Mięso przed upieczeniem można nadziać suszonymi owocami, np. śliwką, morelami lub żurawiną. Dzięki temu przez mięso przechodzi słodkawy smak, który bardzo dobrze komponuje się z wcześniej marynowanym w słonej marynacie mięsem. Ciekawym rozwiązaniem jest także boczek faszerowany mięsem mielonym – to bardzo pożywne i sycące danie. Trzeba jednak pamiętać o tym, że boczek – nieważne wędzony czy gotowany – jest dość tłusty. Jego częste spożywanie może przyczynić się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi. Chociaż smażony boczek jest bardzo smaczny, to właśnie jego należy unikać. O wiele lepiej przyrządzić boczek z szynkowaru, czyli urządzenia, w którym mięso dusi się w swoim sosie w niewysokiej temperaturze. Najzdrowszy jest boczek z grilla, ponieważ podczas smażenia w ten sposób mięsa, wytapiający się z niego tłuszcz skapuje do paleniska. W kuchni polskiej, boczek jest bardzo często wykorzystywanym mięsem. Stosuje się, jako wkładkę do zup np. żurków, grochówki. W wielu krajach tą część mięsa po wcześniejszej obróbce termicznej serwuje się na śniadanie najczęściej do świeżo przygotowanych tostów lub jajecznicy.


Zdjęcie: Fotolia

Boczek rolowany

Boczek rolowany

Najefektowniej wygląda pieczony rolowany boczek. Do jego przygotowania warto kupić dość cienkie mięso. Płat boczku należy wcześniej oskórować, czyli wyciąć z niego twardą skórę, a następnie ponacinać go w kratkę i ponakłuwać wąskim nożem lub szpikulcem. Dzięki temu mięso będzie bardziej miękkie i łatwiejsze do zwijania. Po natarciu boczku solą i przyprawami należy nałożyć farsz, a następnie całość ciasno skręcić, przewiązać sznurkiem i upiec. Tak zawijany boczek może być podawany jako danie główne do ziemniaków lub kaszy. Mięso najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, które można przykryć, ponieważ nie będzie wtedy wysychało. Co jakiś czas boczek można podlać sokiem, jaki się z niego wydziela i gromadzi w naczyniu. 

Znaleźliśmy 796 przepisów w kategorii Boczek

Rolada z boczku

Rolada z boczku

Di bloguje Di bloguje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Smalczyk z boczku

Smalczyk z boczku

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: