Gęsina to tradycyjne polskie mięso, choć przez jakiś czas nieco zapomniane, obecnie jego popularność rośnie! Warto wiedzieć, że to właśnie Polska jest jednym z największych producentów tego mięsa, z czego większość eksportowana jest głównie do Niemiec.
Organizacje państwowe wspomagają powrót tego wartościowego
drobiowego mięsa na nasze stoły. Mięso gęsi jest chude, a przede wszystkim zdrowe. Zawiera kwasy omega 6, jest też źródłem witamin i składników mineralnych: niacyny, witaminy B6, ryboflawiny, kwasu pantotenowego, żelaza, cynku, miedzi, selenu.
Regionalną polską potrawą jest
półgęsek czyli
pierś z gęsi - oczyszczona z kości, peklowana, rolowana i zszyta, uwędzona na zimno. Świetnie sprawdza się jako baza wielu sałatek.
Gęś pieczona to idealny posiłek na świąteczny dzień; dlatego też - tak jak
kaczka - często przyrządzana jest jako jedna z potraw na
święta Bożego Narodzenia.
Gęsina świetnie sprawdza się także jako
dodatek do zup i wywarów, krupnik z dodatkiem tego mięsa smakuje wybornie. Z kolei
gęś faszerowana różnymi dodatkami - na przykład kaszami z dodatkiem bakalii - przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.
Warto spróbować połączenia
gęsiny z dodatkiem surowych lub pieczonych owoców - to wykwintne mięso z owocową nutą podbije podniebienia wszystkich, którzy go posmakują. Skorzystaj z naszych
przepisów na gęś w różnym wydaniu, a szybko przekonasz się, jak możesz urozmaicić swój
obiad! Polecamy!
Zdjęcie: Fotolia