Pierogi z grzybami to opcja dla tych, którzy za kapustą nie przepadają. Ta forma pierogów od niedawna przeżywa swoje odrodzenie. Wiele gustownych restauracji oferuje je w swojej ofercie, a jako farsz do pieroga wykorzystują smardze, kurki i podgrzybki. Polane aksamitnym sosem, pierogi nie przypominają już tradycyjnego, bożonarodzeniowego dania.

Również w domu, bez problemu możemy przygotować pierogi z grzybami. Podstawą tego dania są oczywiście grzyby. Najlepiej sprawdzą się świeże sztuki, dopiero co zerwane w lesie. Podsmażone na maśle i pokrojone na drobno, stworzą idealny i wyśmienity farsz do pierogów. Jeśli jednak nie dysponujemy akurat świeżymi grzybami, warto jest wypróbować wersję z suszonymi albo pieczarkami, które dostępne są niemalże przez cały rok. Suszone grzyby, przed przygotowanie z nich farszu, trzeba najpierw namoczyć w wodzie.

Skąd wzięły się pierogi z grzybami? Nie ma jednej wersji. Prawdopodobnie podczas robienia tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami, gospodyni zapomniała dodać do farszu kapusty. Zorientowała się dopiero w momencie gotowania pierogów. Zaserwowała je mimo to, a pierogi z grzybami od tamtej pory zaczęły być robione niemal w każdym domu. Jak to zwykle bywa w kuchni, wszystko jest kwestią przypadku.

Jeśli szukacie pomysłu na pierogi z grzybami, koniecznie przejrzyjcie zamieszczone przepisy. Polecamy!

Znaleźliśmy 28 przepisów w kategorii Pierogi z grzybami

Pierogi z boczniakami

Pierogi z boczniakami

Reniz Reniz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

Duusiak Duusiak

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

jurata jurata

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pierogi z grzybami

Pierogi z grzybami

cherry cherry

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: