Spaghetti to rodzaj długiego, cienkiego makaronu. Zazwyczaj polewamy go sosem i dodatkowo posypujemy serem. Danie to przywędrowało do nas z Italii i jest w naszym kraju bardzo popularne. Możemy je przygotować na tyle szybko i łatwo, że bywa częstym gościem na naszych stołach.
Sos do spaghetti może przybierać różne postacie, najbardziej znane są bolonese, neapolitański oraz carbonara. Warto przyrządzić go samodzielnie w domu, nie kupować gotowców. Do jego przygotowania możemy użyć świeżych pomidorów, czosnku i bazylii lub kremowego sera pleśniowego, zielonego groszku i natki pietruszki. Oczywiście sami możemy zdecydować z czym podamy nasze pyszne spaghetti.

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti możemy przyrządzić dosłownie w kilka chwil. Danie to pełne jest śródziemnomorskich  smaków i aromatów. W pochmurny dzień będzie wspomnieniem lata. Do przygotowania sosu potrzebujemy przede wszystkim pomidorów, możemy użyć świeżych lub z puszki. Oliwy, czosnku i przypraw, do wyboru bazylii, tymianku, oregano, natki pietruszki lub innych ulubionych. Dodatkowo urozmaicamy naszą potrawę oliwkami, cukinią, papryką, czy ulubioną wędliną. 

Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti bez mięsa

Sos do spaghetti możemy przygotować bez dodatku mięsa,jest to alternatywa dla wegetarian. Do jego wykonania wykorzystujemy wszelkie warzywa i sery.  Najchętniej  i najczęściej pojawia się na naszych stołach sos pomidorowy do makaronu, jednak możliwości jest mnóstwo, więc nie bójmy się monotonii. Taki szybki obiad, dodatkowo bezmięsny przyrządzimy z  warzyw korzeniowych, cukinii,dyni, czy papryki. 

Sos carbonara

Sos carbonara

Do przygotowania sosu carbonara nie potrzeba wiele składników- jajka, boczek, kremowa śmietaną,  oliwa, przyprawy i oczywiście makaron. Tyle wystarczy by stworzyć to przepyszne danie. Zrumieniony, chrupiący boczek, jedwabisty, kremowy sos śmietanowo-jajeczny, a wszystko w towarzystwie   cienkich nitek spaghetti. 
Makaron carbonara jest sycący i smaczny, to dobry pomysł na szybki, codzienny obiad.

Makaron z kurczakiem

Makaron z kurczakiem

Makaron spaghetti można podawać również z kurczakiem. Przyrządzamy go na różne sposoby, każdy doda do niego ulubione produkty. Świetnie pasować będzie do niego sos  śmietanowo serowy lub z serka topionego. Do makaronu z kurczakiem możemy dodać brokuły, pieczarki, czy pora
Pomysł na to danie ułatwi nam otworzenie lodówki i przejrzenie jej zawartości, zawsze znajdzie się składnik, który nas zainspiruje

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese to jeden z bardziej popularnych sosów podawanych z tym pysznym makaronem. Jest to danie typowo włoskie, uwodzące swoim smakiem i aromatem. Przyrządza się je z mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego z dodatkiem warzyw- pomidorów, selera, pietruszki i marchewki. Tradycyjnie dolewa się do niego czerwone wino, jednak można je pominąć. Aromatyzujemy go czosnkiem, bazylią, tymiankiem oraz oregano. Możemy oczywiście użyć innych ulubionych przypraw. Ważne by sos długo gotować na małym ogniu, wtedy uzyska on odpowiednią konsystencję i smak.

Polecane przepisy do kategorii Sos do spaghetti

Znaleźliśmy 25 przepisów w kategorii Sos do spaghetti

Spaghetti z warzywami

Spaghetti z warzywami

Tit Tit

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: