Grzyby leśne występują niestety tylko przez krótki okres w roku. Warto więc się przygotować i zrobić przetwory z grzybów, ze świeżo zebranych sztuk. Należy pamiętać, żeby odpowiednio zebrać grzyby, mieć pewność, że zebrało się jadalne i jak najszybciej po zebraniu je przetworzyć.

Jest wiele sposobów na robienie przetworów z grzybów. Grzybki można:

- zamarynować, inaczej zalać kwaśną zalewą na bazie octu. Idealnie nadają się jako dodatek do dań lub na dekorację.
- ususzyć. Metoda ta jest najczęściej stosowaną. Grzyby takie wykorzystujemy na farsz do naleśników i pierogów.
- grzyby duszone robi się poprzez podduszenie grzybów, a następnie przełożenie ich do słoiczków i pasteryzowanie. Należy przed podaniem jeszcze chwilę je podsmażyć. Nadadzą się do dań duszonych i pieczonych.
- grzyby kwaszone. Tej metodzie przetwarzania poddawane są zazwyczaj grzyby blaszkowe. Świetnie skomponują się z wędlinami, galaretkami i sałatkami.

Sposobów na zachowanie świeżości grzybów jest dużo. Te wymienione powyżej należą do najczęściej stosowanych. Wśród przepisów na naszym portalu znajdziecie mnóstwo inspiracji i wspaniałych porad jak najlepiej przetworzyć zebrane przez Was grzyby. Nie wahajcie się! Najwyższy czas na przetwory z grzybów!

Znaleźliśmy 17 przepisów w kategorii Przetwory z grzybów

Marynowane kurki

Marynowane kurki

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane pieczarki

Marynowane pieczarki

jolao jolao

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Di gotuje Di gotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marynowane kurki

Marynowane kurki

misia5 misia5

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: