Pierogi z warzywami to nietypowy pomysł na farsz. Przygotowuje się go zazwyczaj na bazie marchewki, pietruszki, cebuli i papryki. Dodatkowo do nadzienia można dodać pieczarki, starty parmezan, sól i pieprz. Pierogi z warzywami nie tylko są proste w przygotowaniu, ale również zdrowe.
Jak przygotować ciasto na pierogi z warzywami?
Aby przygotować pierogi z warzywami, należy przygotować składniki na ciasto – mąkę, jajko, wodę, odrobinę miękkiego masła i ulubionej przyprawy, np. tymianku. Następnie trzeba zagnieść ciasto, przykryć je ściereczką i odstawić na około 20 minut. Kolejno trzeba je rozwałkować na cienki placek i powycinać koła, np. szklanką. Potem na ciasto należy położyć łyżeczkę farszu, brzegi dokładnie skleić i wrzucić pierogi na osolony wrzątek. Gdy zaczną wypływać na wierzch, oznacza to, że są gotowe do podania.
Jak zrobić farsz warzywny do pierogów?
Do przygotowania pierogów z warzywami potrzeba farszu. Można go zrobić np. z marchewki, pietruszki, selera, pieczarek, cebuli, papryki, czosnku, startego sera (np. parmezanu), soli, pieprzu i oleju. Wszystkie warzywa należy obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na oleju najpierw zasmaża się cebulę, a następnie marchew, seler, pietruszkę, pieczarki, paprykę i czosnek. Gotowy farsz wystarczy nałożyć na ciasto i zlepić w pieroga.
Z czym podawać pierogi z warzywami?
Pierogi z warzywami można podawać, tak jak te mięsne, np. polane masłem, z tłuszczem zwierzęcym, roślinnym czy też śmietaną. Dobrze smakują posypane mieloną, ostrą papryką, curry, kardamonem, ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią lub majerankiem. Pierogi z warzywami można odgrzewać, przypiekając je na patelni (w przeciwieństwie do pierogów z owocami).