Naleśniki to mało wymagające, szybkie a przy tym bardzo smaczne danie. Doskonałe na każdą porę dnia. Naleśniki na słodko, naleśniki na słono, naleśniki z nutką ostrości, dzięki tej różnorodności idealnie dostosowują się do każdej okazji. Można je podać zarówno na śniadanie, jak również na obiad, podwieczorek i kolację.

O charakterze tych pysznych placków w dużej mierze decyduje ciasto naleśnikowe, które w zależności od potrzeby może być cienkie, grubsze lub puszyste. Jednak główną i kluczową rolę w przypadku naleśników odgrywa farsz.

Za najpopularniejsze nadzienie do naleśników uchodzą dżemy i konfitury. Równie często na naszych stołach pojawiają się naleśniki z białym serem. W wersji deserowej coraz częściej można spotkać naleśniki z sezonowymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy jagody. Za prawdziwy smakołyk, któremu trudno się oprzeć, uważane są naleśniki z nutellą i bananami.

Gdy już znudzą nam się naleśniki na słodko, warto odkryć ich wytrawne oblicze! Jako doskonały farsz do takich naleśników służą warzywa. Naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z pieczarkami czy też naleśniki ze szparagami to tylko niektóre możliwości. Ciasto naleśnikowe doskonale komponuje się także z kurczakiem i z mięsem mielonym.

Inspiracji do przygotowania oryginalnych naleśników zawsze można szukać w kuchniach świata, w których to znajdziemy m.in. przepisy na amerykańskie pancakes czy meksykańskie tortillas.
Naleśniki na słono

Naleśniki na słono

Naleśniki na słono świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe, przekąska lub kolacja.  Do przygotowania ciasta używamy mąki, może być pełnoziarnista, jajek, wody, także gazowanej oraz przypraw. Często smażymy je specjalnie z myślą o przygotowaniu krokietów. Pasować będą do nich także inne różnorodne farsze, możemy przygotować naleśniki z warzywami, pieczarkami, łososiem czy parówkami. Możemy podawać je na ostro lub z łagodnym nadzieniem,  tak jak lubimy najbardziej. 

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem

Naleśniki z serem kojarzone są przede wszystkim, ze słodkim twarogiem, wypełniającym wnętrze tych płaskich placuszków. Niektórzy dodają do nich jogurt inni żółtka, po to by masa była bardziej puszysta, czasem podaje się je z sezonowymi owocami.  Do farszu możemy wykorzystać również  inne rodzaje sera. Naleśniki z serem mascarpone, ricottą,  czy nawet żółtym podbiją nasze serca i ucieszą podniebienia. 

Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie

Naleśniki amerykańskie nazywane pancakes są odpowiednikiem naszych krajowych. Sposób ich przygotowania różni się dodaniem do składników proszku do pieczenia.  Dzięki niemu są one dużo grubsze i bardzo puszyste. Najczęściej podaje się je z dodatkiem syropu klonowego, masła lub po prostu cukru. Zamiast proszku możemy użyć sody oczyszczonej i maślanki zamiast mleka, naleśniki równie pięknie wyrosną i będą bardzo smaczne.

Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej

Naleśniki z mąki ryżowej to znakomity pomysł na dietetyczne danie. Mąka ryżowa jest niskokaloryczna i jednocześnie bezglutenowa. Przygotowane z niej naleśniki są bardzo delikatne w smaku z lekko wyczuwalną, ryżową nutą, elastyczne i doskonałe do zapiekania. Można podawać je zarówno ze słodkimi (np. dżemem, owocowym musem, bananami), jak i wytrawnymi dodatkami (np. łososiem, szpinakiem lub serkiem z ziołami). Naleśniki ryżowe w wersji wegańskiej są najsmaczniejsze z dodatkiem mleka kokosowego.

Naleśniki bez mleka i jajek

Naleśniki bez mleka i jajek

Przygotowane bez dodatku jajek naleśniki są smaczne i delikatne. Do wykonania elastycznych i miękkich naleśników można wykorzystać płatki owsiane lub płatki ryżowe. Wystarczy zmielić je w młynku i dodać do pozostałych składników. Odrobina wody gazowanej dodana do ciasta, sprawi, że naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie zbyt rzadkie, wystarczy odczekać 10 minut. W tym czasie płatki owsiane namiękną i zagęszczą konsystencję masy. Posmarowane konfiturą lub twarożkiem naleśniki bez jaj to doskonała propozycja dla wegetarian i alergików.

Naleśniki z owocami

Naleśniki z owocami

Owoce są świetnym dodatkiem do wielu pysznych potraw. Naleśniki z jabłkami, bananami, truskawkami czy brzoskwiniami oczarują najbardziej wybrednych smakoszy. Jeśli podczas przygotowywania ciasta dodamy trochę wody gazowanej, będą one bardziej puszyste. Polejmy przed podaniem naleśniki z owocami czekoladą lub posypmy pokruszonymi orzechami, nabiorą wówczas eleganckiego wyglądu i niepowtarzalnego smaku. Tak przygotowany deser można podać na wyjątkowym przyjęciu lub po prostu do poobiedniej kawy.

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko

Naleśniki na słodko to przepyszne śniadanie, sycący podwieczorek lub ulubiony deser. Przepisów na nie jest bez liku, każdy ma swój ulubiony. Różnorodne nadzienia zapewniają nam wiele możliwości i za każdym razem inny smak. Z dżemem, budyniem, twarogiem czy naleśniki czekoladowe zawsze są mile widziane na talerzu. Także do samego ciasta możemy dodać składniki, które wzbogacą ich smak. Wsypując kakao, cynamon, cappuccino, czy kawę rozpuszczalną, otrzymamy zupełnie nowe słodkie naleśniki.

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki meksykańskie przygotowuje się bardzo prosto. Kluczowy jest tutaj farsz zrobiony na bazie mięsa mielonego, czerwonej fasoli i przypraw. Wystarczy wszystkie składniki razem wymieszać, umieścić na placku i całość zawinąć. Takie naleśniki po meksykańsku można przygotować także z kurczakiem i pomidorami. W każdej wersji smakują one znakomicie, szczególnie kiedy dodamy do nich ostry sos na bazie papryki i pomidorów. W wersji łagodnej można sięgnąć po sos czosnkowy lub guacamole.

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki z mięsem mielonym

Naleśniki zazwyczaj jemy ze słodkim nadzieniem. Jednak nie jest to jedyna opcja. Naleśniki na słono podbijają serca coraz większej liczbie osób. Można je przygotować z farszem warzywnym, grzybowym lub mięsnym. Jedną z propozycji farszu do naleśników na słono jest podsmażone mięso mielone z pieczarkami lub warzywami. Takie danie warto podawać z jakimś sosem – najlepiej sprawdzi się pomidorowy, czosnkowy lub salsa. Całości dopełni starty ser, który podkreśli walory smakowe naleśników na ostro.

Naleśniki z Nutellą

Naleśniki z Nutellą

Naleśniki z Nutellą w środku to pyszny deser, drugie śniadanie lub obiad. Najlepsze w tym wydaniu będą puszyste naleśniki biszkoptowe, naleśniki czekoladowe lub pancakes. Naleśniki z Nutellą i bananami, Nutellą i mascarpone lub owocami można podać na dwa sposoby. Pierwszy polega na rozsmarowaniu cienkiej warstwy orzechowego kremu na usmażonym naleśniku i ułożenie pozostałych dodatków. Drugim sposobem jest potraktowanie Nutelli również jako gęstego sosu. Naleśniki z Nutellą najlepiej składać w trójkąt.

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami

Naleśniki z warzywami najczęściej podaje się w formie zapiekanej w piekarniku. Do środka można włożyć sezonowe lub mrożone warzywa. Najpopularniejsze są naleśniki z cebulą, marchewką, czosnkiem, papryką, cukinią i bakłażanem. Chociaż bardzo dobrze smakują w wersji wegetariańskiej, można je także przygotować z kurczakiem i pieczarkami. Przed pieczeniem naleśniki można ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać sosem beszamelowym i posypać serem – parmezanem lub mozzarellą.

Naleśniki dietetyczne

Naleśniki dietetyczne

Naleśniki w wersji fit to te przygotowane z mąki z pełnego przemiału lub bezglutenowej. Do pierwszej grupy należy mąka żytnia, owsiana, razowa, orkiszowa i jęczmienna. Idealne do naleśników są także: kokosowa, migdałowa, kukurydziana, ryżowa, jaglana i sojowa. Dietetyczne naleśniki bez mąki to te, w których została ona zastąpiona siemieniem lnianym, płatkami ryżowymi lub jaglanymi. Naleśniki w wersji fit należy smażyć bez tłuszczu, na patelni z nieprzywierającą powłoką.

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem

Naleśniki z łososiem to wytrawne danie, które można modyfikować na różne sposoby. Smacznymi składnikami w takiej kompozycji są również: szpinak, serek mascarpone, suszone pomidory i feta. Przygotowując naleśniki, które będą nadziewane farszem na słono, można dodać do ciasta szczyptę ziół prowansalskich, suszony koperek lub czosnek granulowany. Roladki z naleśników z łososiem i kremowym serkiem to znakomity pomysł na przekąskę dla gości lub drugie śniadanie do pracy.

Naleśniki bez mleka i jajek

Naleśniki bez mleka i jajek

Czy można przygotować naleśniki bez mleka? Te same pytania nasuwają się o dodatku jajek.  Tak jest taka możliwość, zamiast mleka dodajemy wodę, z jajek po prostu rezygnujemy. Sposób przygotowania niczym się nie różni. Miksujemy składniki, a następnie smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej niewielką ilością oleju. Tak przygotowane naleśniki wychodzą bez problemu do tego są bardzo smaczne i delikatne.

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzianej

Naleśniki z mąki kukurydzanej są bezglutenowe i dietetyczne, pod warunkiem, że zostaną usmażone bez tłuszczu. Naleśniki w wersji fit można posłodzić ksylitolem, przełożyć malinową konfiturą z lub musem z mango. Wytrawna opcja kukurydzianych naleśników to ta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, tuńczykiem lub pieczonymi warzywami. Do ciasta naleśnikowego można dodać jajko i mleko, ale będą też pyszne w wersji wegańskiej. Naleśniki z mąki kukurydzianej mają piękny, żółty kolor.

Naleśniki z ricottą

Naleśniki z ricottą

Ricotta jako dodatek do naleśników może funkcjonować w formie nadzienia, składnika ciasta oraz pysznego, kremowego sosu. Wsypując ser do naleśnikowego ciasta, należy bardzo dokładnie rozetrzeć wszystkie grudki. Przygotowując nadzienie z ricottą, warto wymieszać ją ze świeżymi owocami lub dżemem.

Znaleźliśmy 2280 przepisów w kategorii Naleśniki

Naleśniki Suzette

Naleśniki Suzette

dorota w dorota w
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: