Ryba po grecku to danie, które z Grecją ma niewiele wspólnego. Jednak w naszym kraju jest jedną z najchętniej jadanych potraw. Króluje na stołach na co dzień i od święta.

Podawana na ciepło lub zimno idealna na codzienny lub wigilijny obiad oraz sytą i smaczną kolację - ryba przełożona duszonymi warzywami - marchewką, selerem, porem, cebulą w towarzystwie sosu pomidorowego.

Odpowiednio dobrany rodzaj ryby zachwyci każde - nawet najbardziej wybredne podniebienie! Dlatego przygotowując rybę po grecku, najlepiej przyrządzić ją z filetów dorsza, sandacza, morszczuka, mintaja - przyprawiona aromatycznymi przyprawami i ziołami zyska wyjątkowy i ciekawy smak!

Dla wielu ryba po grecku to obowiązkowe danie wigilijne na świątecznym stole.

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie to bardzo popularne danie serwowane podczas świąt i uroczystości nie tylko rodzinnych. Do jej przygotowania potrzebujemy bulionu, do którego dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Nim zalewamy ugotowane wcześniej filety i czekamy aż stężeje. Szczupak , łosoś, pstrąg czy karp w galarecie sprawdzą się idealnie. Można zalać  zastygającym bulionem również rybę wcześniej faszerowaną. Ta smaczna ryba wygląda bardzo efektownie i elegancko.

Ryba pieczona

Ryba pieczona

Ryba pieczona to bardzo zdrowe danie. Możemy ją serwować na obiad, kolacje, czy na rodzinnej uroczystości. Sandacz, dorsz czy mintaj z piekarnika smakuje wybornie i możemy podać go w towarzystwie ziemniaków i warzyw przyrządzonych w ten sam sposób. Przyprawiamy naszą potrawę według uznania solą, pieprzem, sokiem z cytryny, tymiankiem, czy natką pietruszki.  Możemy ją upiec w folii, rękawie lub soli. Tak przygotowana ryba jest również dietetyczna, więc podajmy ją na nasz stół dość często.

Ryba w sosie

Ryba w sosie

Ryby w sosie często znajdują miejsce na naszych stołach. Łosoś w sosie koperkowym to jedno z częściej serwowanych dań. Oczywiście pomysłów do wykorzystania jest dużo więcej- ryba w sosie pomidorowym, cytrynowym, słodko kwaśnym, musztardowym, czy porowym to dopiero początek. Wszystkie te dania smakują wybornie i urozmaicają nasze codzienne posiłki, dlatego  są tak chętnie przyrządzane. 

Ryba zapiekana

Ryba zapiekana

Ryba zapiekana to dobry pomysł na rodzinny obiad. Za każdym razem możemy ją przyrządzić inaczej i wykorzystywać różnorodne składniki. Dzięki temu nasze posiłki nie będą monotonne. Możemy wykorzystać dorsza, łososia pstrąga, czy szczupaka według uznania. Rybę możemy zapiec ze szpinakiem, w pomidorach, w porach, a nawet w sosie koperkowym. Za każdym razem będzie pyszna i sycąca.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Ryby

Ryby

Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety rybne przygotowuje się z mielonego mięsa ryb. Najlepsze do tego są filety. To idealny pomysł na dietetyczne i lekkostrawne danie. Pulpety rybne doskonale smakują w sosie koperkowym, chrzanowym czy pomidorowym. Ważne jest, by pamiętać o dokładnym zmieleniu mięsa. W ten sposób najłatwiej pozbyć się kłopotliwych ości. Pulpety rybne są doskonałe do zapiekania w piekarniku oraz do smażenia. Pulpety formuje się w kształcie kulek wielkości piłeczki golfowej.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Przygotowując na obiad rybę warto podawać ją w towarzystwie warzyw. Nie ważne czy mamy ochotę na mirune,  czy na przykład dorsza, chrupiące marchewki lub soczyste pomidory powinny znaleźć się też na talerzu. Po dodaniu ryżu  mamy przygotowany pełnowartościowy, zdrowy posiłek. Rybę i warzywa możemy ugotować na parze, upiec w piekarniku lub zgrillować. To dietetyczne danie w różnych odsłonach możemy serwować rodzinie nawet kilka razy w tygodniu.

Ryba po japońsku

Ryba po japońsku

Do przygotowania ryby po japońsku należy ją na początku usmażyć w cieście, możemy użyć dorsza, mirunę, tilapie lub inną. Układamy ją w miseczce i polewamy specjalną zalewą do tej ryby. Składa się ona z wody, octu, oleju, cukru, przecieru pomidorowego oraz przypraw. Dodatkowo dodajemy do niej cebule, ogórki korniszone i paprykę. To danie sprawdzi się na pewno jako wigilijna ryba.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Znaleźliśmy 144 przepisów w kategorii Ryba po grecku

Ryba pod warzywami

Ryba pod warzywami

Stenka Stenka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rybka po grecku

Rybka po grecku

lalunia lalunia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

nieuchwytna nieuchwytna

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

joana30 joana30

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

joanna.72 joanna.72
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba po grecku wg Megg

Ryba po grecku wg Megg

Megg Megg

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: