Dania rybne to świetna alternatywa dla ciężkich potraw mięsnych. Ryby morskie (słonowodne) są bogate w witaminy A, B, E i D, a także potas, wapń, białko oraz jod. Stanowią również dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega. Ryby można piec, smażyć, gotować (również na parze), dusić, marynować i wędzić. Podaje się je na ciepło lub na zimno. Za najlepsze uchodzą świeże ryby, gdyż są miękkie, aromatyczne i mają delikatne mięso. 

Dania rybne wcale nie muszą być nudne. Warto pokusić się o przyrządzenie aromatycznej zupy rybnej, dobrze doprawionych kotletów rybnych, czy chociażby genialnych placuszków. Warto przygotować rybę po grecku. Ryby słonowodne doskonale komponują się z ziemniakami, ryżem, kaszami, grillowanymi warzywami oraz makaronem. Stanowią również smaczny dodatek do sosów, sałatek, kanapek, past i farszów. 

Łosoś, tuńczyk i makrela, połączone z warzywami stworzą pyszną sałatkę. Pstrąg, dorsz, miecznik na pewno sprawdzą się w wersji grillowanej. Karp w galarecie i śledzie w śmietanie to obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Jeśli natomiast mamy ochotę na solidny rybny obiad (już nie tak bardzo zdrowy), możemy przygotować zapiekankę rybną w towarzystwie ulubionego sosu.

Polskie ryby, głównie dorsza i karpia, najczęściej smaży się w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. W ten sposób powstaje pyszne danie obiadowe. Śledzie jada się natomiast w occie, marynacie, śmietanie oraz z dodatkiem cebuli.

Świeże ryby przed przygotowaniem należy umyć oraz oczyścić z łusek, skóry i ości. Zazwyczaj obcina się również głowę oraz ogon. Następnie mięso można podzielić na filety. Rybę soli się, skrapia sokiem z cytryny i odrobiną oliwy, a także oprósza przyprawami i ziołami. 

Zdjęcie: Fotolia

Ryby Kategorie

Makrela

Makrela

Makrela to gatunek tłustej ryby morskiej. Produkt doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania, grillowania i wędzenia. Ryba stanowi również popularny składnik sałatek, past, farszów, sosów, zup i zapiekanek. Pieczoną makrelę z warzywami i ryżem można podać na obiad. Surowe mięso należy jednak skropić oliwą i oprószyć przyprawami, by było soczyste i aromatyczne. Makrela wędzona dobrze komponuje się z pieczywem. Rybę należy rozdrobnić i połączyć z posiekaną cebulą, jajkiem, ogórkiem kiszonym, szczypiorkiem i majonezem. Całość miesza się i doprawia solą oraz pieprzem.

Pstrąg

Pstrąg

Pstrąg jest niezwykle smaczną i zdrową rybą górską. Polecany jest osobom dbającym o linie i kondycję. Zawiera on dużo łatwo przyswajalnego białka, kwasów omega-3 oraz witamin z grup A, D i E. Pstrąga w kuchni można przygotować na wiele sposobów – gotować, smażyć, dusić, grillować, a nawet wędzić. Ma delikatny smak i łączy się dobrze z wieloma składnikami, m.in. ryżem, grzybami, warzywami, owocami, a nawet innymi mięsami. Najczęściej piecze się go w całości bez panierki, w stylu sauté.

Karp

Karp

Karp to ryba słodkowodna serwowana na polskich stołach głównie w Boże Narodzenie. Tradycyjny wigilijny karp jest zazwyczaj obtoczony w mące i smażony na maśle. Inne popularne świąteczne danie to karp w galarecie podawany na zimno w formie przekąski. Znany jest także przepis na karpia po żydowsku, czyli rybę na słodko z rodzynkami i migdałami. Karpia można podawać nie tylko z okazji świąt. Na co dzień doskonale sprawdzi się karp pieczony lub karp w śmietanie.

Lin

Lin

Lin to ryba z rodziny karpiowatych. Zamieszkuje przede wszystkim płytkie zbiorniki śródlądowe. Hoduje się go także w stawach. Przeciętny dorosły osobnik ma wielkość ok. 30-40 cm i wagę od 1 do 2 kg. Lina można wędzić, piec, gotować, dusić i smażyć. Doskonale smakuje w sosie koperkowym i śmietanowym. Delikatny i kremowy sos śmietanowy do lina przyrządza się ze słodkiej śmietany 30-procentowej. Duszoną lub pieczoną rybę polewa się takim sosem tuż przed podaniem. Danie można udekorować natką zielonej pietruszki lub gałązką rozmarynu.

Łosoś

Łosoś

Łosoś jest popularną rybą morską, która słynie z różowo-pomarańczowego koloru mięsa. Produkt można piec, smażyć, gotować (w wodzie i na parze), grillować, marynować i wędzić. Ryba świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, past kanapkowych, sosów, zapiekanek, zup oraz farszów. Łosoś pieczony stanowi smaczne i sycące danie obiadowe. Filety z ryby należy umyć, natrzeć oliwą z sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso piecze się przez kwadrans. Łosoś pieczony dobrze komponuje się z ryżem i grillowanymi warzywami.

Dorsz

Dorsz

Dorsz jest morską rybą drapieżną. Jego mięso ma delikatny smak, sprężystą konsystencję, piękny biały kolor i jest bardzo chude. Dorsz upieczony w marynacie w formie pasty z ziół, np. natki pietruszki lub koperku, cytryny i czosnku, jest przepyszny. To najlepsza ryba do gotowania np. w bulionie warzywnym. Dorsz w galarecie z białego wina świetnie smakuje, gdy uprzednio zostanie uparowany, uwędzony lub usmażony z tymiankiem. Można go również smażyć w klasycznej panierce z mąki lub jajka i mąki oraz bułki tartej.

Leszcz

Leszcz

Leszcz to ryba zamieszkująca rzeki oraz jeziora. Żyje w stadach. Osiąga wagę ok. 6 kg i długość nawet 80 cm. Mięso leszcza można smażyć w panierce, piec, dusić i gotować. Leszcz pieczony może być np. z czosnkiem i pietruszką. Warto obłożyć go tymi przyprawami i piec owiniętego w folię aluminiową, aby nie wysechł w wysokiej temperaturze. Leszcz doskonale smakuje także w zalewie octowej. Aby przyrządzić go w ten sposób, najpierw kawałki mięsa smaży się w panierce. Następnie wkłada je do słoików i zalewa ugotowaną zalewą z: octu, wody, przypraw (pieprzu, ziela angielskiego, liścia laurowego) oraz koncentratu pomidorowego. Warto dodać do niego także cebulę pokrojoną w plastry.

Śledzie

Śledzie

Śledzie są bardzo popularną przekąską, która pojawia się nie tylko na świątecznym stole, ale również na przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi. Śledzie mogą być podane w różnej postaci: z cebulką, marynowane w occie lub oleju, z jabłkiem i musztardą francuską, z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi czy z sosem tatarskim. Popularne są również sałatki śledziowe (z jabłkiem, ogórkiem kiszonym i kminkiem; z marynowaną papryką i czerwoną cebulą) oraz tatary ze śledzia.

Znaleźliśmy 4540 przepisów w kategorii Ryby

Sałatka z sardynkami

Sałatka z sardynkami

kober kober

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rybna

Rybna

Persik Persik
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Przysmak rybny

Przysmak rybny

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łosoś a`la Picasso

Łosoś a`la Picasso

IwonaF IwonaF

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Placuszki rybne

Placuszki rybne

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Łosoś po staropolsku

Łosoś po staropolsku

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pstrąg z migdałami

Pstrąg z migdałami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledzie w kurkach

Śledzie w kurkach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Okoń

Okoń

Misia_1404 Misia_1404

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: