Najlepszy ryż do risotto to Arborio, Baldo i Carnaroli. Są to odmiany zawierające dużo skrobi i mające długie ziarna ryżu, które dobrze wchłaniają sok warzyw i mają kleistą konsystencję po ugotowaniu.

Włoskie danie można przygotować ze świeżych warzyw, np. risotto z cukinią, risotto z groszkiem lub risotto z papryką. Wybornie smakuje także risotto z warzywami mrożonymi. Miłośnicy mięs mogą wzbogacić risotto wegetariańskie ulubionymi mięsnymi dodatkami. Risotto z boczkiem i risotto z kiełbasą będzie pikantne i wyraziste w smaku.

Delikatniejszą odmianą jest risotto z indykiem, cytrynowe lub ryż z pesto, które doskonale sprawdzą się jako risotto dla dzieci. Lekkostrawne i dietetyczne risotto można też przygotować z rybą lub owocami morza. Znane jest także aromatyczne risotto z szafranem o charakterystycznej żółtopomarańczowej barwie.
Risotto z pieczarkami

Risotto z pieczarkami

Risotto z grzybami jest delikatne i kremowe. Przygotowując ryż z pieczarkami najlepiej wybierać mocno dojrzałe grzyby, które mają niemal płaskie, ciemnobrązowe od spodu kapelusze. Takie pieczarki mają najbardziej wyrazisty aromat. Risotto grzybowe można też przyrządzić z grzybami leśnymi, np. risotto z borowikami lub risotto z kurkami. Smaczną wariacją jest risotto z grzybami suszonymi. Należy jednak pamiętać, aby na około 20 minut przed wykonaniem risotto, namoczyć grzyby w gorącej wodzie. Po odsączeniu, wodę z suszonych grzybów warto dodać do bulionu, którym podlewany jest ryż podczas duszenia. Risotto grzybowe można też ugotować w wersji z kaszą, przyrządzając popularne kaszotto z grzybami, np. z pieczarkami.

Risotto z pomidorami

Risotto z pomidorami

Risotto to popularna włoska potrawa, którą przygotowuje się z ryżu smażonego na tłuszczu z cebulą i czosnkiem. Do dania można dodawać starty żółty ser, masło, jogurt naturalny, grzyby i warzywa. Risotto z pomidorami gotuje się z dodatkiem wytrawnego alkoholu, np. białego wina. Potrawę najlepiej przygotować ze świeżych pomidorów, obranych ze skórki i zmiksowanych na gładki mus. Do risotta można dodać filet z kurczaka pokrojony w kostkę i podsmażony na oliwie z oliwek lub maśle. Danie przyprawia się posiekaną bazylią, solą oraz pieprzem.

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią

Risotto z cukinią to szybkie danie z cukinii. Cukinia ma łagodny smak, dlatego dania z cukinii warto wzbogacać aromatycznymi dodatkami takimi jak: limonka, chili, dymka czy bazylia. Cukinia z ryżem zyska też ciekawy aromat dzięki usmażeniu jej z pomidorami, papryką lub krewetkami. Dania z cukinii można serwować z soczystym mięsem drobiowym. Kurczak z cukinią podany z ryżem i posypany świeżym szczypiorkiem będzie eksplozją smaków z każdym kęsem. Sposób na cukinię, który sprawi, że podczas smażenia warzywo nie rozmięknie, to pokrojenie jej w grubszą kostkę i dodanie na patelnię w połowie czasu smażenia.

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami można przygotować z białych lub zielonych warzyw. Na rozgrzanej patelni smaży się cebulę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Do składników dodaje się ryż i po kilku minutach smażenia zalewa się go białym wytrawnym winem. Zielone lub białe szparagi myje się i odcina ich zdrewniałe główki. Łodygi szparagów kroi się na mniejsze kawałki i dodaje do składników na patelni. Do dania można dodać szynkę lub smażonego kurczaka. Danie doprawia się solą i pieprzem, a na koniec posypuje startym parmezanem.

Risotto z borowikami

Risotto z borowikami

Trudno o bardziej aromatyczne danie niż risotto z borowikami lub prawdziwkami. To najsmaczniejsze grzyby leśne, których smak trudno zapomnieć. Kiedy nie posiadamy ich w wersji surowej, równie dobrze można sięgnąć po suszone. Wówczas risotto będzie miało wyrazistszy smak i aromat, który zachwyci niejedną osobę. Aby nieco przełamać tę intensywność, warto do risotto dodać kurczaka lub śmietankę. Dzięki temu danie będzie jeszcze smaczniejsze!

Risotto z kurkami

Risotto z kurkami

Aromatyczne kurki to doskonały dodatek do risotto. Dzięki nim ten włoski rarytas zyska na smaku. Warto wypróbować wersję z kurkami i kurczakiem – takie połączenie potrafi zaskoczyć. Całe danie jest proste w przygotowaniu. Wystarczy umyte kurki podsmażyć na patelni, dodać ryż i całość dusić. Kiedy risotto zrobi się idealnie kremowe – wówczas można je podawać.
 

Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami

Risotto z suszonymi grzybami to jeden ze sposobów podania popularnego włoskiego dania. Potrawę przygotowuje się z ryżu smażonego z tłuszczem i cebulą. Następnie do składników dodaje się, małymi porcjami, bulion lub inny płyn, np. białe wytrawne wino. Gdy ryż będzie al dente (czyli lekko twardy), do potrawy dolewa się ostatnią porcję bulionu lub śmietanę, jogurt albo masło. Grzyby przed przygotowaniem risotto moczy się w wodzie przez pół godziny. Danie posypuje się startym parmezanem.

Risotto z kurczakiem i warzywami

Risotto z kurczakiem i warzywami

Do risotto z kurczakiem i warzywami doskonale pasuje czerwona papryka i cukinia. Do dania można użyć dowolnej mieszanki mrożonych warzyw. Risotto warto podać z rukolą, sałatą bądź posypać natką pietruszki. Najlepsze przyprawy do ryżu z kurczakiem to oregano, ostra lub słodka papryka, tymianek oraz kurkuma. Potrawa duszona z dodatkiem białego wina zyska intensywny aromat i głęboki smak.

Risotto z krewetkami

Risotto z krewetkami

Dania z krewetek są smaczne i wykwintne. Soczyste mięso krewetek nadaje głęboki aromat i intensywny smak dodatkom takim jak ryż, kasza czy makaron. Przyrządzając krewetki z ryżem, warto usmażyć skorupiaki na oliwie, bez panierki, z dodatkiem czosnku i posiekanej natki pietruszki. Tak przyrządzone będą znakomicie komponować się z ryżem i szpinakiem. Amatorzy makaronów, mogą zrezygnować z ryżu i przygotować inne potrawy z krewetek, np. makaron z krewetkami i szpinakiem.

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Risotto z warzywami to pomysł na szybki obiad w wegetariańskim wydaniu. Warzywa mogą być świeże lub mrożone. Przygotowanie risotto z warzywami mrożonymi zajmuje niecałe 20 minut. Świeże warzywa wymagają umycia, obrania i pokrojenia, ale są bardziej chrupkie po usmażeniu. Dania z ryżem i warzywami tworzą ciekawe połączenie z mięsem drobiowym. Delikatny kurczak z warzywami sprawdzi się jako pomysł na lekki obiad lub lunch do pracy. Przyrządzając risotto z kurczakiem i warzywami, należy pamiętać, aby nie płukać ryżu przed gotowaniem. Podczas płukania ryż straci skrobię, która nadaje potrawie kleistą, kremową konsystencję.

Risotto z groszkiem

Risotto z groszkiem

Ryż z groszkiem nie tylko smakuje, ale też ciekawie prezentuje się na talerzu. W 100 gramach zielonego groszku znajduje się 75 kalorii. Groszek zielony doskonale komponuje się z parmezanem, boczkiem, koperkiem i kurczakiem. Przyrządzając risotto z kurczakiem i groszkiem, zielone kulki warto uprzednio zmielić w malakserze. Dzięki temu danie będzie odpowiednio wilgotne i kremowe.

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem to pomysł na obiad we włoskim stylu. Przepis można dowolnie urozmaić, próbując różnych wariacji, np. risotto z kurczakiem curry. Klasyczne wydanie to risotto z kurczakiem i warzywami. Najczęściej przyrządzane jest risotto z kurczakiem i pomidorami, risotto z kurczakiem i groszkiem bądź risotto z kurczakiem i brokułami. Kurczak z ryżem wybornie komponuje się też w leśnej wersji – z pieczarkami lub z grzybami. Smaczną odmianą risotto z warzywami i kurczakiem jest kaszotto z kurczakiem. Danie przygotowywane jest z pęczaku lub kaszy jęczmiennej. Warzywne i mięsne dodatki kaszotto doskonale wydobywają smak kaszy.

Risotto z brokułami

Risotto z brokułami

Risotto z brokułami będzie wyśmienite po dodaniu czosnku, cebuli oraz ostrej papryczki. Należy zagotować wywar z powyższymi składnikami i brokułami i stopniowo zalewać nim ryż. Sekret kremowego risotto to powolne dodawanie bulionu, który wsiąka w ryż i spaja potrawę. Do dania z brokułami można dodać groszek, cukinię, marchewkę, kurczaka, starty ser lub płatki migdałowe. Risotto z brokułami, marchewką i serem pleśniowym to ciekawy pomysł na danie obiadowe.

Znaleźliśmy 275 przepisów w kategorii Risotto

Kremowe risotto z szynką

Kremowe risotto z szynką

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piwne risotto z wieprzowiną

Piwne risotto z wieprzowiną

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kremowe risotto

Kremowe risotto

Blondi Blondi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jesienne risotto

Jesienne risotto

Koper Koper
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Risotto z podgrzybkami

Risotto z podgrzybkami

dża dża

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: