Najpopularniejszymi grzybami wykorzystywanymi do celów kulinarnych są chińskie grzyby mun i japońskie grzyby zwane shiitake. W Azji grzyby te oprócz walorów smakowych mają szerokie zastosowanie lecznicze. 
 
Shiitake to bardzo cenione grzyby wykorzystywane podczas leczenia schorzeń związanych z chorobami serca. Natomiast grzyby mun łagodzą kaszel, ułatwią oddychanie w chorobach płuc i poprawiają krążenie krwi.  
 
Wspomniane grzyby, w Polsce dostępne są zazwyczaj w postaci suszonej. Przed użyciem należy je namoczyć w wodzie, odzyskają wtedy swoją strukturę i pulchność. Grzyby mun i shiitake są powszechnie używane w kuchni orientalnej.  
 
Doskonale smakują w towarzystwie ryżu z ostrymi przyprawami typu: curry, czosnek, kolorowy pieprz czy sosy sojowe.

Są także składnikiem dobrze znanych sajgonek. Świetnie smakują również jako dodatek do mięs i sosów. Dobrym pomysłem na wykorzystanie azjatyckich grzybów są także zupy. Aromat pysznych grzybów unoszący się w kuchni zaskoczy niejednego smakosza! Zapraszamy do inspirowania się przepisami na dania z dodatkiem tych drogocennych grzybów!

Zdjęcie: Fotolia