Potrawę można podać na obiad, a najlepiej smakuje na ciepło. Gulasz warzywny przyrządza się z ziemniaków, pieczarek, fasoli, papryki, pomidorów, marchewki, cebuli, czosnku, korzenia pietruszki oraz bakłażana. Warzywa należy oczyścić, pokroić i podsmażyć. Następnie całość przekłada się do rondla, zalewa bulionem i dusi przez godzinę. Gulasz warto doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Tumbet

Tumbet

Kolejną odmianą warzywnego gulaszu przypominającego ratatouille jest tumbet mallorquin (tombet), danie pochodzące z Majorki. W kuchni tej hiszpańskiej wyspy leżącej na Morzu Śródziemnym często wykorzystywane są warzywa takie jak: bakłażany, cukinia, papryka, ziemniaki i pomidory. Popularną przyprawą jest czosnek. Z wymienionych wyżej składników, a także oliwy i soli morskiej, można przyrządzić tumbet. Każdy składnik tej potrawy powinien zostać uduszony na oliwie, po zmieszaniu ich tumbet należy zapiec.

Caponata

Caponata

Caponata siciliana (caponata sycylijska) to warzywny gulasz rodem z południa Włoch. Jej składnikami są warzywa takie jak bakłażan, pomidory, cebula i seler. Wszystkie skąpane w oliwie i zaprawione octem balsamicznym. Do caponaty dodaje się niekiedy także orzechy, rodzynki i kapary. W niektórych lokalnych odmianach ma ona też w składzie: marchew, słodką, zieloną, czerwoną lub żółtą paprykę, oliwki i ziemniaki. Caponata może być serwowana jako danie główne albo podawana jako przystawka do dań rybnych i mięsnych.

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski jest sycący, aromatyczny i wyrazisty w smaku. Doskonale komponuje się z dowolną surówką oraz ziemniakami, ryżem, kluskami śląskimi albo kaszą. Gulasz po węgiersku przygotowuje się z wołowiny i warzyw. Mięso należy oczyścić, pokroić w kostkę, posolić, doprawić i podsmażyć. Następnie przekłada się je do rondla i dusi z dodatkiem bulionu oraz warzyw. Świetnie sprawdzą się: cebula, czosnek, marchewka, por, papryka, pomidory oraz pieczarki. Gulasz węgierski należy gotować przez godzinę.

Gjuwecz

Gjuwecz

Gjuwecz to nazwa używana do określenia potrawy – pieczonego gulaszu – w której kluczowy jest dodatek świeżej kolendry i czubrycy. Gjuwecz jest potrawą kuchni bułgarskiej, serbskiej, bośniackiej i tureckiej. Można ją przyrządzać z mięsa i warzyw lub samych warzyw, w wersji wegetariańskiej. Danie to tradycyjnie przygotowywane jest w glinianym, specjalnie przeznaczonym do tego garnku z przykrywką. Naczynie to ze wszystkimi wcześniej przygotowanymi składnikami wstawia się do piekarnika i piecze przez około 2 godziny.

Kimchi

Kimchi

Kimchi to tradycyjna potrawa kuchni koreańskiej przyrządzana ze sfermentowanych lub kiszonych warzyw. Można ją zrobić przy użyciu m.in. kapusty pekińskiej, czosnku, cebuli, rzodkwi japońskiej, chili, cukru, soli i imbiru. Ma zazwyczaj ostry smak (ze względu na użycie papryczek chili). W Korei jest daniem sezonowym i przygotowywana jest ze składników aktualnie dostępnych. Kimchi jest również dodatkiem do innych potraw, np. do kimchi jjigae (gulaszu), kimchi-jeon (naleśników), czy kimchi-guk (zupy).

Dania z bakłażana

Dania z bakłażana

Bakłażan to jeden z najważniejszych składników ratatouille, a także innych gulaszy warzywnych. To warzywo o intensywnie fioletowej skórce bywa także składnikiem sałatek. Bakłażan można również smażyć po pokrojeniu go w plastry, w panierce lub bez niej. Doskonale nadaje się on też do duszenia na patelni, np. z cukinią. Potrawa z bakłażana i cukinii może być uzupełniona papryką, pomidorami, cebulą, serem feta. Warto do niej dodać ziarna słonecznika. Duszony bakłażan z patelni to doskonała przystawka do mięsnych dań.

Polecane przepisy do kategorii Gulasz warzywny

Znaleźliśmy 185 przepisów w kategorii Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

CORAL CORAL

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz z cukinii

Gulasz z cukinii

motorek70 motorek70

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gulasz warzywny

Gulasz warzywny

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: