Warto w swoim menu uwzględnić łososia - to
zdrowa i wartościowa ryba, która znakomicie nadaje się do
gotowania, smażenia, pieczenia. Równie popularny jest w wersji wędzonej. Można przyrządzać z niego
niezwykle smaczne pasztety i farsze.
Dawniej łosoś uznawany był za
symbol luksusu, dziś jest
rybą równie popularną co karp. Jego
mięso ma barwę od jasnoróżowego do pomarańczowego (w zależności od odmiany, a tych jest całkiem sporo), jest smaczne, soczyste, o charakterystycznym smaku i zawiera bardzo dużo
nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, które biorą czynny udział w budowie silnych komórek serca.
Dzięki temu jedzenie łososia korzystnie wpływa na
pracę układu krążenia. W jego składzie znajdują się także bardzo duże ilości
witamin D, B6, B12 a także selenu, fosforu i magnezu. Łosoś stanowi doskonałe źródło
wartościowego białka, dlatego jest rybą szczególnie polecaną osobom prowadzącym aktywny tryb życia i dbającym o dietę.
Zastosowanie łososia w kulinariach jest naprawdę szerokie! Łosoś pieczony, z warzywami, w sosie cytrynowym to pyszne przykłady dań głównych. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do dań z makaronem, naleśników czy tart serwowanych na wytrawnie. Podany w cieście francuskim albo orzechowej panierce sprawi, że długo nie zapomnisz jego smaku.
W tym dziale znajdziesz wiele ciekawych pomysłów na znakomite dania z łososiem w roli głównej. Odtwarzaj, próbuj, eksperymentuj - gwarantujemy, że w każdym wydaniu smakuje genialnie! Polecamy!