Lubisz jeść grzyby leśne, ale ich czyszczenie to zmora? Kiedy nadchodzi sezon przypominamy sobie metody na pozbywanie się piachu, patyków i innych leśnych zabrudzeń z grzybów. Można wymienić tutaj oczyszczanie pędzelkiem, namaczanie w wodzie z solą, przemywanie pod bieżącą wodą, czy wycieranie ręcznikiem papierowym.
Te wszystkie sposoby są albo mało skuteczne, albo długotrwałe. Poznaj ten ekspresowy sposób na oczyszczanie kurek z zabrudzeń, a zaczniesz sięgać po grzyby z większą przyjemnością.
fot. Adobe Stock
Z kurek przygotujesz szereg smacznych dań jak np. bliny z kurkami, kaszotto z kurkami, guiche, tarty, omlety czy pyszne sosy do rozmaitych mięs i dań wegetariańskich.
Te wszystkie sposoby są albo mało skuteczne, albo długotrwałe. Poznaj ten ekspresowy sposób na oczyszczanie kurek z zabrudzeń, a zaczniesz sięgać po grzyby z większą przyjemnością.
Jak oczyścić kurki?
Składniki:- 250 g kurek,
- 2 l zimnej wody,
- ½ szklanka mąki (najlepiej pszennej).
- W dużej misce umieść kurki. Zasyp je mąką i delikatnie wymieszaj, aby obtoczyć w niej wszystkie grzyby.
- Wlej zimną wodę w takiej ilości, aby zakryła wszystkie kurki.
- Poczekaj kilka minut, a następnie przełóż ostrożnie grzyby na sitko lub durszlak i opłucz pod bieżącą wodą.
- Wszystkie zabrudzenia powinny pozostać w misce z wodą i mąką.
fot. Adobe Stock
Co zrobić z kurek?
Kurki to bardzo wdzięczny rodzaj grzyba leśnego. W sezonie bardzo często goszczą na stołach ze względu na ich delikatność i smak. Należą one do grzybów, których nie atakują robaki, więc po oczyszczeniu kurek można od razu poddawać je dalszej obróbce. Są to również dary lasu łatwe do rozpoznania nawet dla niewprawionych amatorów grzybobrania.Z kurek przygotujesz szereg smacznych dań jak np. bliny z kurkami, kaszotto z kurkami, guiche, tarty, omlety czy pyszne sosy do rozmaitych mięs i dań wegetariańskich.
fot. Adobe Stock
Najsłynniejszym daniem serwowanym na śniadanie jest z pewnością jajecznica z kurkami – jak ją zrobić?
Jajecznica z kurkami
Składniki:- 2 jajka,
- garść oczyszczonych kurek,
- 1 młoda cebulka,
- ½ pęczka szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku.
- Oczyść kurki według powyższej instrukcji. Cebulkę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym lub oliwie, aż do zarumienienia.
- Jajka wbij do miseczki, dopraw solą i pieprzem, i rozbełtaj energicznie widelcem. Wlej masę jajeczną na patelnię i mieszaj, aż do odpowiedniej konsystencji.
- Przełóż jajecznicę z kurkami na talerz i posyp posiekanym drobno szczypiorkiem.