Jak zrobić sos koperkowy?

Koperek, bulion, śmietana, odrobina mąki i przyprawy - tyle wystarczy do przygotowania sosu koperkowego.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić sos koperkowy?
fot. Adobe Stock
Sos koperkowy to świetny dodatek do obiadu. Jego delikatny smak wydobędzie charakter z białego mięsa z puree ziemniaczanym, czy podkreśli smak ryby z ryżem. Sos koperkowy będzie świetnie smakował jako dip do dań z grilla lub pieczonych ziemniaczków. Nie ma wątpliwości - zasmakuje zarówno najmłodszym jak i dorosłym.

Jak zrobić sos koperkowy?

Do zrobienia sosu koperkowego potrzebujesz:
  • 1 pęczek koperku,
  • 250 ml buliony warzywnego,
  • 1/3 szklanki śmietany 30%,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól, pieprz.
 
Wykonanie przepisu na sos koperkowy:
  1. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  2. Do śmietany wsyp mąkę i delikatnie mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Połącz śmietanę z bulionem i dodaj posiekany koperek.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek.
  5. Sos podgrzej w małym garnku na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
  6. Sos koperkowy dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Jeśli sos koperkowy jest zbyt gęsty, dodaj do niego odrobię wody i zagotuj, jednocześnie mieszając.

filet z kurczaka w sosie koperkowym
fot. Adobe Stock
 

Z czym podać sos koperkowy?

Sos koperkowy możesz wykorzystać do wielu potraw. Użyj go jako dip, z którym świetnie skomponują się frytki z batatów lub ziemniaki pieczone w całości.
 
Zobacz, jakie potrawy komponują się dobrze z sosem koperkowym: