Pierogi z mięsem to przepyszne danie, na które decyduje się większość turystów przyjeżdżających do Polski. Najczęściej zadawanym pytaniem w przypadku pierogów z mięsem jest to, jakie mięso należy wykorzystać do ich przygotowania?

Farsz na pierogi z mięsem krok po kroku

Farsz do pierogów z mięsem można przygotować z: wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, baraniny, królika, kurczaka, indyka, gęsiny oraz cielęciny. Do nadzienia warto dodać również posiekane warzywa i zioła: cebulę, czosnek, marchewkę, natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Mięso należy oczyścić, zmielić, przyprawić i podsmażyć. Po kilku minutach dodaje się do niego warzywa, a całość dusi, aż wszystkie składniki będą miękkie. Farsz mięsny do pierogów można również ugotować. Gotowe nadzienie wykłada się na surowe ciasto i zalepia. Pierogi należy gotować w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 

Ciekawą wersją pierogów z mięsem jest zrobienie farszu z dziczyzny. Mięso należy wtedy mocno rozgotować i również dokładnie zmielić. Wspaniałego smaku doda odrobina czerwonego wina, w którym możemy ugotować nasze mięso. Pierogi z mięsem to danie popularne w wielu krajach. W Meksyku nazywane jest Empanadas, zaś w Brazylii Pasteis. W obu tych regionach do farszu dodaje się ostrą papryczkę chilli.

Jak przygotować ciasto na pierogi z mięsem?

Ciasto na pierogi z mięsem jest proste w przygotowaniu. W misce wystarczy wymieszać mąkę, wodę, olej i sól. Następnie ze składników wyrabia się ciasto. Z rozwałkowanego placka wycina się koła, a w każde z nich wkłada się mięsny farsz. 

W kategorii tej znajdziecie mnóstwo pomysłów i inspiracji na smakowite pierogi z mięsem. Kiedy znudzą się Wam klasyczne smaki, koniecznie sięgnijcie po coś bardziej egzotycznego. Tu również pomogą Wam nasi wyborni kucharze.
Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym

Pierogi z mięsem mielonym sprawdzą się na obiad albo kolację. Potrawa świetnie komponuje się ze skwarkami, smażoną cebulą, masłem, zasmażką z bułki tartej oraz przyprawami. Do przygotowania pierogów można użyć, między innymi, wołowiny, drobiu, wieprzowiny oraz królika. Mięso należy zmielić, posolić i doprawić, a następnie usmażyć albo ugotować. Farsz nakłada się w surowe ciasto. Pierogi z mięsem mielonym smażonym są bardziej kaloryczne niż te z mięsem gotowanym.

Kołduny

Kołduny

Kołduny litewskie to średniej wielkości pierogi popularne również w kuchni polskiej. Tradycyjne ciasto na kołduny z mięsem robi się z mąki, jaj, masła i wody. Pierogi po litewsku nadziewane są drobno posiekaną surową wołowiną i duszoną cebulką z dodatkiem łoju wołowego oraz dobrze przyprawiane. Następnie kibiny litewskie zlepia się, gotuje w wodzie bądź rosole albo piecze i podaje samodzielnie lub w barszczu.

Pierogi z kurczakiem

Pierogi z kurczakiem

Pierogi z kurczakiem świetnie smakują i są bardzo pożywne. Można je przygotować na dwa warianty – klasycznie gotowane i na kruchym cieście pieczone. Nadzienie z kurczaka doskonale syci oraz jest niesamowicie aromatyczne. Sporządza się je z drobiowej piersi, jajek, marchewki oraz przypraw, m.in. kolendry, curry, imbiru, gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Pierogi z kurczakiem można podawać polane masłem lub innym tłuszczem.

Wonton

Wonton

Wonton to rodzaj tradycyjnych, chińskich pierożków przygotowywanych z ciasta z mąki ryżowej i mąki pszennej. Farsz do nich można zrobić się z mielonej wieprzowiny, krewetek lub ostryg. Dodatkowo do środka pierożków Chińczycy niekiedy dodają olej sezamowy i sojowy. Nazwa wonton pochodzi z języka kantońskiego i w bezpośrednim tłumaczeniu oznacza „połkniętą chmurę”. Chińskie pierożki można podawać samodzielnie lub jako dodatek do zup, np. z makaronem i warzywami.

Pielmieni

Pielmieni

Pielmieni są rodzajem niewielkich pierogów z mięsem, które przypominają polskie uszka. Potrawę szczególnie chętnie jada się w Rosji. Farsz na pierogi pielmieni można przygotować, między innymi, z wieprzowiny, wołowiny, drobiu i królika. Mięso należy zmielić i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wbija się do niego żółtka jaj i wlewa odrobinę rosołu, po czym całość smaży. Farsz przekłada się na surowe, rozwałkowane ciasto z mąki, wody, oleju i soli. Pielmieni świetnie smakują z kwaśną śmietaną, skwarkami lub masłem.

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie

Pierogi meksykańskie są pożywnym, aromatycznym i wyrazistym w smaku daniem. Farsz na potrawę przygotowuje się z oczyszczonej, zmielonej wołowiny oraz warzyw. Doskonale sprawdzą się: pomidory, papryka, czosnek, cebula, cukinia oraz czerwona fasola. Mięso należy usmażyć z posiekanymi warzywami, a następnie doprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Pierogi z wołowiną podaje się same bądź z sosem pomidorowym. Świetnie komponują się również z surówkami. Pierogi po meksykańsku można jeść na ciepło albo na zimno.

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą

Pierogi z mięsem i kapustą są sycące oraz wyraziste w smaku. Można przygotować je z wieprzowiny, wołowiny albo drobiu. Pierogi podaje się same lub z dowolną surówką. Ponadto doskonale komponują się ze skwarkami, zasmażką z bułki tartej, oliwą i ziołami albo roztopionym masłem i przyprawami. Pierogi z kapustą i mięsem mielonym mają delikatną konsystencję. Dobrze smakują zarówno ugotowane we wrzątku, jak i podsmażone na patelni.

Calzone

Calzone

Calzone  to rodzaj pizzy zwijanej w kształt pieroga. Przepis na ciasto jest taki sam, farsz niczym nie różni się od dodatków na tradycyjnej pizzy. Jednak dzięki temu, że zamykamy je w środku i pozwalamy im się dusić podczas pieczenia, efektem jest całkiem odmienne danie . Przecinając ciasto ze środka wypływa gorący gęsty i aromatyczny sos, który jest dopełnieniem chrupiącego ciasta na zewnątrz. Pieróg calzone możemy podać z kurczakiem, mięsem mielonym, czy ze szpinakiem. Za każdym razem czeka nas uczta.

Znaleźliśmy 51 przepisów w kategorii Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: