Kto potrafi wyobrazić sobie pesto z bazylii bez dodatku pinii? Jak wyglądałby świat, gdyby nie można było jeść cudownego masła orzechowego? Tak, zdecydowanie życie bez orzechów byłoby ubogie. Liczne ich odmiany i rodzaje, o czasem skrajnie różnym smaku sprawiają, że jest to dodatek idealnie pasujący zarówno do ciast, jak i mięs, kasz, czy owoców i warzyw. Cudowne sałatki z selera i orzechów włoskich, przepyszne kremy orzechowe zdobiące piękne torty i cudownie chłodzące lody, to tylko nieliczne przepisy z wykorzystaniem tych smakowitych owoców.
Głównym składnikiem bogatych w składniki mineralne orzechów są
tłuszcze nienasycone. Orzechy pekan czy orzechy brazylijskie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Orzechy laskowe poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mózgu oraz wzrok. Zdecydowanie warto włączyć do diety bakalie, których regularne jedzenie zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy. Mieszankę drobno posiekanych różnych rodzajów orzechów można przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Intensywnie orzechowy smak wydobędzie z nich prażenie na suchej patelni bądź podpieczenie w nagrzanym piekarniku. Orzechy nadają się idealnie jako dodatek do owsianek na ciepło, muesli (musli) z owocami czy domowej granoli. Można je łączyć z masą na placki warzywne, nadzieniem tostów z dżemem i czekoladą, panierką do kotletów drobiowych, posypywać nimi sałatki. Wartościowe
bakalie smakują wspaniale w ciastach i słodkich tartach, a nawet jako przekąska do wina i likierów. Mogą z powodzeniem zastąpić czipsy i niezdrowe chrupki, dzięki wyjątkowemu smakowi i dużej zawartości błonnika.
Orzechy włoskie
Pod względem zawartości kwasu omega-3 łuskane orzechy włoskie dorównują rybom. Ponadto szybko dodają energii i polepszają koncentrację – zawierają bowiem aż 65% tłuszczów. Drobniutko posiekane i wymieszane z bułką tartą stanowią pyszny składnik panierki do kotletów. Ćwiartki orzechów włoskich wspaniale uzupełniają sałatki, np. z grzankami, sałatą, serem pleśniowym, sosem chili i pestkami granatu.
Liście orzecha włoskiego wspomagają leczenie cukrzycy, wyciąg z orzecha włoskiego stosuje się przy nieżytach układu pokarmowego.
Orzechy nerkowca
Jedzenie owoców nerkowca poprawia nastrój i zmniejsza apetyt. Zdecydowanie warto dodać je do codziennego menu i jeść zielone sałatki z orzechami nerkowca, miąższem cytrusów, dużą ilością czosnku i szynką parmeńską lub białym twarogiem.
Kurczak z orzechami nerkowca to ciekawa propozycja na rodzinny obiad. Piersi drobiowe można nadziewać pokrojonymi nerkowcami o cennych właściwościach, wymieszanymi z suszonymi pomidorami i masą szpinakową lub dusić kawałki mięsa w słodko-kwaśnym sosie z całymi nerkowcami.
Orzeszki ziemne
Z orzechów ziemnych (arachidowych) przyrządza się przepyszne i cenione masło orzechowe. Najlepiej przygotować je samemu w domu. Wystarczy obrać i zmielić orzeszki ziemne z odrobiną wody oraz szczyptą soli i słodki przysmak do bagietek, tostów i naleśników gotowy.
Orzechy arachidowe są ciekawą przekąską, stanowiącą niezbędny element dla prawidłowej pracy mózgu. pożywieniem dla mózgu. Po wyłuskaniu ze skorupek można je dodawać w całości do gulaszy warzywnych, posypywać nimi makarony bądź siekać i używać do nadziewania pierogów i mięs.
Cudowna przekąska w postaci orzechów w karmelu lub zdrowe musli na początek dnia zauroczą każdego. Orzechowe nalewki, ciasteczka do kawy, sosy do mięs i wiele, wiele innych. Orzechy znajdą zastosowanie w każdej kuchni!