W jaki sposób zatrzymać przy sobie smak lata? Zrobić przetwory! Sezonowe, świeże, letnie owoce nadadzą się do tego idealnie. Dzięki temu przez całą zimę będziemy cieszyć się konfiturami, dżemami i powidłami z naszych ulubionych darów natury.

Czym różnią się od siebie poszczególne rodzaje przetworów?

Dżemy uzyskujemy poprzez gotowanie owoców w cukrze lub syropie. Robione w domowy sposób mogą zawierać znacznie mniej cukru, niż te sprzedawane w sklepach, co dodatkowo zwiększa ich wartość. Są idealne do naleśników, ciast i na kanapki.

Konfitury, to smażone w syropie o wysokiej zawartości cukru owoce. Konfitura więc z założenia jest słodka, co nie każdemu jednak odpowiada. Najczęściej spotyka się je w ciastach, gdzie wypełniają miejsca pomiędzy poszczególnymi blatami ciasta. Konfitury używa się też do herbaty zamiast cukru lub miodu.

W powidłach z kolei znajduje się bardzo mało cukru. Owoce są smażone tak samo jak w przypadku konfitur, ale ze względu na brak płynnego syropu łatwo się przypalają. Z tego powodu przetwory takie są najrzadziej wykonywane. Dzięki małej zawartości cukru, często towarzyszą mięsom i serom. Tworzą idealny kontrast i nadają wspaniałego słodko-kwaśnego smaku.

Podzielcie się koniecznie z nami waszymi przepisami na przetwory z owoców!

Znaleźliśmy 363 przepisów w kategorii Przetwory z owoców

Dżem z pigwowca

Dżem z pigwowca

reanja reanja

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Soczek z aronii

Soczek z aronii

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

migotka28 migotka28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nutella ze śliwek

Nutella ze śliwek

2milutka 2milutka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: