Z niemalże każdego warzywa można zrobić przetwory. Dzięki temu zachowuje się ich smak i aromat na dużo, dużo dłużej. Główną zasadą jest pasteryzacja, która nie pozwoli się zepsuć przygotowanym przez nas warzywom.

Do najpopularniejszych należą ogórki. W wersji kiszonej lub kwaszonej podbijają niejedno serce. Idealnie nadają się na gulasz albo jako dodatek do dań. Ciekawym i zarazem popularnym rozwiązaniem są sałatki warzywne w occie. Zalanie ich kwaśnym rozczynem zapobiegnie psuciu się warzyw. Często robione są też papryki marynowane. Warzywo przed włożeniem do słoika można lekko podsmażyć albo upiec na grillu. Również w tym przypadku papryka zalewana jest wodą z octem.

Znane wszystkim pikle to kolejny rodzaj mieszanki warzyw przygotowywanych na weki. Przetwory te robi się przez odsączenie nadmiaru płynu z warzyw i zalaniu ich w wysokiej temperaturze mieszanką na bazie wody, cukru, gorczycy i octu.

A Wy? Jakie przetwory z warzyw najczęściej wykonujecie? Jeśli posiadacie swoje sprawdzone sposoby na smaczne weki, koniecznie podzielcie się przepisami z nami! Jeśli zaś przygoda z przetworami warzywnymi dopiero się dla Was zaczyna, to rozejrzyjcie się po stronie gotujmy.pl - na pewno znajdziecie coś odpowiedniego dla siebie.

Przetwory z kabaczka

Przetwory z kabaczka

Obok zimowych przetworów z ogórków, pomidorów czy cukinii mogą pojawić się słoiczki z przysmakami z kabaczka. Propozycją mogą być kabaczki z pomidorami, które przygotowuje się z dodatkiem oleju słonecznikowego. Przetworem, który znakomicie sprawdzi się w roli przystawki w trakcie zimowego obiadu są kiszone kabaczki.

Znaleźliśmy 396 przepisów w kategorii Przetwory z warzyw

Dynia marynowana

Dynia marynowana

sammakko sammakko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leczo w słoiczku

Leczo w słoiczku

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Papryka konserwowa

Papryka konserwowa

AnnieB AnnieB

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Nutella dyniowa

Nutella dyniowa

sammakko sammakko

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: