Lekka, delikatna i krucha. Tymi słowami zazwyczaj określa się
tartę. Spód robiony najczęściej z ciasta kruchego, półkruchego lub
francuskiego wypełniany jest
owocami, kremami i galaretkami. Dzięki lekkiemu spodowi, tarty często podawane są w letnie upały jako
zamiennik ciężkich tortów. Te na słodko, obfitują w liczne owoce, które tworzą wspaniałą
kombinację barw i smaków.Najbardziej znanym wypiekiem tego typu jest
tarta cytrynowa z bezą. Innymi, równie popularnymi są
tarta czekoladowa i
kajmakowa, wyglądem przypominająca mazurka.
Tradycyjnie tarty są tworzone w ten sposób, że na upieczony spód wykłada się nadzienie. Inaczej jest ze słynną
tartą Tatin, która swoim wyglądem i sposobem wykonania bardziej przypomina
"up side down cake". Jej nazwa wzięła się od zapominalskich sióstr Tatin, które chcąc zrobić tartę na przyjęcie
zapomniały wyłożyć formę ciastem. Zorientowały się dopiero w momencie włożenia formy do piekarnika. Zdecydowały się więc
zaryzykować i wyłożyły ciasto na wierzch. Od tamtej pory odwrócona tarta nazywana jest ich imieniem.
Jeśli chcecie spróbować swoich sił, to skuście się na przygotowanie tart na słodko –
tych tradycyjnych lub w wersji sióstr Tatin. Poniżej znajdziecie mnóstwo inspiracji i ciekawych przepisów na bajeczne tarty!