Uszka to niewielkie pierogi w kształcie ucha, stąd ich nazwa. Wypełnione farszem - grzybowym, mięsnym, szpinakowym idealnie pasują do zup.
Ciasto na uszka jest proste w przygotowaniu, jednak lepienie małych uszek bywa dość pracochłonne. Smak gotowej potrawy zrekompensuje cały trud włożony w przygotowanie tych małych kulinarnych pyszności.

Przygotowując elastyczne ciasto na pierogi, z którego ulepimy uszka, warto wypróbować także recepturę na ciasto zaparzane, maślankowe, które będzie idealne do pierwszych prób samodzielnego lepienia.

Wigilijnym klasykiem, który gości w wielu domach w okresie Świąt Bożego Narodzenia jest barszcz czerwony lub zupa grzybowa z dodatkiem uszek - małych pierożków z grzybowo-kapuścianym farszem. Tego zestawu nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole!

Uszka do barszczu pasują idealnie warto więc wzbogacić danie w dowolny sposób wykorzystując aromatyczne przyprawy i zioła - to właśnie one podkreślą wyjątkowy smak całej potrawy!

Domowe uszka to także pomysł na codzienny obiad, który urozmaici nudne menu, a także pobudzi nasze kubki smakowe. Przyrządzając te drobne pyszności użyć możemy swojej fantazji, zaskakującą wariacją na temat tradycyjnych postnych pierożków, będą uszka z mięsem, z warzywami, owocami czy nawet twarożkiem!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 93 przepisów w kategorii Uszka

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: