Ze zmielonej kaszy gryczanej uzyskuje się mąkę, z której robione są chleby, bułki gryczane, ciasta i placki. Jednak sama, nie przetworzona kasza, również jest niezwykle smaczna. Można ją połączyć z serem i warzywami, tworząc w ten sposób wyśmienity farsz do naleśników i pierogów. Nafaszerowanie kaszą i innymi dodatkami indyka sprawi, iż od razu będziemy mieli gotowe całe danie. W wersji na słodko kasza gryczana najlepiej komponuje się z wyrazistymi, konkretnymi smakami, takimi jak czekolada, czy karmel.

Kasza gryczana zawiera białko o wysokiej zawartości wartości odżywczych, dostarczających nam aminokwasów egzogennych - czyli takich, których nasz organizm potrzebuje, ale sam nie umie wytworzyć. Spośród wszystkich kasz zawiera najwięcej cynku i witamin z grupy B. Warto więc ją jeść np. z sałatkami albo w gołąbkach. Jest wybornym dodatkiem do zup, pulpetów, pieczeni i gulaszów. Wegetariańska lasagne z dodatkiem kaszy gryczanej uzupełni to danie o cenne białko. 

Na rynku spotkać możemy kaszę paloną i niepaloną. Badania udowodniły, że palenie kaszy znacząco pogarsza jakość białka i zmniejsza jego właściwości przeciwutleniające. Jeśli decydujesz się na kaszę gryczaną wybierz tą niepaloną i zapoznaj się z zamieszczonymi przepisami. Na pewno znajdziesz coś dla siebie.    

Znaleźliśmy 34 przepisów w kategorii Kasza gryczana