Pierogi z mięsem to przepyszne danie, na które decyduje się większość turystów przyjeżdżających do Polski. Najczęściej zadawanym pytaniem w przypadku pierogów z mięsem jest to, jakie mięso należy wykorzystać do ich przygotowania?

Farsz na pierogi z mięsem krok po kroku

Farsz do pierogów z mięsem można przygotować z: wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny, baraniny, królika, kurczaka, indyka, gęsiny oraz cielęciny. Do nadzienia warto dodać również posiekane warzywa i zioła: cebulę, czosnek, marchewkę, natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Mięso należy oczyścić, zmielić, przyprawić i podsmażyć. Po kilku minutach dodaje się do niego warzywa, a całość dusi, aż wszystkie składniki będą miękkie. Farsz mięsny do pierogów można również ugotować. Gotowe nadzienie wykłada się na surowe ciasto i zalepia. Pierogi należy gotować w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 

Ciekawą wersją pierogów z mięsem jest zrobienie farszu z dziczyzny. Mięso należy wtedy mocno rozgotować i również dokładnie zmielić. Wspaniałego smaku doda odrobina czerwonego wina, w którym możemy ugotować nasze mięso. Pierogi z mięsem to danie popularne w wielu krajach. W Meksyku nazywane jest Empanadas, zaś w Brazylii Pasteis. W obu tych regionach do farszu dodaje się ostrą papryczkę chilli.

Jak przygotować ciasto na pierogi z mięsem?

Ciasto na pierogi z mięsem jest proste w przygotowaniu. W misce wystarczy wymieszać mąkę, wodę, olej i sól. Następnie ze składników wyrabia się ciasto. Z rozwałkowanego placka wycina się koła, a w każde z nich wkłada się mięsny farsz. 

W kategorii tej znajdziecie mnóstwo pomysłów i inspiracji na smakowite pierogi z mięsem. Kiedy znudzą się Wam klasyczne smaki, koniecznie sięgnijcie po coś bardziej egzotycznego. Tu również pomogą Wam nasi wyborni kucharze.
Calzone

Calzone

Calzone  to rodzaj pizzy zwijanej w kształt pieroga. Przepis na ciasto jest taki sam, farsz niczym nie różni się od dodatków na tradycyjnej pizzy. Jednak dzięki temu, że zamykamy je w środku i pozwalamy im się dusić podczas pieczenia, efektem jest całkiem odmienne danie . Przecinając ciasto ze środka wypływa gorący gęsty i aromatyczny sos, który jest dopełnieniem chrupiącego ciasta na zewnątrz. Pieróg calzone możemy podać z kurczakiem, mięsem mielonym, czy ze szpinakiem. Za każdym razem czeka nas uczta.

Pielmieni

Pielmieni

Pielmieni są rodzajem niewielkich pierogów z mięsem, które przypominają polskie uszka. Potrawę szczególnie chętnie jada się w Rosji. Farsz na pierogi pielmieni można przygotować, między innymi, z wieprzowiny, wołowiny, drobiu i królika. Mięso należy zmielić i doprawić solą oraz pieprzem. Następnie wbija się do niego żółtka jaj i wlewa odrobinę rosołu, po czym całość smaży. Farsz przekłada się na surowe, rozwałkowane ciasto z mąki, wody, oleju i soli. Pielmieni świetnie smakują z kwaśną śmietaną, skwarkami lub masłem.

Znaleźliśmy 45 przepisów w kategorii Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem

Ania321 Ania321

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: