Mięsa duszone w sosie własnym są zdrowsze i delikatniejsze od tradycyjnych, ubijanych kotletów. Ich największą zaletą jest kruchość oraz to, że są niskokaloryczne, co sprawia że polecane są dla osób będących dla diecie.

Duszenie schabu

Schab duszony to potrawa szybka w przygotowaniu, a przy tym prosta i co najważniejsze bardzo smaczna. Duszenie – technika gotowania bez grama tłuszczu, sprawia, że mięso zachowuje więcej wartości odżywczych. Schab duszony polecany jest dla dzieci, osób starszych oraz osób dbających o linię.

Marynata do schabu

Duży wpływ na smak schabu ma marynata, którą przygotowuje się przed duszeniem mięsa. Do tego celu, oprócz soli i pieprzu, idealnie sprawdzą się suszone zioła: majeranek, rozmaryn i estragon. Do marynaty można również użyć imbiru i ostrej papryki.

Schab duszony w sosie

W zależności od preferencji kulinarnych schab można dusić w różnych sosach. Najczęściej przygotowuje się go w sosie własnym z cebulą i pieczarkami. W tej roli idealnie odnajdzie się również, nadający nuty świeżości całej potrawie, sos ogórkowy. Dobrze sprawdzi się także sos miodowy, musztardowy i pomidorowy. Do duszenia schabu można użyć także mleka, które dana soczystości i kruchości przygotowywanej potrawie.

Przygotowany i polany sosem schab duszony najlepiej podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami
Schab pieczony

Schab pieczony

Schab pieczony to bardzo soczyste i aromatyczne mięso, które można piec w całości, w plastrach lub w rękawie. Pieczony schab warto nadziewać różnymi składnikami: żurawiną, pieczarkami, serem, śliwkami, morelami, suszonymi pomidorami, szpinakiem albo innym mięsem (boczkiem, szynką lub mięsem mielonym). Zanim mięso zostanie wstawione do piekarnika, można przygotować marynatę z dodatkiem sosu sojowego, musztardy oraz papryki. Schab zapieka się z ziemniakami lub kolorowymi warzywami.

Schab gotowany

Schab gotowany

Idealny schab gotowany przygotowuje się z niewielkich kawałków schabu. Można gotować go przy użyciu specjalnej foli lub rękawa. Soczystości i kruchości mięsu doda mleko. Schab gotowany przygotowuje się w kilkanaście minut. Dobrze smakuje z dodatkiem majonezu i musztardy. Można podawać go z kaszą, ryżem lub z ugotowanymi ziemniakami. Schab gotowany sprawdzi się także jako smaczna przekąska do pieczywa.

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Idealny schab w galarecie jest kruchy, soczysty i delikatny w smaku. Przyrządza się go z niewielkich kawałków schabu oraz z żelatyny, marchewki, liści laurowych, czosnku granulowanego i oleju. Można go także nadziać owocami: śliwką, jabłkiem lub pomarańczą. Schab w galarecie przygotowuje się przez półtorej godziny. Dobrze smakuje z sosem tatarskim i chrzanowym. Najczęściej podaje się go na zimno z dodatkiem świeżego pieczywa.

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami

Schab z pieczarkami można podać na różne sposoby jako główne danie obiadowe. Popularny jest schab gotowany lub duszony w sosie pieczarkowym oraz zawijańce schabowe z pieczarkami i serem. Można usmażyć również kotlety schabowe z pieczarkami lub zapiec schab z dodatkiem farszu pieczarkowego w sosie pomidorowym. Dzięki warzywom mięso jest soczyste i miękkie oraz aromatycznie pachnie. Schab z pieczarkami można serwować także z ziemniakami.

Schab w mleku

Schab w mleku

Schab w mleku to nietypowe połączenie składników, które wybornie smakuje. Dzięki mlecznej marynacie mięso jest jędrniejsze i soczyste. Kotlety schabowe przed smażeniem, można obtoczyć w mlecznej panierce z dodatkiem cebuli. Przed pieczeniem schabu, warto przygotować marynatę, której podstawowymi składnikami są mleko, czosnek, sól oraz pieprz. Marynatę można również zastosować przed duszeniem mięsa. Schab w mleku pasuje do ugotowanych ziemniaków oraz surówki z białej kapusty.

Schab z warzywami

Schab z warzywami

Schab z warzywami to popularne danie obiadowe, które można przyrządzić na różne sposoby. Najpopularniejsze są plastry schabowe duszone razem z warzywami. Można również usmażyć kotlety lub pokrojone kawałki schabu, a następnie dodać kolorowe warzywa, które wzbogacą smak mięsa. Schab warto również upiec w piekarniku oraz przygotować sos na bazie gęstej śmietanki. Ciekawym rozwiązaniem jest także schab orientalny, do którego dodaje się mieszankę chińskich warzyw, curry, ryż, sos sojowy oraz imbir.

Polecane przepisy do kategorii Schab duszony

Znaleźliśmy 95 przepisów w kategorii Schab duszony

Schab duszony w mleku

Schab duszony w mleku

dża dża
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab duszony 3

Schab duszony 3

ewaole ewaole

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

schab duszony

schab duszony

kwiatula kwiatula

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Schab duszony

Schab duszony

misia53 misia53

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: