Zupa to danie tradycyjnie podawane przed główną potrawą obiadową. Pyszna i pożywna - zimą niezawodnie rozgrzeje, doda energii i uzupełni braki witamin. Latem najczęściej przyjmuje formę orzeźwiającego chłodnika, po który z przyjemnością sięga się w upalne dni.
Pomysłów i przepisów na zupy jest mnóstwo. W palecie kulinarnych barw każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Do wyboru mamy zupy na wywarze mięsnym, warzywnym, grzybowym lub owocowym. Gęste, gorące i treściwe zupy to dobre rozwiązanie na większy apetyt. Natomiast delikatne
zupy kremy, zupy na zimno i
zupy owocowe idealnie sprawdzają się, gdy mamy ochotę na coś lekkiego.
Do najważniejszych kategorii wśród zup można zaliczyć m.in. wszelkie buliony i
rosoły, barszcze, żury i
zupy z warzyw, takie jak grochówka, jarzynowa, czy kartoflanka. W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o krupniku, tradycyjnym kapuśniaku, pysznej pomidorowej i kwaskowatej
ogórkowej.
Zupy na zimno i zupy owoce szczyt popularności przeżywają wiosną i latem. Wtedy króluje
chłodnik z botwinki, chłodnik ze szczawiu, czy też chłodnik z cukinii. Najpopularniejsze wśród zup owocowych są
zupa truskawkowa, wiśniowa, malinowa i jagodowa. Podaje się je z dodatkiem śmietany, mleka lub jogurtu.
Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na pyszne zupy na każdą porę roku!
Zdjęcie: Fotolia