Domowa kiełbasa swojska nie będzie sucha, jeżeli zostanie zachowana proporcja pomiędzy ilością mięs chudych i tłustych. Chcąc przygotować bardzo chudą kiełbasę, warto pamiętać: dodatek tłuszczu sprawia, że wyrób jest smaczny i soczysty.

Akcesoria niezbędne do samodzielnego zrobienia kiełbasy to maszynka do mielenia mięsa oraz nasadka (do tej maszynki) do nadziewania.

Mięso do domowej kiełbasy

Kiełbasę można robić ze wszystkich rodzajów mięsa: drobiu, wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny. Jeżeli kiełbasa ma być wyłącznie z piersi kurczaka i polędwicy cielęcej, warto dodać do niej odrobinę podgardla lub boczku.

Jelita do kiełbasy

Mięsnym nadzieniem można wypełniać jelita naturalne lub sztuczne. Osobom początkującym poleca się drugą opcję, która jest mocniejsza. Bez względu na rodzaj, bardzo ważne jest ich wcześniejsze przygotowanie. Polega ono na wypłukaniu jelit w zimnej wodzie i rozwieszeniu na brzegu np. garnka lub miski w taki sposób, by się nie splątały.

Jelita nie są potrzebne, jeżeli kiełbasa ma być później ugotowana. Wtedy wystarczy zawinąć wałeczki ze zmielonego i doprawionego mięsa w folię aluminiową lub spożywczą, zawiązać na końcach (tworząc coś na kształt cukierka) i ugotować we wrzątku lub na parze.

Przyprawy do kiełbasy domowej roboty

Rodzaj przypraw najlepiej dobierać według własnych preferencji. Podstawowym zestawem dodatków do domowej kiełbasy jest sól, pieprz i czosnek.

Do kiełbasy drobiowej można dodać rozmaryn lub bazylię. Wieprzowina doskonale komponuje się z papryką wędzoną, gorczycą i gałką muszkatołową. Wykwintny smak kiełbasy wołowej uzyska się dzięki odrobinie cząbru lub ziół prowansalskich. Koniecznym akcentem smakowym w kiełbasie z dzika czy zająca jest jałowiec.

Kiełbasy wędzone lub gotowane

Kiełbasę można uwędzić samodzielnie, nawet gdy nie dysponuje się wędzarnią. Najważniejsze jest drewno z drzewa dębowego lub olchowego. Najlepsze są zrębki wędzarnicze (można kupić takie zestawy w internecie). Potrzebny będzie też duży garnek, folia aluminiowa, metalowa kratka lub wkładka do gotowania na parze i pokrywka. Garnek wykłada się folią aluminiową, na dno sypie się zrębki (można dodać jeszcze łyżeczkę czarnej herbaty liściastej), układa kratkę, na niej kiełbasę i stawia się przykryty pokrywką garnek na palniku o małym płomieniu. Po chwili drewno zaczyna się tlić i wydziela się dym. Wędzenie tym sposobem trwa około 30 minut. Po uwędzeniu kiełbasę trzeba sparzyć we wrzątku.

Gotowanie kiełbasy jest znacznie prostsze. Wystarczy obgotować gotowe pęta w osolonym wrzątku.
Biała kiełbasa

Biała kiełbasa

Biała kiełbasa to wyrób z mięsa wieprzowego. Swój charakterystyczny jasny kolor zawdzięcza dużej ilości tłuszczów. Tradycyjną białą kiełbasę wykonuje się z boczku, łopatki i podgardla. W niektórych przepisach zalecane jest także dodanie wołowiny. Polska kiełbasa biała jest sprzedawana w stanie surowym, przed spożyciem należy ją upiec lub ugotować. Miłośnicy gotowania mogą pokusić się o przyrządzenie białej kiełbasy domowej roboty. Wyrób doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielkanocnego żurku lub samodzielne danie, np. kiełbasa pieczona.

Polecane przepisy do kategorii Kiełbasa domowa

Znaleźliśmy 638 przepisów w kategorii Kiełbasa domowa

Bigos Eli wg mamy

Bigos Eli wg mamy

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: