Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw i owoców. Dżemy, konfitury, soki, kompoty, a także marynaty i kiszonki to przetwory, których nie powinno zabraknąć w żadnej domowej spiżarni. Jednak, by tak się stało, trzeba o tym pomyśleć dużo wcześniej.

Za przygotowywanie przetworów najlepiej wziąć się wówczas, gdy sezon na określone warzywa i owoce jest w pełni. Oczywiście w sklepach i supermarketach zimą także dostaniemy słoiczki z przetworami, jednak ich smak w niczym nie przypomina tych domowych. Przetwory własnej roboty to cała kwintesencja naturalnego smaku i aromatu. Brak konserwantów i ulepszaczy sprawia, że z przyjemnością sięga się po nie w chłodne dni.

Przepisów na przetwory jest wiele. Niektórzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie sprawdzone receptury. Półki domowych spiżarni zapełniają tradycyjne konfitury i dżemy z truskawek i porzeczek. Swoje miejsce znajdują także powidła śliwkowe i wiśniowe oraz obowiązkowo soki z malin. Coraz częściej pojawiają się też na nich smakowite frużeliny, czyli owoce w żelu.

Wśród przetworów z warzyw prym wiodą konserwowe i kiszone ogórki. Dużą popularnością cieszy się marynowana papryka oraz grzyby marynowane. Coraz częściej do przetworów wykorzystuje się także buraczki, pomidory i cukinię.

Przygotowanie smacznych przetworów wymaga trochę czasu i cierpliwości. Jednak taki trud z pewnością się opłaca! Dlatego zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na pyszne przetwory.

Zdjęcie: Fotolia
Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów

Przetwory z grzybów to popularna przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Najbardziej znane są grzybki (podgrzybki, rydze, maślaki) w zalewie octowej, które idealnie komponują się jako składnik: koreczków, kanapek, wędlin, serów oraz duszonych mięs. Popularne są również grzybki mrożone, podduszane w tłuszczu lub lekko zakwaszonej wodzie oraz zakwaszane w zsiadłym mleku. Do słoiczków można nalać sam ekstrakt z grzybów o ciemnym kolorze.

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Grzyby w marynacie to jedne z podstawowych przetworów, które muszą się znaleźć w domowej spiżarni. W zależności od naszych preferencji, mogą być przygotowane w zalewie solnej, octowej lub słodkiej. W każdej wersji smakują wyjątkowo i stanowią dobry dodatek do obiadu. Smakosze mogą przygotować także grzyby kiszone, które są bardziej wyraziste w smaku i mogą służyć za zakąskę. Marynata do grzybów nie jest trudna do zrobienia. Zazwyczaj wszystkie jej składniki gotuje się w rondlu a potem zalewa całością grzyby. Potem pozostaje już tylko zamknąć słoiki i odstawić do spiżarni.

Przetwory z kabaczka

Przetwory z kabaczka

Obok zimowych przetworów z ogórków, pomidorów czy cukinii mogą pojawić się słoiczki z przysmakami z kabaczka. Propozycją mogą być kabaczki z pomidorami, które przygotowuje się z dodatkiem oleju słonecznikowego. Przetworem, który znakomicie sprawdzi się w roli przystawki w trakcie zimowego obiadu są kiszone kabaczki.

Polecane przepisy do kategorii Przetwory

Znaleźliśmy 5172 przepisów w kategorii Przetwory

Ananas z cukinii

Ananas z cukinii

aliss06 aliss06

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo z patisonów

Leczo z patisonów

aliss06 aliss06

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Domowe pikle

Domowe pikle

Ilonar2301 Ilonar2301

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ogórki konserwowe 3

Ogórki konserwowe 3

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ogórki po cygansku

Ogórki po cygansku

gosia56 gosia56
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sok z owoców jagód

Sok z owoców jagód

4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane kapary

Marynowane kapary

Stenka Stenka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

konfitura z jabłek

konfitura z jabłek

aliss06 aliss06
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kalafior kiszony.

Kalafior kiszony.

Pyza Pyza

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cukiniolada

Cukiniolada

misiabe misiabe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Syrop malinowy

Syrop malinowy

Beatris Beatris

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: