Przystawki to potrawy podawane przed głównym daniem. Mogą być przygotowywane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zaliczamy do nich kanapeczki, roladki, koreczki, krakersy, chipsy, nadziewane warzywa czy sałatki. Mogą to być też zapiekanki, grzanki, zupy krem, szaszłyki czy paszteciki. Przystawki pojawiają się najczęściej podczas imprez kulturalnych, takich jak wernisaże, bankiety czy festiwale. Często podawane do nich są napoje alkoholowe (np. piwo czy wino) oraz napoje bezalkoholowe.
 
Idealna przystawka powinna być łatwa do zjedzenia, na jeden kęs, bez zbędnych sztućców. Musi również charakteryzować się lekkością i pożywnością, tak by goście po jej zjedzeniu nie czuli głodu, ale z drugiej strony nie byli najedzeni jak po obiedzie. Dodatkowo przystawki na przyjęcie zarówno jak i przystawki na stół świąteczny czy przystawki na grilla muszą być ciekawe dla gości. powinny przyciągać uwagę, wyglądać atrakcyjnie i nie kojarzyć z kolejnym typowym posiłkiem.

Do przystawek zalicza się zarówno delikatne zakąski, jak i filigranowe przekąski. Przystawki z reguły serwuje się przed daniem głównym, dla podkręcenia apetytu. Niby niepozorne, a jednak! Bez nich nie odbędzie się ani uroczyste przyjęcie, ani spontaniczne spotkanie ze znajomymi.

Kulinarny wachlarz przystawek jest bardzo szeroki. Rozwija się on począwszy od nieskomplikowanych koreczków, poprzez faszerowane pomidory i nadziewane pieczarki, a skończywszy na wykwintnych i gustownie podanych smakołykach. Apetyczny wygląd przystawek jeszcze bardziej zachęca do sięgania po nie. Warto się trochę natrudzić, by zaskoczyć gości niebanalną przystawką.

Podczas przygotowywania przystawek jedynym ograniczeniem jest fantazja kulinarna! Do wykonania przystawki można użyć wielu produktów, w tym warzyw, owoców, mięs i ryb. Najpopularniejszymi przekąskami są pyszne kanapki, faszerowane jajka, znakomite pasztety, pasty oraz wszelkiego rodzaju babeczki i sery.

Podajemy przepisy na tradycyjne i wyszukane przystawki. Przystawki na każdą okazję czekają na swoje kulinarne pięć minut!
Zdjęcie: Fotolia
Pieczony camembert

Pieczony camembert

Camembert pieczony w piekarniku to pomysł na szybką przekąskę, która stanowi odmianę od koreczków. Ten rodzaj sera pokryty jest skorupką, która nie rozpuszcza się podczas obróbki termicznej. Można włożyć go do piekarnika w całości ‒ dzięki temu powstanie rodzaj fondue w chrupiącej skórce. Można też przed zapiekaniem podzielić ser na krążki, a podawać na słono z pomidorkami koktajlowymi i rukolą bądź na słodko z żurawiną. Zapiekany camembert świetnie smakuje z czosnkiem i tymiankiem.

Smażony camembert

Smażony camembert

Camembert smaży się w panierce z jaj, soli, pieprzu i bułki tartej. Smażony camembert to doskonała przekąska, którą podaje się np. z pieczywem czosnkowym i sałatką grecką. Serek mascarpone i powidła borówkowe to równie smaczne dodatki do smażonego sera. Camembert wybornie smakuje z sosem z żurawiny, cukru i wody. Składniki na sos gotuje się dotąd, aż kuleczki żurawiny popękają, a masa zgęstnieje.

Kanapki

Kanapki

Jeżeli nie możesz znaleźć odpowiedzi na pytanie „co dziś na kolację dla dziecka”, dobrym rozwiązaniem będą kanapki. Ważne by były pełnowartościowe i zawierały produkt białkowy (wędlina, jaja, ser) oraz warzywa. Doskonałym rozwiązaniem są pasty do kanapek, na przykład pasta jajeczna, warzywna bądź rybna. Zamiast pieczywa pszennego, warto użyć chleba graham bądź żytniego. Wystarczy wykorzystać sałatę, wędlinę, kawałeczek żółtego sera, świeżego pomidora i ogórka, a uzyskamy kolorowe i zdrowe kanapki. Aby zachęcić niejadka do zjedzenia, można przygotować śmieszne kanapki, na których dodatki ułożymy w postaci zwierzątek.

Koreczki

Koreczki

Koreczki są wyśmienitą przystawką, którą można przekształcać w ulubiony sposób. Elementem niezbędnym do przygotowania koreczków jest wykałaczka, na którą nabija się składniki lub za pomocą której się je spina. Jedną z klasycznych propozycji są koreczki z żółtego sera, szynki, papryki, pomidorków koktajlowych oraz z konserwowego ogórka. Prawdziwie owocową przekąską są koreczki wykonane z truskawek, brzoskwini, kiwi, posypane cynamonem i oprószone makiem. Doskonale smakują lekko podpieczone.

Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe

Carpaccio wołowe to potrawa z surowego mięsa. Danie wywodzi się z Włoch i zazwyczaj jest podawane jako przystawka. Wołowinę należy rozbić na cienkie plastry lub pokroić, a następnie skropić oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Mięso posypuje się również solą, pieprzem i startym parmezanem. Carpaccio z polędwicy wołowej jest delikatne w smaku, ale sycące.

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia jest smacznym i prostym daniem. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom śródziemnomorskich smaków. Carpaccio z łososia wędzonego jest bardziej wyraziste w smaku niż przekąska ze świeżej ryby. Potrawę można podawać z płatkami parmezanu, zmielonym pieprzem oraz szpinakiem lub rukolą. Carpaccio z łososia z kaparami doskonale komponuje się z sokiem cytrynowym, oliwą, solą himalajską i świeżymi ziołami.

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki

Carpaccio z kaczki świetnie się sprawdzi jako przystawka na eleganckich przyjęcia. Mięso należy natrzeć ulubionymi przyprawami, ziołami oraz oliwą, zamarynować i upiec w piekarniku. Następnie kaczkę kroi się w bardzo cienkie plastry, rozkłada na talerzu i dekoruje ulubionymi dodatkami, na przykład sosem truskawkowym, serem kozim, rukolą lub pomarańczą. Warto również przyrządzić carpaccio z wędzonej kaczki.

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii jest idealne dla wegetarian i miłośników lekkich przekąsek. Potrawę przyrządza się ze świeżego lub upieczonego warzywa, oliwy, ziół i przypraw. Cukinię należy pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć płasko na talerzu. Następnie skrapia się ją sokiem z cytryny i oliwą z oliwek oraz doprawia solą, pieprzem i świeżym koperkiem. Bardziej sycącą wersją przekąski jest carpaccio z cukinii i łososia.

Domowe chipsy

Domowe chipsy

Domowe chipsy można upiec w piekarniku albo zrobić w mikrofalówce. Przekąska jest lekka i niskokaloryczna, bo nie zawiera w sobie tłuszczu, w przeciwieństwie do tradycyjnych chipsów sprzedawanych w sklepach. Zdrową przekąskę można zrobić z warzyw, np. ziemniaków, marchewek, buraków lub ogórków oraz owoców – bananów, jabłek, truskawek. Warzywo lub owoc kroi się na cienkie plastry i piecze, aż się lekko zarumienią. Domowe chipsy z ziemniaków można doprawić solą albo podawać z sosem czosnkowym.

Koreczki śledziowe

Koreczki śledziowe

Do przygotowania koreczków śledziowych wykorzystuje się solone płaty śledziowe, białą cebulę, kiszone ogórki, czerwoną paprykę, ocet, wodę, cukier i przyprawy (sól, gorczyca, ziarna ziela angielskiego, liść laurowy). Pierwszym krokiem jest przygotowanie zalewy, którą gotuje się około 5 minut. Śledzie namacza się w wodzie, odsącza i nadziewa (ogórek, papryka, cebula). Całość zawija się na kształt koreczków i spina za pomocą wykałaczki. Przygotowane koreczki umieszcza się w zalewie i odstawia do lodówki.

Znaleźliśmy 15098 przepisów w kategorii Przystawki

Zawijane śledzie

Zawijane śledzie

halina halina
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledź w galarecie

Śledź w galarecie

halina halina

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: