Pierogi z grzybami to opcja dla tych, którzy za kapustą nie przepadają. Ta forma pierogów od niedawna przeżywa swoje odrodzenie. Wiele gustownych restauracji oferuje je w swojej ofercie, a jako farsz do pieroga wykorzystują smardze, kurki i podgrzybki. Polane aksamitnym sosem, pierogi nie przypominają już tradycyjnego, bożonarodzeniowego dania. Świetnie komponują się z barszczem czerwonym bądź zasmażką z bułki tartej. 

Również w domu, bez problemu możemy przygotować pierogi z grzybami. Podstawą tego dania są oczywiście grzyby. Najlepiej sprawdzą się świeże sztuki, dopiero co zerwane w lesie. Ususzone bądź zamrożone należy ugotować, a następnie zmielić, doprawić i podsmażyć. Gotowy farsz przekłada się na surowe ciasto zrobione z mąki, wody, oleju i soli. Podsmażone na maśle i pokrojone na drobno, stworzą idealny i wyśmienity farsz do pierogów. Jeśli jednak nie dysponujemy akurat świeżymi grzybami, warto jest wypróbować wersję z suszonymi albo pieczarkami, które dostępne są niemalże przez cały rok. Suszone grzyby, przed przygotowanie z nich farszu, trzeba najpierw namoczyć w wodzie.

Skąd wzięły się pierogi z grzybami? Nie ma jednej wersji. Prawdopodobnie podczas robienia tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, gospodyni zapomniała dodać do farszu kapusty. Zorientowała się dopiero w momencie gotowania pierogów. Zaserwowała je mimo to, a pierogi z grzybami od tamtej pory zaczęły być robione niemal w każdym domu. Jak to zwykle bywa w kuchni, wszystko jest kwestią przypadku.

Jeśli szukacie pomysłu na pierogi z grzybami, koniecznie przejrzyjcie zamieszczone przepisy. Polecamy!
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem można przygotować z wieprzowiny, drobiu, królika, baraniny bądź wołowiny. Potrawę podaje się na ciepło, ze skwarkami i smażoną cebulką, zasmażką z bułki tartej albo masłem, ziołami i przyprawami. Do dania pasuje surówka z pora, gotowanych buraczków bądź kapusty kiszonej. Mięso na farsz należy umyć, rozdrobnić i usmażyć. Dobrze jest również przyprawić je solą, pieprzem, papryką mieloną i tymiankiem. Pierogi z mięsem mielonym mają delikatniejszą konsystencję niż te z mięsem siekanym.

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami sprawdzą się jako smaczny, pożywny obiad. Danie przypadnie do gustu również wegetarianom, gdyż nie zawiera mięsa. Pierogi można przygotować zarówno z kapusty surowej, jak i kiszonej. Warzywo należy oczyścić, poszatkować, doprawić i ugotować. Do kapusty dodaje się zmielone bądź posiekane pieczarki. Całość dusi się przez kilkadziesiąt minut. Pierogi z kapustą i pieczarkami dobrze jest oblać masłem i oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki.

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami są pożywne i smaczne. Można przygotować je na rodzinny obiad oraz kolację wigilijną. Danie świetnie komponuje się ze skwarkami, rozpuszczonym masłem, olejem lnianym, sosem pieczarkowym, zasmażką z bułki tartej oraz smażoną cebulką. Pierogi wigilijne przygotowuje się ze świeżej albo kiszonej kapusty, a także ususzonych grzybów. Warto wybrać podgrzybki, maślaki bądź rydze. Wszystkie składniki dusi się przez kilka godzin w garnku. Farsz na pierogi z kapustą i grzybami przekłada się na surowe ciasto.

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą

Pierogi z kapustą doskonale komponują się z sosem pieczarkowym, dowolną surówką oraz barszczem czerwonym. Danie można również polać roztopionym masłem, oliwą bądź zasmażką z bułki tartej, a także oprószyć posiekanymi ziołami i przyprawami. Pierogi z kapustą i grzybami stanowią tradycyjne danie wigilijne. Najlepiej smakują na ciepło, odgrzane we wrzątku bądź podsmażone na patelni. Ugotowana kapusta z grzybami to smaczny farsz do pierogów. Gotuje się ją przez kilka godzin.

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie są pożywnym, aromatycznym i wyrazistym w smaku daniem. Farsz na potrawę przygotowuje się z oczyszczonej, zmielonej wołowiny oraz warzyw. Doskonale sprawdzą się: pomidory, papryka, czosnek, cebula, cukinia oraz czerwona fasola. Mięso należy usmażyć z posiekanymi warzywami, a następnie doprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Pierogi z wołowiną podaje się same bądź z sosem pomidorowym. Świetnie komponują się również z surówkami. Pierogi po meksykańsku można jeść na ciepło albo na zimno.

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą są sycące oraz wyraziste w smaku. Można przygotować je z wieprzowiny, wołowiny albo drobiu. Pierogi podaje się same lub z dowolną surówką. Ponadto doskonale komponują się ze skwarkami, zasmażką z bułki tartej, oliwą i ziołami albo roztopionym masłem i przyprawami. Pierogi z kapustą i mięsem mielonym mają delikatną konsystencję. Dobrze smakują zarówno ugotowane we wrzątku, jak i podsmażone na patelni.

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami przypadną do gustu zarówno weganom, jak i osobom jedzącym mięso. Danie można podać z dowolną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Farsz do pierogów przygotowuje się ze zmielonych pieczarek oraz dodatków, na przykład warzyw, mięsa, sera, przypraw i ziół. Pierogi z pieczarkami i kapustą świetnie sprawdzą się na Boże Narodzenie. Można okrasić je masłem albo oliwą. Pierogi z pieczarkami i serem żółtym (również wegańskim) są słone i sycące. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.

Znaleźliśmy 31 przepisów w kategorii Pierogi z grzybami

Pierogi z boczniakami

Pierogi z boczniakami

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Duusiak Duusiak

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: