z różnymi dodatkami, np. serka homogenizowanego. Miąższ awokado należy posiekać i umieścić w misce. Następnie dodaje się do niego serek homogenizowany, majonez oraz przyprawy – najlepiej sól, pieprz i ostrą paprykę. Pastę warto skropić sokiem z cytryny lub limonki. Kanapki z tak przygotowaną pastą można posypać kolendrą i świeżą natką pietruszki. Awokado może również stanowić dodatek do pasty jajecznej z czosnku i oliwy z oliwek. Odmianą pasty z awokado jest guacamole, które można przygotować z dodatkiem pokrojonego w kostkę arbuza, czerwonej cebuli oraz ząbka czosnku. Pikantny smak uzyskuje się przez dodatek posiekanej papryczki chili oraz sosu tabasco. Pasta guacamole to najlepszy dodatek do chipsów, zwłaszcza zrobionych z tortilli.