Zupa kapuściana to pyszna propozycja na obiad. Kapusta jest produktem niezwykle zdrowym i smacznym, zawiera witaminę A, z grupy B, C, i E. Zupę przyrządzamy przeważnie na wywarze warzywnym lub mięsnym z dużą ilością włoszczyzny i świeżych ziół takich jak natka pietruszki czy koperek. Lżejsza wersja zupy jest także elementem bardzo popularnej i skutecznej diety kapuścianej.

Kapuśniak warto wzbogacić dodatkiem ziemniaków, papryki, kiełbasy lub wędzonego boczku – wówczas będzie bardziej pożywny. Dodatkowo można go doprawić śmietaną lub przecierem pomidorowym. Warto wypróbować różne wersje tej zupy. Kapuśniak z czerwoną fasolą i makaronem to propozycja dla smakoszy różnorodnych smaków, a tradycyjna kwaśnica doda nam energii, wigoru i uzupełni braki witamin.

Inspirujcie się poniższymi przepisami na najlepsze zupy kapuściane!
Zupa z bobu

Zupa z bobu

Bób jest również wyśmienitym dodatkiem do zup. Pełnowartościowym posiłkiem, który zadowoli kubki smakowe całej rodziny jest zupa jarzynowa z młodych warzyw (włoszczyzna, bób, młode ziemniaki, fasolka) z mielonym mięsem z indyka. Inną propozycją dania z bobu będzie zupa krem z bobu w połączeniu z porami i ziemniakami. Świetnie smakuje z dodatkiem czosnkowych grzanek.

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem ma bardzo kremową konsystencję. Przygotowuje się ją na bazie startych na tarce warzyw, ogórków kiszonych i ryżu typu basmati. Do zupy można dodać również suszony lubczyk, liść laurowy, pieprz oraz sól. Przyrządzając ogórkową, najpierw należy zagotować ziemniaki, potem wsypać ryżu i na koniec wrzucić resztę warzyw (ogórków, pietruszki, marchewki). Zupę do smaku można zabielić śmietaną kremówką i posypać koperkiem.

Zupa z czerwonej kapusty

Zupa z czerwonej kapusty

Zupa krem z czerwonej kapusty to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Taka wersja kapuśniaku z czerwonej kapusty nie jest zbyt popularna. A szkoda – jej smak i konsystencja potrafią zachwycić. Warto ją podać z chrupiącą posypką, np. chipsami z jarmużu, topinamburu lub boczku. Z czerwonej kapusty można także stworzyć tradycyjną zupę – wystarczy jej nie blendować.
 

Zupa z kapusty włoskiej

Zupa z kapusty włoskiej

Kapuśniak z włoskiej kapusty to niezwykle rozgrzewająca i pożywna zupa, której trudno się oprzeć. Wyrazista w smaku, doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Dodatkowo jest banalnie prosta w przygotowaniu. Wystarczy pokrojoną kapustę ugotować na wywarze z żeberek, dorzucić dodatki takie jak do zwykłego kapuśniaku i gotowe. Jeśli brakuje nam czasu na gotowanie, warto sięgnąć po przepis na tę zupę.

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska jest aromatyczna, rozgrzewająca i sycąca. Przygotowuje się ją z czerwonej fasoli, mięsa, papryki (słodkiej i chilli), pomidorów, cebuli, czosnku, świeżych ziół oraz ostrych przypraw. Danie można podawać na obiad, lub kolację. Zupa meksykańska bez mięsa stanowi smaczną potrawę jarską. Doskonale sprawdzi się na przyjęcia, na których są wegetarianie. Zupa fasolowa z boczkiem to propozycja dla amatorów wyrazistych smaków. Jej przygotowanie zajmuje około pół godziny.

Solianka

Solianka

Solianka lub solanka to słono-kwaśna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Przygotowuje się ją na bazie grzybowego, rybnego lub mięsnego (np. wołowo-wieprzowego) wywaru. Kluczowym dodatkiem do solianki są: pieprz, natka pietruszki i koper. Składnikami potrawy są również: kiełbasa, śmietana i wędzony boczek. Bardzo ważne, kwaśne akcenty w soliance, to: kiszone ogórki i woda spod nich lub sok z cytryny lub oliwki lub kwas chlebowy lub kapary. Można też użyć wszystkich jednocześnie.

Kapuśniak

Kapuśniak

Zupa z kapusty to jedna ze smaczniejszych propozycji na obiad. Kapuśniak gotuje się na żeberkach, golonce lub boczku. Można też przygotować go w wersji wegetariańskiej. Do jego zrobienia wykorzystuje się kapustę młodą lub kiszoną. Wykorzystanie drugiego składnika sprawia, że zupa jest kwaskowata i wyrazista w smaku. Oprócz kapusty, dobrze jest do kapuśniaku dodać także inne warzywa, w tym ziemniaki, marchewkę, pomidora lub pora. Dzięki temu zupa będzie bardziej sycąca i bogatsza w cenne składniki odżywcze.

Zupa z białej kapusty

Zupa z białej kapusty

Jarzynowa, barszcz czy kapuśniak z białej kapusty to pyszna propozycja na obiad. Takie zupy są nie tylko proste w przygotowaniu, lecz niezwykle pożywne. Warto zauważyć, że kapuśniak z białej kapusty najlepiej smakuje zrobiony na żeberkach. Z kolei doskonały barszcz zrobimy ze słodkiej kapusty a do zwykłej zupy kapuścianej dobrze dodać pomidory. Niezależnie od tego, który wariant przygotujemy, warto tę zupę jeść szczególnie zimą, ponieważ doskonale rozgrzewa.
 

Zupa z kapusty pekińskiej

Zupa z kapusty pekińskiej

Zupa z kapustą pekińską to prosty i smaczny obiad. Można ją zrobić w wersji polskiej, w formie tradycyjnego kapuśniaku, lub chińskiej. W obu smakuje znakomicie. W przypadku wersji chińskiej, warto całość doprawić imbirem, kurkumą i innymi orientalnymi przyprawami. Polski kapuśniak z kolei najlepiej będzie smakował ugotowany na żeberkach. Obie zupy z kapusty pekińskiej robi się naprawdę szybko a ich smak zachwyci każdego!

Kwaśnica

Kwaśnica

Kwaśnica góralska to jedna z najbardziej rozpoznawalnych zup regionalnych w Polsce. Jej charakterystyczny kwaśny smak, od którego wzięła się nazwa, znają Polacy mieszkający w każdym zakątku kraju. Tradycyjna kwaśnica po góralsku składa się wyłącznie z kiszonej kapusty (razem z jej sokiem!) i mięsa (najczęściej boczku lub żeberek). W tej wersji zupy z kapusty nie znajdziemy innych warzyw. Kwaśnica serwowana jest z pieczywem lub ziemniakami, które mają nieco równoważyć smak dania.

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym

Zupa brokułowa z serkiem topionym jest łatwa oraz szybka do zrobienia. Poza tym, to bardzo zdrowa potrawa, ponieważ zawiera dużo witaminy C. Do przygotowania zupy potrzebny jest krem z brokułów, czosnek, serek topiony, cebula, bulion warzywny, sól, pieprz, ostra i słodka papryka oraz ziemniaki. Można dodać również groszek ptysiowy lub grzanki, które wzbogacą smak potrawy. Zupa krem z brokułów z serkiem topionym idealnie sprawdza się jako pierwsze danie obiadowe.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Wielbiciele zup kremów, na przykład z cukinii lub z dyni z pewnością zasmakują w zupie z kabaczka. Wspaniałym pomysłem na lekki obiad jest zupa krem z kabaczka i chrzanu, przygotowana bez dodatku mąki. Składnikiem, który nada potrawie smaku jest ser feta. Danie można podawać z prażonym sezamem i pełnoziarnistym pieczywem. Zupy kremy świetnie sprawdzają się jako obiadki dla dzieci. Są bardzo sycące, a jednocześnie subtelne w smaku.

Znaleźliśmy 719 przepisów w kategorii Zupa z kapusty

Kremowy kapuśniak

Kremowy kapuśniak

Noruas Noruas
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kapuśniak na bogato

Kapuśniak na bogato

Gracer Gracer

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: