Książka kucharska Ciasta i desery z borówkami

Borówki to jedne z najzdrowszych owoców! Zobacz jakie ciasta i desery można wyczarować ze świeżych borówek.

Ciasta i desery z borówkami
fot. Adobe stock

Jakie ciasto z borówkami upiec?


Borówki doskonale prezentują się zalane galaretką o kolorze malinowym lub fioletowym, dobrze komponują się z innymi owocami lata, dlatego warto wykorzystać je do przygotowania sernika na zimno. Tarta z borówkami to już letnia klasyka, coraz częściej borówkami zastępujemy jagody w jagodziankach.

Z dodatkiem świeżych borówek amerykańskich przygotujesz także puszyste muffiny oraz zdrowy koktajl. Jeśli potrzebujesz inspiracji, znajdziesz je poniżej. W tej książce kucharskiej zgromadziliśmy 27 przepisów na ciasta i desery z borówkami!

Zalety borówek amerykańskich


Borówki to owoce słodkie, o charakterystycznej granatowo-fioletowej barwie. Dojrzałe borówki posiadają szereg właściwości zdrowotnych: wspomagają wzrok, działają antynowotworowo, zapobiegają zaparciom.

Borówki amerykańskie mają dużo błonnika, są bogate w witaminę C, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. Zobacz ile kalorii mają borówki.