Ryba w cieście to pyszne danie, które chętnie serwujemy do obiadu. Każdy ma swój ulubiony sposób jej przyrządzania. Możemy rybę podać w cieście francuskim, naleśnikowym, czy piwnym. Zawsze będzie ona chrupiąca na zewnątrz i soczysta w środku. Do tej potrawy pasuje wiele rodzajów ryb- łosoś, dorsz, pstrąg, czy szczupak tak przyrządzony będzie smakował wspaniale. 
 
Kalmary w cieście

Kalmary w cieście

Kalmary w cieście to danie najczęściej przygotowywane z tych owoców morza w naszym kraju. Smakują one wyśmienicie, zwłaszcza w towarzystwie sałaty z prażonymi pestkami lub orzechami polanej sosem winegret i lampką wina lub kuflem piwa. Kalmary panierowane, czy w tempurze przygotujemy szybko i prosto.

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim to eleganckie danie, które możemy podać na wyjątkową okazje jaką są święta, urodziny, czy kolacja we dwoje. Możemy przygotować łososia w cieście francuskim ze szpinakiem, porem, czy nawet pieczarkami. W każdej postaci będzie smakował wybornie i zaskakiwał pomysłem.

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

Krewetki w cieście to super przekąska na spotkanie ze znajomymi. Będą dobrą zakąską do piwa albo wina. Jeśli podamy do nich jeszcze różne rodzaje sałat polane sosem balsamicznym będziemy mieli wspaniałe danie. Krewetki  możemy przygotować w tempurze, cieście piwnym, bądź naleśnikowym. W każdej odsłonie będą smakować wyśmienicie.

Dorsz w cieście

Dorsz w cieście

Dorsz w cieście to potrawa, którą możemy zaserwować na rodzinny obiad. Możemy przygotować go na różne sposoby, zawsze będzie smakował wyśmienicie. Chrupiąca z wierzchu i soczysta w środku ryba na pewno będzie bardzo smakować domownikom. Przyrządzimy dorsza w cieście francuskim, piwnym lub naleśnikowym. Świetnie będzie pasować do ziemniaków z wody i ulubionej surówki.

Ryba smażona

Ryba smażona

Ryba smażona w mące, w panierce, w cieście, ze skórą lub bez to kilka wariantów na przyrządzenie tego wyśmienitego dania. Smażyć można zarówno mrożone, jak i świeże mięso, filety i całe ryby. Najlepsze gatunki do smażenia to: łosoś, dorsz, sola, pstrąg, karp i szczupak. Do smażenia można używać masła klarowanego, oleju, smalcu lub smażyć bez tłuszczu na patelni z powłoką non-stick. Do panierki, oprócz bułki tartej i mąki, można dodać: sezam, płatki migdałów, mielone orzechy, płatki kukurydziane lub otręby.

Ryba z warzywami

Ryba z warzywami

Zdrowy i szybki obiad? Wypróbuj dorsza, łososia lub pstrąga z warzywami. Całość można przygotować na parze, dzięki czemu danie będzie bardziej lekkostrawne. Wielbiciele wyrazistszych smaków powinni sięgnąć po patenty na aromatyczną rybę w porach lub dorsza zapiekanego z warzywami. Każdy z tych patentów nie zajmuje dłużej niż godzinę a efekt potrafi zadowolić każdego!

Ryby

Ryby

Ryby można przygotować na różne sposoby: gotować w całości, zapiec lub usmażyć (obtoczone w bułce tartej i mące lub bez panierki). Najpopularniejszymi rybami w Polsce są dorsze, mintaje, sole, morszczuki oraz pstrągi. Na wigilijnym stole zamiast karpia coraz częściej pojawia się panga. Popularne są rybne nuggetsy podawane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką z kiszonej kapusty. Ryby często kropi się cytryną, aby miały wyraźniejszy smak.

Paluszki rybne

Paluszki rybne

Paluszki rybne to kostki ryby (dorsza, mintaja, soli, flądry, morszczuka) gotowane lub smażone w złocistej panierce z bułki tartej. Można je zrobić samemu lub kupić mrożone ze sklepu. Paluszki rybne serwowane z plasterkami cytryny, frytkami bądź ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty są idealnym daniem podawanym na obiad. Są szczególnie lubianm przez dzieci, gdyż nie mają ości. Podawane z dipem lub ketchupem stanowią również pyszną przekąskę na przyjęciu bądź spotkaniu ze znajomymi.

Pulpety rybne

Pulpety rybne

Pulpety rybne przygotowuje się z mielonego mięsa ryb. Najlepsze do tego są filety. To idealny pomysł na dietetyczne i lekkostrawne danie. Pulpety rybne doskonale smakują w sosie koperkowym, chrzanowym czy pomidorowym. Ważne jest, by pamiętać o dokładnym zmieleniu mięsa. W ten sposób najłatwiej pozbyć się kłopotliwych ości. Pulpety rybne są doskonałe do zapiekania w piekarniku oraz do smażenia. Pulpety formuje się w kształcie kulek wielkości piłeczki golfowej.

Ryba z grilla

Ryba z grilla

Ryba z grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Na początku dorsza, karpia lub szczupaka należy dokładnie wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie musi on być zamarynowany w marynacie octowej, cytrynowej, koperkowej lub czosnkowej. Po około godziny kąpieli w przyprawach, rybę można zacząć smażyć na grillu. Średni czas grillowania to około pół godziny (po kwadransie na każdą stronę). Rybę można podawać z pieczonymi ziemniakami, podsmażanymi grzybami (np. kurkami), ryżem, pomidorami i papryką.

Znaleźliśmy 47 przepisów w kategorii Ryba w cieście

Super śledzik Eli

Super śledzik Eli

eli_555 eli_555
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w cieście curry

Ryba w cieście curry

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w cieście.

Ryba w cieście.

Agiatis Agiatis

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w cieście

Ryba w cieście

przejs przejs

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w cieście

Ryba w cieście

AnetaŚw AnetaŚw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba w cieście

Ryba w cieście

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: