Serniki to jedne z najpopularniejszych i najchętniej przyrządzanych domowych wypieków. Ich historia sięga czasów starożytnej Grecji i Rzymu. Najsmaczniejsze serowe wypieki to te z rosą, na zimno i krakowskie – z szachownicą z kruchego ciasta. Za każdym razem i w każdej wersji, rozpływająca się w ustach kremowa masa serowa, budzi ochotę na kolejny kawałek domowego sernika.

Tak jak można podzielić szarlotki - chociażby ze względu na rodzaje ciasta  użytego do ich wykonania - tak samo serniki można rozróżnić biorąc pod uwagę metodę przygotowania. Sernik może być pieczony, gotowany lub przyrządzany w wersji na zimno.

Wydawałoby się, że zgodnie z nazwą podstawowym składnikiem tego ciasta jest ser (zmielony twaróg lub serek homogenizowany) - jednak obecnie można znaleźć mnóstwo przepis na sernik bez użycia sera. Ciasto można też przygotować z sera mascarpone lub ricotty. Bazą dla masy serowej jest ciasto kruche lub półkruche. Znane i lubiane są także rozpływające się w ustach serniki bez spodu. Walory smakowe serowej masy wzbogacają: migdały, wiórki kokosowe lub owoce, np. wiśnie. Smaczną odmianą klasycznego sernika jest seromakowiec – ciasto, w którym obok masy serowej znajduje się też mak. Sernik z makiem ma wyśmienity smak i wyrazisty aromat.

Sernik to także jedno z najczęściej przyrządzanych ciast z okazji różnych świąt i uroczystości - także na święta Bożego Narodzenia. Niektórzy do masy serowej dodają warstwę masy makowej tworząc tym samym miks dwóch ciast - sernika i makowca. Przygotowanie takiego ciasta od podstaw wymaga sporo pracy, ale efekt końcowy wart jest wszelkich wysiłków.
Sernik na zimno

Sernik na zimno

Sernik na zimno to prosty i szybki deser, który króluje na stołach podczas małych i większych uroczystości. Ma puszystą konsystencję i doskonale orzeźwia. Podany na biszkoptach sernik na zimno z serka homogenizowanego lub jogurtu to idealny deser na lato i zimę. Ciasto nie wymaga pieczenia i daje duże możliwości komponowania ulubionych dodatków. Sernik można przygotować z owocami – najlepiej smakuje z truskawkami, malinami, ananasami, kiwi lub wiśniami. Wykorzystując różne smaki galaretek można stworzyć kolorowy sernik, obok którego żaden łasuch nie przejdzie obojętnie. Delikatna masa serowa zachwyca także w wydaniu czekoladowym lub kawowym. Sernik na zimno można zaserwować klasycznie na talerzyku lub w niskim pękatym szklanym słoiczku.

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Idealny sernik z rosą na kruchym lub półkruchym spodzie to deser na każdą okazję. Ciasto smakuje wyśmienicie a złota rosa sprawia, że sernik wygląda zachwycająco. Sekret złotych kropelek na cieście tkwi w odpowiednim przygotowaniu piany białkowej. Pianę ubij z białek i stopniowo dodawaj do niej cukier. Kiedy masa białkowa jest gładka i sztywna, rozsmaruj ją na powierzchni ciasta i wstaw na kwadrans do piekarnika. Białka nie powinny się spiec na chrupiącą bezę, a jedynie lekko ściąć. Złota rosa pojawi się na serniku podczas studzenia. Dla zwiększenia liczby słodkich kropelek, ciasto możesz przykryć bawełnianą ściereczką.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to klasyczny sernik bez kruchego spodu. Jest puszysty i odpowiednio słodki. Masa może być wzbogacona rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową, czekoladą lub kakao. Najlepszej jakości sernik po wiedeńsku otrzymasz z półtłustego, własnoręcznie zmielonego twarogu. Do masy serowej dodaj całe jajka i wszystko razem utrzyj na gładką masę. W ten sposób sprawisz, że po upieczeniu ciasto nie będzie opadać.

Sernik pieczony

Sernik pieczony

Sernik pieczony to klasyczna wersja ciasta z masy serowej. Do jego przygotowania potrzeba tłustego lub półtłustego twarogu, masła, cukru, jaj i mąki ziemniaczanej. Idealny smak sernika otrzymamy dzięki dodatkowi ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego. Pieczony sernik można upiec na kruchym spodzie lub na cieście. Do dekoracji warto wykorzystać polewę, bakalie bądź cukier puder.

Sernik królewski

Sernik królewski

Czarno-biały sernik królewski to pyszny deser na święta lub rodzinny podwieczorek. Masa serowa ukryta jest pomiędzy dwiema warstwami intensywnie czekoladowego kruchego ciasta. Kontrast pomiędzy puszystą masą i chrupkim ciastem sprawia, że ciasto królewskie jest jednym z najchętniej przyrządzanych domowych wypieków. Szybszą w przygotowaniu i wymagającą mniejszego nakładu pracy wersją sernika królewskiego jest izaura – sernik z delikatną masą serową i czekoladowym murzynkiem. Duet serowo-kakaowy nie tylko wybornie smakuje, ale też efektywnie prezentuje się w przekroju.

Sernik krakowski

Sernik krakowski

Sernik krakowski to tradycyjny sernik z trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu, wypiekany w prostokątnej formie. Niezbędnym dodatkiem w gęstej masie serowej są rodzynki i skórka pomarańczowa. Ciasto nazywane jest także sernikiem z kratką, ze względu na kratkę z ciasta kruchego, ułożoną na powierzchni słodkiego domowego wypieku. Warstwa kruchego ciasta na spodzie sprawia, że domowy wypiek na długo zachowuje wilgoć i świeżość. Sernik z kratką wyśmienicie smakuje oprószony cukrem pudrem lub oblany domowym lukrem z orzeźwiającą, cytrynową nutą.

Sernik na zimno

Sernik na zimno

Sernik na zimno to pyszny deser, który nie wymaga pieczenia. Każdy kęs chłodzi i orzeźwia, więc ciasto doskonale sprawdza się jako propozycja na upalne dni. Przepis na sernik daje duże możliwości modyfikacji. Masę serową możesz łączyć, np. z kakao i dodawać do niej ulubione bakalie oraz świeże lub mrożone owoce. Sernik na zimno z herbatnikami może też zastąpić tradycyjny tort urodzinowy. Udekoruj go sezonowymi owocami – truskawkami, brzoskwiniami lub malinami – a wierzch ciasta polej galaretką w letnim kolorze. Spróbuj też lekkiego sernika dietetycznego z jogurtem i truskawkami. Taki deser to chwila słodkiej rozkoszy bez wyrzutów sumienia.

Polecane przepisy do kategorii Serniki

Znaleźliśmy 4362 przepisów w kategorii Serniki

Sernik snickers

Sernik snickers

EwelinaP EwelinaP
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

WWWiola WWWiola

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik a'la tiramisu

Sernik a'la tiramisu

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: