Zupa to danie tradycyjnie podawane przed główną potrawą obiadową. Pyszna i pożywna - zimą niezawodnie rozgrzeje, doda energii i uzupełni braki witamin. Latem najczęściej przyjmuje formę orzeźwiającego chłodnika, po który z przyjemnością sięga się w upalne dni.

Pomysłów i przepisów na zupy jest mnóstwo. W palecie kulinarnych barw każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Do wyboru mamy zupy na wywarze mięsnym, warzywnym, grzybowym lub owocowym. Gęste, gorące i treściwe zupy to dobre rozwiązanie na większy apetyt. Natomiast delikatne zupy kremy, zupy na zimno i zupy owocowe idealnie sprawdzają się, gdy mamy ochotę na coś lekkiego.

Do najważniejszych kategorii wśród zup można zaliczyć m.in. wszelkie buliony i rosoły, barszcze, żury i zupy z warzyw, takie jak grochówka, jarzynowa, czy kartoflanka. W tym miejscu nie sposób nie wspomnieć o krupniku, tradycyjnym kapuśniaku, pysznej pomidorowej i kwaskowatej ogórkowej.

Zupy na zimno i zupy owoce szczyt popularności przeżywają wiosną i latem. Wtedy króluje chłodnik z botwinki, chłodnik ze szczawiu, czy też chłodnik z cukinii. Najpopularniejsze wśród zup owocowych są zupa truskawkowa, wiśniowa, malinowa i jagodowa. Podaje się je z dodatkiem śmietany, mleka lub jogurtu.

Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych przepisów na pyszne zupy na każdą porę roku!

Zdjęcie: Fotolia
Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa to klasyczna potrawa kuchni polskiej. Gotuje się ją na wywarze mięsnym (z dowolnego mięsa lub kości z mięsem) z dodatkiem startych ogórków kiszonych albo przecieru ogórkowego. Do zupy dodaje się również marchewkę, pietruszkę, seler, por, śmietanę i ziemniaki. Ogórkowa dobrze łączy się z takimi przyprawami, jak pieprz czarny, ziele angielskie, sól, liść laurowy czy koperek. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Podaje się ją z chrupkim, białym pieczywem.

Polewka

Polewka

Polewka, zwana również czerniną i czarną zalewajką, to tradycyjna, staropolska potrawa, przygotowywana z krwi kaczki, kury lub królika. Do jej przyrządzenia potrzeba także: rosołu, cukru i octu. Można dodać do niej również syropu śliwkowego oraz świeżych lub suszonych owoców: gruszek, jabłek, wiśni i winogron. Czerninę zwykle podaje się z domowym makaronem, kluskami, pyzami lub gotowanymi ziemniakami.

Chłodnik

Chłodnik

Chłodnik to zupa popularna w Europie Środkowej i Wschodniej. Podstawę dania stanowi ugotowana botwina ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub śmietaną. Zwykle dodaje się do niej ogórki, ugotowane jajko lub szyjki rakowe. Danie idealnie pasuje na upalne dni, ponieważ świetnie schładza organizm. Chłodnik łączy się z pieczywem podsmażonym na patelni. Popularne są też zupy przeznaczone dla dzieci, takie jak chłodnik truskawkowy, chłodnik ogórkowy lub jogurtowy chłodnik z awokado.

Barszcz

Barszcz

Barszcz jest zupą, która największą popularność ma w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Podstawą dania jest zakwas na barszcz. Wyróżnia się barszcz biały z kiszonej kapusty, barszcz czerwony z buraków ćwikłowych, rosyjski zielony barszcz ze szczawiu oraz barszcz ukraiński robiony z buraków, świeżej kapusty i ziemniaków. Jest to danie, bez którego nie można wyobrazić sobie Wigilii Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem jest też barszcz grzybowy lub barszcz chrzanowy.

Krupnik

Krupnik

Krupnik to tradycyjna polska zupa gotowana na wywarze jarskim lub mięsnym, zasypywana kaszą jęczmienną. Przygotowuje się ją z dodatkiem ziemniaków, marchewki, pietruszki i pora. Krupnik przyprawia się natką pietruszki, pieprzem, solą, liściem laurowym oraz koperkiem. Por pokrojony w krążki, przed dodaniem do zupy, można zeszklić na rozgrzanym oleju. Krupnik gotuje się około pół godziny. Podaje się go z chrupkim, białym pieczywem.

Flaki wołowe

Flaki wołowe

Flaki wołowe najlepiej kupić w formie obgotowanych płatów, wówczas czas potrzebny na zrobienie z nich zupy znacznie się skróci. Najpierw trzeba je dokładnie umyć, sparzyć trzykrotnie w osolonym wrzątku (za każdym razem nowym) i pokroić w cienkie paski o rozmiarze takim, by jedzenie ich łyżką nie sprawiało trudności. Następnie flaki dodaje się do przygotowanego wcześniej rosołu i gotuje. Oprócz mięsa i warzyw, najważniejszym składnikiem flaków jest majeranek. To on tworzy charakterystyczny aromat tej potrawy.

Zupa z kabaczka

Zupa z kabaczka

Wielbiciele zup kremów, na przykład z cukinii lub z dyni z pewnością zasmakują w zupie z kabaczka. Wspaniałym pomysłem na lekki obiad jest zupa krem z kabaczka i chrzanu, przygotowana bez dodatku mąki. Składnikiem, który nada potrawie smaku jest ser feta. Danie można podawać z prażonym sezamem i pełnoziarnistym pieczywem. Zupy kremy świetnie sprawdzają się jako obiadki dla dzieci. Są bardzo sycące, a jednocześnie subtelne w smaku.

Rosół drobiowy

Rosół drobiowy

Rosół z kury, kaczki, gęsi a może bażanta? Pomysłów na tę zupę z drobiu jest mnóstwo. Praktycznie do jej przygotowania można wykorzystać każdy gatunek jadalnych ptaków, łącznie z tymi dzikimi. Ważne, aby mięso było dość tłuste. Dlatego tak popularny jest rosół na bazie kurzych łapek lub skrzydełek. Taki rosół świetnie rozgrzewa i stanowi jedno z podstawowych dań, które każdy kucharz powinien umieć. Szczególnie, że taki wywar drobiowy stanowi wspaniałą bazę do stworzenia innych zup!

Polecane przepisy do kategorii Zupy

Znaleźliśmy 16030 przepisów w kategorii Zupy

Domowy krupnik

Domowy krupnik

9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

lekka kremowa zupa brokułowa

lekka kremowa zupa brokułowa

6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa cebulowa 9

Zupa cebulowa 9

sylwioslawa sylwioslawa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupa serowa 8

Zupa serowa 8

EmiliaGotuje EmiliaGotuje

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krem kurkowy

Krem kurkowy

pacpaw pacpaw

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zupka cebulowa

Zupka cebulowa

Klaudynka Klaudynka
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Zaciurka na słono

Zaciurka na słono

Konczi Konczi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rosół z kury.

Rosół z kury.

sylwioslawa sylwioslawa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: